Soğuk Hava ve Yakıt Tüketimi

0
1968
Soğuk Hava ve Yakıt Tüketimi

Soğuk kış havası kaputun altındaki bileşenlere aşırı yük bindirmekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel olarak tehlikeli sürüş koşulları da yaratır ve bu yeterince kötü değilmiş gibi, araştırmalar soğuk havanın yakıt ekonomisi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Bu da uzun, soğuk kış aylarında zor kazanılan paranızın çok daha fazlasının boşa gitmesi anlamına geliyor. Soğuk havaların aracınızdaki yakıt tüketimini nasıl etkilediğini merak ediyorsanız “Soğuk Hava ve Yakıt Tüketimi” adlı yazımızı okumaya devam edin.

Peki kış aylarında yakıt verimliliğinde düşüşe neden olan nedir ve sürücülerin bunun olmasını önlemek için yapabilecekleri herhangi bir şey var mı? Bunu öğrenmek için buradayız.

Soğuk Hava ve Yakıt Tüketimi İlişkisi, Soğuk Sıcaklıklar Yakıtınızı Nasıl Etkiler?

Devlet yakıt testlerine göre, yakıt verimliliği -5°C’de 20°C’ye göre yaklaşık %10 daha düşüktür. Dahası, 4 milin altında sürüş yapan sürücüler için, sıcaklıklar 0°C’nin altına düştüğünde yakıt ekonomisi %20’ye kadar düşebilir. Peki neden?

Benzinin donma noktasının -60°C olduğu göz önüne alındığında, en sert iklimli ülkelerde bile bir benzin deposunun donması neredeyse imkansızdır. Dizel ise çok daha yüksek bir donma noktasına sahiptir ve soğuk hava koşullarında jelleşmeye eğilimlidir. Bununla mücadele etmek için yakıt şirketleri, sırasıyla -5°C ve -15°C sıcaklıklara dayanabilen yaz ve kış dizel karışımlarını piyasaya sürüyor.

Dolayısıyla, her iki yakıtın da soğuk havalardan büyük ölçüde etkilenmediği göz önüne alındığında, yakıt ekonomisi ikileminin sıvının kendisiyle değil, soğuğun arabanın mekaniği üzerindeki etkisiyle ilgili olduğu açıktır.

Ayrıca kış sürüşleri için birkaç tavsiye;

Araç Kışlık Bakımında Neler Yapılır? Soğuk Hava ve Yakıt Tüketimi

Görüyorsunuz, soğuk hava aracınızdaki her türlü bileşeni etkileyerek yakıt verimliliğinde kayda değer bir düşüşe neden olabilir. Burada, soğuk havanın aracınız ve yakıt ekonomisi üzerindeki etkilerinden bazılarını listeliyoruz;

  • Soğuk günlerde motorunuzun optimum çalışma sıcaklığına ulaşması çok daha uzun sürer. Bu, özellikle kısa yolculuklar için büyük bir sorundur, çünkü otomobil kullandığınız vaktin çoğunu optimum sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklıkta çalışarak harcayacaksınız ve bu olay da düşük yakıt ekonomisine yol açacaktır.
  • Motor yağı soğuk koşullarda kalınlaşır. Bu, motordaki hareketli parçalar ile şanzıman sistemi arasında sürtünmeye neden olabilir, bu da aracınızın gereksiz yere yakıt yakacağı anlamına gelir.
  • Fanlar, buz çözücüler, silecekler ve ısıtmalı koltuklar gibi elektrikli bileşenler aküye ek yük bindirir. Bu da alternatörün aküyü şarjlı tutmasını zorlaştırarak yakıt verimliliğinde düşüşe neden olur.
  • Dondurucu soğuk sabahlarda, ön camın buzunu çözmek ve buğusunu gidermek için genellikle aracınızı ısıtmanız gerekir. Bu şekilde rölantide kalmanın yakıt ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi vardır.
  • Soğuk hava, sıcak havadan daha kalın ve yoğundur, bu da arabanızdaki aerodinamik sürtünmeyi artırır. Bu, motorun özellikle otoyol hızlarında daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir.
  • Lastik basınçları çok soğuk havalarda hafifçe düşerek otomobilin yuvarlanma direncini artırır.

Soğuk Havalarda Yakıt Tüketiminin Artması Normal mi?

Soğuk Koşullarda Yakıt Ekonomisi Nasıl İyileştirilir?

Kış aylarındaki yetersiz yakıt ekonomisinin temeline indiğimize göre, bu konuda neler yapılabileceğini düşünmenin zamanı geldi. Burada, soğuk kış günlerinde aracınızın verimliliğini iyileştirmenize yardımcı olacak birkaç basit ipucu sunuyoruz.

  • Garajınız varsa, arabanızı gece oraya park ettiğinizden emin olun. Bu, başlangıç ​​sıcaklığını sabit ve hafif tutar, aküye binen yükü azaltır ve motor yağının sıvı kalmasını sağlar.
  • Soğuk sabahlarda, aracınızı ısıtırken çok uzun süre rölantide bırakmayın. Bunun yerine, ön camdaki buzu hızla gidermek ve yolunuza devam etmek için bir buz kazıyıcı veya buz çözücü kullanın.
  • Kışın lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol edin ve her zaman önerilen PSI değerinde olduklarından emin olun.
  • Aşırı düşük sıcaklıklarda çalıştığı kanıtlanmış yüksek kaliteli motor yağı kullanın. Aracınızın kılavuzu, soğuk havada sürüş için önerilen yağın ayrıntılarını içermelidir.
  • Arabanızın motorunun ısınması ve yakıtı daha verimli bir şekilde yakmaya başlaması için kısa yolculukları birleştirin.
  • Buğu çözücüler ve koltuk ısıtıcıları gibi elektrikli bileşenleri gereğinden uzun süre kullanmayın. Bu, akü üzerindeki yükü azaltacak ve yakıt ekonominize yardımcı olacaktır.

Soğuk havalarda yakıt tüketimi artar mı?

Tabii ki yakıt ekonomisi bütün kullanıcılar için büyük önem arz ediyor. Yazımızda bahsettiğimiz püf noktalara dikkat ederek, kışın aracınızı maksimum verimlilik ile kullanabilirsiniz. Kış şartları aracın verimliliği düşürdüğü gibi sizi ve aracınızı sürüş açısından tehlikeli durumlara daha açık bir duruma sokuyor. Bu nedenle arabam.com olarak herkese güvenli ve verimli sürüşler diliyoruz.

Ayrıca;
2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here