Süspansiyon ömrü konforlu bir yolculuk geçirmeniz adına dikkat etmeniz gereken önemli etkenlerden biridir. Çünkü Süspansiyonlar arabanın tekerleği ile şasisi arasında köprü görevi gören ve yoldaki engebelerin araçta yarattığı sarsıntıyı maksimum şekilde sönümleyerek içinde bulunduğunuz kabinin minimum sarsılmasını sağlar ve konfor konusunda sizi tatmin eder.

Peki sahip olduğunuz arabanın süspansiyon sağlığına ne kadar dikkat ediyorsunuz? Diğer araba parçalarında olduğu gibi süspansiyonlarında belirli bir dayanma noktası bulunuyor. Kullanılamaz hale gelmesi durumu kaza yaptığınız takdir de mümkünken uzun vadede kullanılamaz hale gelme durumu ise süspansiyonlara gereken bakım hassasiyetini göstermediğiniz durumlarda meydana gelir. Bakımlarını yaptırdığınız süspansiyonların sürüş esnasında yapmamanız gereken noktalara dikkat ederek de ömrünü uzatma konusunda iyi bir iş yapmış olursunuz.

Bugünkü yazımızda süspansiyon ömrü için yapmamanız gereken bazı hareketlerden ve önlemlerden bahsedeceğiz. Sürüş esnasında alacağınız küçük ama etkili teknikler ile süspansiyon ömrünü uzatmak mümkün.

Kasislerden Yavaş Geçin

süspansiyon ömrü

Kasisler hızımızı yavaşlatan bir etkiye sahip olsa da aslında güvenli bir sürüş için gerekli bir yol özelliği olduğunu bilmelisiniz. Bilinçsiz sürücüler genellikle kasisler de bile durmayı tercih etmiyorlar. Bu durum hem yavaşlamak zorunda olduğunuz yoldan geçen insanlar için tehlikeli bir durumdur hem de aracınızın süspansiyonları için hasara neden olabilecek bir durumdur.

Siz siz olun kasislerin önemini kavrayın ve uzaktan gördüğünüz ilk andan itibaren yakıt tüketimi adına önce gazı bırakıp sonra araç yavaşladıktan sonra frene hafif bir şekilde dokunarak kasisleri yumuşak bir şekilde geçmeyi deneyin. Böylece hem araç hem siz hem de yoldan geçen insanlar bir sarsıntı ve hasar yaşamayacaktır.

Yumuşak fren kullanarak araba sürmek bir bakıma kullandığınız makineden zevk almanızı ve gayet profesyonel bir sürüş gerçekleştirdiğinizi hissettireceği için ekstra dikkat etmenizi öneriyoruz.

Bagaja Çok Eşya Yüklemeyin

Arabanın bagajına çok eşya yüklemek süspansiyonlara büyük ölçüde baskı uygulayacağı için yolda giderken herhangi bir tümseğe karşı eskisi gibi darbe sönümleme özelliği yarı yarıya düşecektir. Darbe sönümleme durumu süspansiyonların yüksüz ve rahat bir konumdayken daha etkilidir. Bunun dışında fazla yük arabanın fren mesafesini büyük ölçüde artıracağı için güvenli sürüş kriterlerinin dışında kalmış olursunuz. Ek olarak fazla yükün yanında araçta emniyet kemeri sayısından çok yolcu da varsa aracınızın süspansiyonları hasar görme konusunda kısa süre içinde belirtiler vermeye başlayabilir.

Kaldırımlara Çarpmak Büyük Sorun

Sürüş esnasında veya park sırasında kaldırımlara sert bir şekilde çarparsanız süspansiyonlarınız ve aks körükleriniz darbeye bağlı olarak zarar görebilir. Süspansiyonlar sağlam bir yapıda olsa da arabaların crump noktasına bağlı bir noktada bulundukları için güçlü darbelerde hasar görmesi mümkündür. Hasar gören süspansiyon ilk bakışta aracın düz bir zeminde durması ile anlaşılır. Hasar görmüş süspansiyon diğer süspansiyonlardan daha alçakta duracaktır. Bu durumda süspansiyonlar darbeleri ememez ve aracın yol gürültüsünü artırmasını sağlar. Ayrıca dönüşlerde de süspansiyonlar desteklediği ağırlığı dengeleyemediği için savrulmalar meydana gelecektir.

Çukurlardan Kaçının

Derin çukurlar, süspansiyonlar için en tehlikeli yol sorunlarından biridir. Gündüz çukurları görmek mümkün olduğu için ani manevra yapma şansımız olabiliyor. Ancak gece sürüşlerinde yüksek hızlarda derin çukurlardan geçmeniz süspansiyonun ağır bir darbe almasına neden olacaktır. Bunun dışında hızlı bir şekilde derin bir çukurdan geçmeniz arabanın denge dağılımını bozacağı için hakimiyet kaybına yol açabilir.

Derin çukurlar oto yollarda nadiren bulunan bir yol sorunu olduğu için bu konuda içiniz rahat olabilir. Ancak yerel yollarda çukurların izlerine daha çok rastlanır. Çukurlardan korunmak için sık sık uzun farlarınız ile yolculuk yapmayı deneyebilirsiniz. Böylece yolu boydan boya görmeniz kolaylaşacaktır. Karşıdan çok sayıda araç geçiyorsa uzun farlarınızı ara sıra kapatmayı unutmayın. Uzun farlar karşıdan gelen sürücünün gözlerini kamaştırabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here