İlk zamanlarda üretilen arabaların çatıları yoktu. Zaman içerisinde gelişen araçlar, şeffaf yan perdelere sahip, katlanır kanvas üstler kazandı. Ardından Cadillac, tamamen kapalı fabrika kaportası sunan ilk üretici oldu. Aradan çok zaman geçmedi ki insanlar ikisinin arasında bir tasarım aramaya başladılar. Bu çağrıya Avrupa’da, 1920’lerde kanvas veya metal kaplı tavan açıklıkları ve patentli Pytchley açılır tavan mekanizmaları ile cevap verildi. Günümüzde açılır tavanlar birçok çeşidi ile çoğu yeni araçta yaygın olarak bulunuyor. Her biri sabit bir tavan ile tam bir üstü açılır araba arasında bir deneyim sunuyor diyebiliriz. Sunroof ve moonroof da açılır tavanlar konusunda sıkça adı geçen türler.

sunroof

Sunroof ve Moonroof Arasındaki Farklar Nelerdir?

Başlangıçta bir moonroof ve bir sunroof arasında önemli farklılıklar vardı. Ancak yıllar geçtikçe otomobil üreticileri bu ikisinin özelliklerini terimlerin sıklıkla birbirinin yerine kullanıldığı noktaya kadar harmanladı. Bir sunroof, arkasını göremediğiniz sağlam bir metal paneldi. Geri çekebilirdi veya tamamen aracınızdan çıkarabilidi. Böylece aracınızın kabinini güneş ışığına ve temiz havaya açmanıza olanak sağlardı. Öte yandan moonroof, arkasını görebileceğiniz sağlam bir cam paneldi ve kabine temiz hava girmesini sağlamak için hafifçe açılırdı.

İki tür tavan da açıkken aracınıza güneş ışığı ve temiz hava girmesine olanak tanır.

Bugünlerde, iki kurulum da yeni araçlarda neredeyse aynı olacak şekilde gelişti. Sunroof artık geri çekilen veya açılan bir cam panele ve istenirse güneş ışığını engellemek için kullanabileceğiniz bir güneşliğe sahip. Moonroof da bu özelliklere sahip, ancak bazen sunrooflardan daha büyüktürler.

En yeni araçlara baktığınızda, çok çeşitli sunroof ve moonroof türleri ile karşılaşabilirsiniz:

  • Pop-up
  • Spoiler
  • Inbuilt
  • Top-mount
  • Solar
  • Removable
  • Electric
  • Electronic

Artılar ve Eksiler Neler?

Artıları: Güneş ışığı, temiz havada olduğu gibi insanların moralini yükseltir. Her ikisinin de bir sunroof veya moonroof yoluyla kabul edilmesinin, cildinizi yakma ve rahatsız etme olasılığı, tam bir convertible ile elde ettiğinizden daha azdır. Çoğunlukla, sunroof ve moonroof, dönüştürülebilir bir tavandan daha güvenli ve hırsızlığa karşı daha dayanıklıdır. Sunroof / moonroof gibi sert bir panelin yalıtımı, diğer model açılabilir tavanlara göre daha kolaydır.

sunroof vs moonroof

Eksileri: Cam panel, contalar, tahliye boruları, çerçeve, paletler, motorlar ve mekanizmaların tümü, aracın yukarısına fark edilebilir bir kütle ekler. Bu, ağırlık merkezini yükselterek aracın yol tutuşu üzerinde zararlı bir etkisi oluşturabilir.

Fiyatları Nedir?

Üreticiler sık ​​sık tavan seçeneklerini paketler halinde sunar. Bu da tek tek öğelerin tam olarak ne kadara mal olduğunu bilmeyi zorlaştırır. Sunroof ve moonroof fiyatları üreticiden üreticiye ve araba modeline göre değişiklik gösterir. Panoramik çatılarda bu fiyatı iki katına çıkarabilir. Açılır bir tavana sahip olmak kullanılmış bir aracın satışını kolaylaştırabilir. İkinci el araç pazarındaysanız, mevcut bir araca satış sonrası sunroof takmak da hala mümkündür. Ancak fabrikada takılan bir üniteye göre sızıntı, paslanma veya başka sorunlarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here