Start Stop Aküsü Nedir? Farkları Nelerdir?

0
6134

Start Stop Aküsü Nedir?

Günümüzde yükselen elektrikli otomobil trendi ile elektrik bataryası teknolojisinin gelişme hızı giderek arttı. Geçmişte arabalarımıza taktığımız basit aküler artık antika sayılır. Günümüzde farklı otomobil tiplerine, kullanım tarzlarına göre seçebileceğiniz birçok farklı akü tipi var. Bugünkü yazımızda son yıllarda piyasaya sürülen otomobillerin çoğunda bulunan start stop özelliğine uygun olarak geliştirilmiş aküleri inceleyeceğiz.

İncelememize başlarken öncelikle bugün bir akü almak istediğimizde karşımıza çıkacak akü tiplerine bir göz atalım.

  • Geleneksel Akü  (Islak Tip – Flooded Battery – FB )
Start Stop
FB akü

Bu akü tipi yukarıda bahsettiğim geçmişte arabalarımıza taktığımız akülerden. Çok farklı kapasitelere sahip olabilen bu akü tipi alternatör tarafından sürekli olarak şarj edilir. Bu sayede FB akülerin elde ettiği enerji, aracın elektrik elektronik aksamının elektrik ihtiyacı için kullanılır. Daha büyük araçlar için daha büyük kapasiteli olanlarına Superior FB’de (SFB) denir. Alternatörün sürekli olarak aküyü şarj ettiği bu akü tipi motor için ekstra bir yük olurken yakıt tüketimini de artırır. FB akülerin yaklaşık 30.000 motor çalıştırmaya kadar ömrü vardır.

  • EFB Akü (Geliştirilmiş Islak Tip – Enhanced Flooded Battery – START STOP Aküsü)

FB akülerden sonra çıkan ve FB akü tipinin geliştirmiş hali olarak kabul edilen EFB akü tipi uzun ömrü ve görece uygun fiyatlandırması ile öne çıkar. Genellikle start stop özelliğine sahip araçlarda kullanılırlar. FB akülerden farkı alternatör tarafından sürekli şarj edilmemesidir. Bu akü tipinde akü kapasitesi tam şarja ulaştıktan sonra alternatör aküyü şarj etmeyi bırakır. Böylece motor üzerinde olan alternatör yükü azalır ve yakıt tüketimi düşer. Akü enerjisi azaldığında ise alternatör sistemi yeniden devreye girer ve akü şarj edilir.

Start Stop Akü

EFB aküler sürekli dolup boşaldığı ve alternatör desteği olmadan sürekli start stop görevi üstlendiği için FB akülere göre kat kat daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde üretilir. Standart FB akülerin ömrü 30.000 çalıştırmayken EFB aküler 90.000 çalıştırmaya kadar dayanır.

  • AGM Akü (Kuru Tip – Absorbent Glass Mat)

Geçmişte bazı ülkelerin ordu araçları için tasarladığı bu aküler büyük kapasiteli ve çok dayanıklıdır. Kuru tip aküler basınç ve darbe gibi dış etkenlere karşı çok daha dayanıklı olduğundan daha güvenlidir. Rejeneratif fren sistemi olan araçlarda kullanılır.

Mutlu AGM Akü

Rejeneratif fren özelliği taşıyan mikro hibrit sisteme sahip araçlarda kullanılan AGM aküler alternatöre ek olarak sistemdeki jeneratörler tarafından da beslenir. Bu akü tipine halk adında “Akıllı Akü” denir.

 

2.El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here