Motor yağı ve Şanzıman sıvısı, aracınızın motor sisteminin optimum işlevselliği için gerekli olan temel sıvılardır. Şanzıman yağı direksiyon ve vites sistemi için gerekirken motor yağı motorda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu iki sıvının bazı benzerlikleri var, ama şanzıman yağı için motor yağı kullanabilir mi? Cevap çok basit hayır. Bunu denememelisiniz.

Birçok insanın bu iki sıvı türünü karıştırdığını ve araçlarında kötüye kullanıldığını biliyoruz. Bu da onların araçlarında ciddi motor hasarına neden oluyor.

Bu sıvıları kolayca değiştirebilirsiniz. Şanzıman yağı ve motor yağı arasında çarpıcı farklılıklar bulunuyor. Bu nedenle, motor yağı ve şanzıman yağı arasında net bir fark sağlamak ve bu sıvıları uygulamak için aracınızdaki doğru sistemi size bildirmek için bu kılavuzu hazırladık.

Motor Yağı ve Şanzıman Sıvısı Arasındaki Fark?

Motor yağının işlevi sızdırmazlığı iyileştirmek, çeşitli motor bileşenlerinde paslanmayı önlemek, motor parçalarını çamursuz tutmak, motor sistemini soğutmak ve motor sisteminizdeki mobil parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltmaktır. Öte yandan, iletim sıvısı otomatik veya manuel şanzıman çalışmasını geliştirmek için yardımcı olur.

Bu iki sıvı arasındaki temel fark, motor yağı fonksiyonlarının yanma işleyen motor alanına yönlendirilmiş olmasıdır. Buna karşılık, şanzıman yağı aracınızın şanzıman sistemini yağlamak sağlayarak debriyajlarınızın ve viteslerinizin kolay bir şekilde devreye sokulabilir. Eğer bu sıvılar diğer sıvılar ile karıştırılırsa, motor yağı bir iletim sistemini bozabilir mi? Elbette bozabilir. Eğer aksi olsaydı aracın tüm aksamları için tek tip sıvı kullanılırdı.

Motor Yağı vs Şanzıman yağı

İşlev

Motor Yağı

 

Bu sıvı motor sisteminde çalışır, bu da motor sistemindeki hareketli bileşenler arasındaki yüksek sürtünmeyi ortadan kaldırmaya ve sistemi pas ve çamurdan uzak tutmaya yardımcı olur.

Şanzıman Sıvısı

Otomatik şanzıman sıvısı (ATF) büyük ölçüde bir aracın şanzıman sisteminde çalışır. Bu akışkan, şanzıman sistemi içindeki dişlilerin ve debriyajların sorunsuz çalışmasını sağlar.

1-Tüketim Oranı

Motor Yağı

Motor yağı kilometre ve zaman nedeniyle yakıt tüketimini azaltır. Aracınızı çalıştırmadan önce her zaman motor yağını kontrol edin.

Şanzıman Sıvısı

İletim sıvısı zaman veya kilometre ile çok azalmaz. Kısa süreler içinde iletim sıvısı seviyesinin düşük olması normal değildir. Bunu fark ederseniz, hemen herhangi bir sızıntı için sisteminizi incelemek gerekir.

2-Renk

Motor Yağı

Motor yağının rengi genellikle kullanılmadığında altın veya parlak sarı renkle eşleşir ancak bir süre kullanıldıktan sonra siyaha döner.

Şanzıman Sıvısı

Çoğu iletimim sıvısının rengi her zaman kırmızıdır.

3-Ömür

Motor Yağı

Her 5000 ila 10000 km sonra motor yağı değiştirmek iyi olacaktır. Bu süre biraz daha fazla olabilir. Bu tamamen yağ tiplerine bağlıdır. Yağ araba motorunda daha uzun kalırsa, özelliklerini kaybeder. Motor yağını her zaman zamanında değiştirdiğinizden emin olun.

Şanzıman Sıvısı

Bu sıvının düzenli olarak değiştirilmesi gerekmez; değişiklikler daha uzun süreler alabilir.

4-Viskozite

Motor Yağı

Viskozite motor yağı için yüksek sıcaklık ve basınç altında çalışması için yapılır.

Şanzıman Sıvısı

Şanzıman sıvısında ise daha az viskozite ve daha düşük bir sıcaklık ve basınç altında çalışmak üzere tasarlanmıştır.

Şanzıman İçin Motor Yağı Kullanırsam Ne Olur?

Motor yağı yerine şanzıman sıvısı koyarsanız, aşağıda vurgulanan yan etkileri herhangi bir zamanda fark edeceksiniz. Ancak, hasar kapsamı eklenen motor yağı miktarına ve aracın yanlış şanzıman sıvısıyla ne kadar süre sürüldüğüne bağlıdır.

Dişli Taşlama hissi

Otomatik şanzıman sistemi önerilen sıvı ile sorunsuz çalışması için tasarlanmıştır, bu yüzden motor yağı gibi tamamen başka bir şey ile bu sıvı yerine iletim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Hasarlı contalar veya O-halkaları nedeniyle vites değiştirdiğinizde taşlama veya titreme hareketleri yaşamaya başlayacaksınız.

Vitesteyken çalışamayan araç

Şanzıman sisteminizde motor yağı olduğunda, vitesteyken aracınızın tepkisinde bir gecikme fark edeceksiniz veya ters veya sürücüye yerleştirdiğinizde şanzıman çalışmayabilir. Bunun nedeni, motor yağı özelliklerinin sisteminizde şanzıman sıvısı varken işlevlerinin yerini alamamasıdır. Yani, bu komplikasyonlar ortaya çıkacaktır.

Dişli Kayması

Dişli kayma olayının kurbanı iseniz bu mücadele edecek başka bir konudur; bu kritik bir güvenlik sorunudur ve sürüş sırasında vites değiştirme şanzıman sistemi ile başa çıkmak için çok korkutucu olabilir. Bunun nedeni aracınızın sistemindeki yanlış şanzıman sıvısıdır.

Yanık Kokuları

Aracınızdaki yanan kokuları algılamak normal değildir ve bunun yaygın bir nedeni de iletim sisteminizdeki bu kokunun iletimdeki aşırı ısınmış sıvının bir sonucu olmasıdır. Motor yağının aksine, şanzıman sıvısı daha yüksek bir yağlama özelliğine sahiptir ve toplantı parçaları arasında herhangi bir hasar oluşmasını önler. İletim sisteminiz iyi yağlanmazsa, sonunda iletim sisteminizin tamamen bozulmasına yol açacaktır.

Sürüş Sırasında Kulağa Gelen Çeşitli Sesler

Şanzıman sisteminizde yanlış bir sıvı türü aracınızı sürerken çeşitli gürültü biçimlerine neden olur. Otomatik şanzıman sisteminizdeki akışkan doğru işleve sahip olmadığında, iletim sisteminizden çeşitli sesler çıkarılacaktır.

Şanzıman sıvısı mekanik dişliler ve sistem iyi yağlanmış tutmak için üretilmiştir. Bu fonksiyonun olmaması şanzıman sisteminize zarar verir ve aracınızı sürerken sistemin gürültü üretmesine neden olur.

Motor Kontrol Işığı Açık Görünür

İletim sistemi, iletim sisteminizde anormal bir şey olup olmadığını söyleyen birçok sensörle tasarlanmıştır. Bu sensörler aracınızın bilgisayar sistemine herhangi bir sorunu gösteren sinyaller gönderir. Yani, sisteminizde motor yağı için şanzıman sıvısı kullanırsanız, motor kontrol ışığını açık olarak tetikler.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here