Rotil Nedir? Ne İşe Yarar?

0
2427

Herkesin merak ettiği rotil ile ufak bir bilgi vereceğiz. Hepiniz duymuşsunuzdur rotili. Aracınızla ön takımlarıyla bir sıkıntı yaşadığınızda utsanız ‘rotillere de bakalım’ diye demiştir. Bugün rotil nedir?, ne işe yarar?, arızaları nelerdir nasıl anlaşılır hep birlikte bunlara yakından bakacağız.

Rotil Nedir?

Otomobillerde direksiyon mafsalı ile kontrol kolunu birbirine bağlayan hareketli eksenel yatağı ifade eder. Tüm arabalarda kullanılır. İnsan anatomisi ile karşılaştırıldığında, rotillerin bağlantısı ve çalışma yapısı, kalça eklemi ile bacak kemikleri arasındaki bağlantıya çok benzer çünkü her ikisinin de küresel bir bağlantısı ve bir soket bileşeni vardır. Bilye ve yuva bağlantısının yapısını daha derinlemesine incelersek, küresel topun kapalı bir boşluk ve dikey bir dikme içinde birleştirildiğini söylemek çok doğru bir ifade olacaktır. Bu parçayı oluşturan tüm malzemeler çelikten yapılmıştır.

Ne İşe Yararlar?

Bilyalı mafsal da denilen rotiller, ön süspansiyonda bulunan bir tür bağlantı elemanıdır. Tekerleklerinizin bağımsız olarak yukarı aşağı hareket etmesini veya sola ve sağa dönmesini sağlayan karmaşık bir mekanizmaya sahiptir. Süspansiyon hareketi sırasında lastiklerin yola temas etmesini ve aracı en uygun yükseklikte kontrol etmesini sağlar. Küresel mafsal, çeşitli süspansiyon bileşenlerini birbirine bağlayan ve hareket etmelerine izin veren ön süspansiyonun önemli bir bileşenidir. Ön süspansiyondaki bilyeli mafsal, yumuşak ve güvenli sürüş sağlamak ve direksiyonunuzu kontrol etmek için direksiyon mafsalı ile kontrol kolu arasında dönüşe izin verir.

Neden Arızalanır?

Rotiller, periyodik olarak değişen bir parça değildir. Ancak bu, yukarıda da usta örneğinde dediğim gibi her bakımda kontrol edilenler listesindedir. bunların arızalanması, araç süspansiyonunun yola verdiği tepkiyle ilgilidir. Yol ne kadar zor olursa, bilyali eklem o kadar çabuk bozulacaktır. Ayrıca, aracınızın bağlantı çubukları yanlışsa veya süspansiyonda başka kusurlu parçalar varsa, bilyali mafsallarınız daha erken bozulma eğilimindedir. bunları anlayabilmek için tabi ki ustaya ihtiyaç var. Fakat kulak ve göz yardımıyla direkt olarak sizlerde anlayabilirsiniz.

Senkromeç Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here