Sunroof Nasıl Çalışır? ve Nasıl Kullanılmalı?

1
2235

Sunroof eski zamanlarda tam bir premium ikonuydu. Çünkü sunrooflu araç yok denecek kadar azdı. Ancak son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle sunroof maliyeti azaldı. Bu durum sunroof opsiyonunu daha alınabilir kıldı. Yani yeni araçların bir çoğunda sunroof mevcuttur. Bu yazımızda Sunroof Nasıl Çalışır? ve Nasıl Kullanılmalı? sorularının cevaplarını vereceğiz.

Sunroof Nasıl Çalışır?

Sunroof manuel veya elektrikli olarak bulunabilir. Manuel sunroof günümüzde kalmamış olsa da eski model araçlarda görülebiliyor. Günümüz şartlarında araçlarda bulunan sunroof donanımı elektrikli olarak çalışmaktadır. Sunroof’un çalışma prensibi aslında çok basittir. Kapı camı mekanizmasına çok benzerdir. Tavanda raylar arasında bulunan bir panelin (cam veya metal araç modeline göre) rayların içerisinde ileri ve geri gitmesidir. Manuel sunrooflarda el ile Sunroof’un kilidi açılır. İleri veya geri itilir. Elektrikli olanlarda ise bu panele bir halat bağlıdır. Halatı hareket ettiren bir motor vardır. Motoru kumanda eden bir tuş, bu tuşa basıldığı takdirde motor harekete geçer ve sunroof’un ileri geri hareket etmesini sağlar.

Sunroof Bakımı

Sunroof Su Tahliye Kanalları

Sunroof çalışma sistemini anlatırken bu konuya değinmeden olmaz. Sunroof bulunduran araba satın alırken ilanlarda “su almaz” yazısını sıklıkla görüyoruz. Bu yazı neden var?

sunroof nasıl

Sunroof Neden Su Alır?

sunroof nasıl

Sunroof’un rayları üzerinde su tahliye kanalları vardır. Bu kanallardan hortumlar vasıtasıyla su araç dışına verilir. Bu kanallar yağmur esnasında suyun aracın içerisine girmesini engeller. Bu kanallar belirli periyotlarla tamizlenmelidir. Temizlenmediği takdirde kanallar tıkanacaktır. Kanallar tıkalı olacağı için yağmur suları olduğu gibi araç içerisine girecektir. İç döşemede lekeler oluşturup büyük masraflar açabileceği gibi sorun giderilmez ise araç içerisinde su birikeceği için elektrik aksamlara zarar gelebileceği gibi çürümeler de meydana gelebilir. Bu durum kimsenin yaşamak istemeyeceği durumlardan bir tanesidir. Hatta böyle şeyler yaşamaktan korktuğu için sunroof tercih etmeyen kişiler var. Oysa bir yaz akşamı sunroof’u açıp klasik müzik dinleyerek yolculuk yapmanın keyfi tarif edilemez.

sunroof nasıl

Sunroof Nasıl Kullanılmalı?

Sunroof aslında yaz kış kullanılabilen bir araç donanımıdır. Ancak birçok kişi sunroof mekanizması eskimesin diye sunroof’u sık kullanmaktan çekinir. Sunroof çalışma prensibi gereği bir kanal içerisinde yağlanarak çalıştığı için bu tarz donanımları belirli periyotlarla aç kapa yapmak gerekir. Sunroof devamlı kapalı kaldığı takdirde sunroof’un etrafında bulunan fitiller kurur. Kanal yağsız kalır. Bu sebeplerle sunroof’un düzenli olarak çalışması ve piyasada bulunan yağlayıcı spreylerle kanal temizliği yapılması sunroof’un ömrünü uzatacaktır.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here