Soğutucu sıcaklık sensörü (ECT), motor kontrol ünitesine motorun çalışma sıcaklığı hakkında bilgi verir, böylece yakıt miktarı ve ateşleme noktası buna göre uyarlanabilir. Bu yazıda, soğutma suyu sıcaklık sensörünün çalışma prensibini açıklayacağız ve diğer şeylerin yanı sıra sorun giderme sırasında arıza nedenlerini nasıl doğru bir şekilde belirleyeceğinizi göstereceğiz.

Soğutucu Sıcaklık Sensörü Fonksiyonu

Soğutucu sıcaklık sensörleri, motorun çalışma sıcaklığını tespit etmek için yakıt yönetim sistemi tarafından kullanılır. Sensör bilgilerine bağlı olarak, kontrol ünitesi enjeksiyon süresini ve ateşleme açısını çalışma koşullarına uyarlar. Sensör, negatif sıcaklık katsayısına sahip bir sıcaklık sensörüdür. Bu, sıcaklık arttıkça iç direncin azaldığı anlamına gelir.

Soğutucu Sıcaklık Sensörü

Sıcaklık sensörünün direnci, soğutma suyu sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık arttıkça direnç azalır ve bu da sensördeki voltajı azaltır. Kontrol ünitesi bu voltaj değerlerini değerlendirir çünkü bunlar doğrudan soğutucu sıcaklığı ile ilgilidir (düşük sıcaklıklar sensörde yüksek voltaj değerlerine, yüksek sıcaklıklar ise düşük voltaj değerlerine neden olur).

Soğutucu Sıcaklık Sensörü Arızaları

Arızalı bir soğutucu sıcaklık sensörü, kontrol ünitesi tarafından arıza tespiti ve bunun sonucunda ortaya çıkan acil durum programı stratejisi yoluyla farklı şekillerde kendini gösterebilir.

Soğutucu Sıcaklık Sensörü Arızaları

Sık görülen arıza belirtileri şunlardır:

  • Daha yüksek rölanti hızı
  • Artan yakıt tüketimi
  • Kötü başlangıç ​​davranışı

Ek olarak, artan CO değerleri veya lambda kontrolünün ara vermesi nedeniyle egzoz gazı test döngüsünde sorunlar da ortaya çıkabilir. Aşağıdaki girişler, kontrol ünitesinin arıza hafızasına kaydedilebilir:

  • Kablolamada şasiye kısa devre veya sensörde kısa devre
  • Kablolamada pozitif hata veya kopukluk
  • Sinyalde mantıksız değişiklikler (sinyal atlaması)
  • Motor minimum soğutma suyu sıcaklığına ulaşmıyor

Son hata kodu, soğutucu termostat arızalıysa da ortaya çıkabilir.

Soğutma Suyu Sıcaklık Sensörünün Kontrolü

Sorun giderme:

  • Arıza hafızasını okuyun
  • Doğru bağlantı, kopukluk ve korozyon için sensör kablosu, fiş ve sensörün elektrik bağlantılarını kontrol edin.

Kontroller multimetre kullanılarak yapılır

Test adımı 1

Sensörün iç direnci belirlenir. Direnç sıcaklığa bağlıdır. Motor soğukken yüksek empedanslıdır ve motor sıcakken düşük empedanslıdır.

Üreticiye bağlı olarak:
25 ° C 2.0 – 6 K Ohm veya 80 ° C yaklaşık 300 Ohm olarak alınır.
Lütfen özel referans değeri özelliklerine dikkat edin.

Test adımı 2

Kontrol ünitesi fişine giden her tel için sürekliliği ve şasiye kısa devreyi kontrol ederek kontrol ünitesine giden kabloları kontrol edin.

  1. Ohmmetreyi sıcaklık sensörü fişi ile çıkarılan kontrol ünitesi fişi arasına bağlayın. Referans değeri: yaklaşık 0 Ohm (kontrol ünitesindeki pin ataması için devre şeması gereklidir).
  2. Bir ohmmetre kullanarak ve kontrol ünitesi fişi çıkarılmış olarak sensör fişindeki ilgili pimi toprağa göre kontrol edin. Referans değeri:> 30 M Ohm.

Test Adımı 3

Voltmetreyi kullanarak çıkarılan sensör fişindeki besleme voltajını kontrol edin. Bu, kontrol ünitesi takılıyken ve kontak açıkken yapılır. Referans değeri: yaklaşık 5 V.

Voltaj değerine ulaşılmazsa, kontrol ünitesinin voltaj beslemesi ve toprak beslemesi devre şemasına göre kontrol edilmelidir. Tamam ise, bir kontrol ünitesi arızası söz konusu olur.

İkinci el Araba ilanları

1 YORUM

  1. Yeni araçların her yeri bir sensör o sebepten çok arıza veriyorlar… birde orada lamba yandı mı insan kafaya takıyor ya söndürene kadar bir ton para harcıyor en azından ben öyleyim arıza lambaları yandığı zaman arabayı süremiyorum 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here