Şaft Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

1
5517
şaft

Otomobillerin hareketini sağlayan ana kaynak motorlarıdır. Motorların içerisinde yanma sonucu açığa çıkan enerji şanzımana aktarılır. Şanzımandan ise önden çekişli araçlarda direkt olarak akslara, arkadan itişli veya 4 çeker araçlarla şaft vasıtasıyla diferansiyellere, sonrasında tekerleklere iletilir. Bu saydığımız her bir parça otomobilin sağlıklı bir şekilde hareket etmesi için çok önemli. Bu yazımızda sizlere şaft Nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır? bunlardan bahsedeceğiz.

şaft

Şaft, şanzımandan çıkan motorun oluşturduğu dönme kuvvetini diferansiyele iletir. Ağır bir yük altında olan şaft mekanik parça olduğu için arıza yapması kırılması muhtemeldir. Bu sebeple aracınızın yürüyen aksamından ufak bir ses dahi gelse baktırmanız gerekir. Yazımızın devamında şaft arızalarından da bahsedeceğiz.

Şaft Nedir?

Şanzımanın arka kısmından çıkan milde oluşan dönme kuvvetini diferansiyele taşımak için kullanılan mile şaft mili denir. Bazı kişiler tarafından da kardan mili olarak bilinir.

Kardan mili genel olarak 2 parçadan oluşur üzerinde mafallar bulunur. Bu mafsallar, şaftın esnek bir yapıya sahip olmasını sağlar. Bu sayede düz olmayan yollarda dahi şanzımandan alınan kuvvetin dengesi bozulmaz. Kardan mili ,şanzıman veya diferansiyelin arıza yapmasını engeller. Aracınızın şaft balansının düzgün olması gerekir. Aksi takdirde ilk olarak mafsallar bozulur. Sonrasında diferansiyel veya şanzıman arıza çıkarabilir.

Araçlarda Şaft Ne İşe Yarar?

Motordan çıkan dönme kuvvetinin bir durağı olan kardan mili şanzımandan alınan dönmeyi diferansiyele taşıyarak. Diferansiyelden aksların hareket etmesine olanak sağlıyor. Güç iletiminde büyük rolü olan bu parçanın balansını azaltmak için takozlar bulunur. Bu takozlar balansı azalttığı için şanzımanın ömrünü uzatıyor ve sesi azaltıyor.

Kardan Milinin Görevleri Nelerdir?

  •  Şanzıman ile diferansiyel arasındaki haberleşmeyi sağlar.
  • Şanzımanda oluşturulan tork veya hızın diferansiyele oradan da tekerleklere taşınmasını sağlar.
  • Bozuk yollarda mafsallı yapısı sayesinde esnek bir özellik gösterir.

şaft

Kardan Mili Arızaları Nelerdir?

Kardan mili her ne kadar basit bir düzenekle çalışsa da üzerinden çok fazla yük geçtiği için arıza verme olasılığı yüksek parçalardandır. Genel olarak kardan mili arıza yapınca düzeltilmezse diferansiyeli bozar. Diferansiyel arıza yapınca düzeltilmezse de şaftı bozar.

Sık karşılaşılan kardan mili arızaları;

  • Mafsal Bozulması
  • Köşe takozlarının bozulması yırtılması
  • Balans bozulması
  • Kırılması,kopması

2.El Otomobil İlanları

 

1 YORUM

  1. Ford transitlerin altından dönüşü görünüyordu çok severdim bende.. araçların parçaları ile ilgili bilgilendirmeler çok faydalı oluyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here