Tekerlek Poyrası Nedir? Değişimi Nasıl Yapılır?

0
1557

Arabanızdaki tekerleklerin nasıl bu kadar özgürce döndüğünü hiç merak ettiniz mi? Motordan gelen enerjinin tekerleklere sorunsuz yuvarlanmalarını sağlayacak şekilde aktarılması gerekir. Peki bu nasıl yapılır? Tahrik mili / aks, bu kolay dönüşü sağlamak için tekerlek yatakları ve tekerlek göbekleri ile birlikte çalışır. Tekerlek poyrası dediğimizde bunun farklı çeşitleri var. Disk fren poyraları, tekerlek poyraları ve tekerlek yatağı ve poyra tertibatı vardır. Her durumda tekerlekler göbeklere bağlanır.

Herhangi bir karışıklığı önlemek için, bu daha yaygın bir bileşen olduğundan ve çoğu modern araç bunlarla donatıldığından, tekerlek yatağı ve poyra grubuna odaklanacağız.

Montaj, rahatlığı nedeniyle popülerdir – kurulumu kolaydır ve ABS sensörleriyle iyi çalışır. Önceden, rulmanlar tekerlek göbeğine bastırılır veya vidalanırdı.

Her şey yolunda gittiğinde, tekerlek göbeği tertibatı tekerleklere sürtünmesiz hareket sağlayacaktır. Ancak, aşırı koşullara maruz kalırsa veya bir kaldırıma çarpılırsa veya bir kazaya karışılırsa, aşınma ve yıpranma ile arıza yaratabilir.

Tekerlek Poyrası Nedir?

Daha önce arabanızın lastiğini değiştirdiyseniz, tekerlek poyrasını görmüşsünüzdür. Tekerleğin cıvatalı olduğu kısımdır ve genellikle 4 ila 5 çıkıntılı tekerlek saplamasına sahip yuvarlak, metal bir bileşendir.

 

Tekerlek göbeği, tekerleğin tahrik milini / aksını birbirine bağlar ve tekerlek yatakları ve ABS sensörleri ile ortak çalışır. Tekerlek poyrası komplesi, hepsi bir arada bir ünite olarak tasarlanmıştır.

Tekerlek Poyrasının Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Düzensiz lastik aşınması
  • ABS uyarı ışığı yanabilir
  • Direksiyon, sürüş sırasında sert hissedilebilir ve titreyebilir
  • Aracın bir köşesinden gelen, yalnızca sürüş sırasında orada olan ve gittikçe daha yüksek sesle yükselen olağandışı gıcırtı veya tıkırtı sesi

tekerlek poryası

Tekerlek Poyrası Nasıl Değiştirilir?

  1. Aks somununu gevşetin ve kilitleme pimini çıkarın
  2. Aracı kaldırın ve tekerleği çıkarın
  3. Fren kaliperini, balataları ve rotoru poyradan çıkarın
  4. Aks somununu / cıvatasını çıkarın ve aksı göbekten çıkarın
  5. ABS sensörünün klipsini açın
  6. Arızalı tekerlek göbeğini çıkarın
  7. Yeni poyrayı aksın üzerine yerleştirin ve ABS sensörünü tekrar takın
  8. Aks somunlarını / cıvatalarını sıkın
  9. Fren rotorunu, balataları ve kaliperi yeniden takın
  10. Tekerleği yeniden takın ve aracı indirin
  11. Aksı gerekli torka sıkın ve bir kilitleme pimi takın
  12. Fren fonksiyonunu kontrol edin ve test sürüşüne çıkın

Hatırlanması Gereken İpuçları

  • Herhangi bir sorun belirtisi fark ettiğiniz anda tekerlek poyrası grubunuzu kontrol ettirin. Sizi yeni bir lastik seti satın alma zorunluluğundan kurtarabilir.
  • Bazı parçaları çift olarak değiştirmek iyi bir fikirdir. Bir tekerlek poyrası düzeneği gitmişse, diğeri de arızalanmaya yakın olabilir.

Tekerlek Poyrasını Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Genel olarak, tekerlek poyrası ile ilgili sorunlar, rulmanların aşınmasından kaynaklanmaktadır. Lastiklerinizi vaktinden önce giymek ve ses çıkarmak dışında, çok uzun süre bırakılırsa güvenli olmayan bir duruma dönüşebilir. Sonunda, yatak çökebilir ve direksiyonunuz siz sürerken sallanmaya başlayabilir. Arızalı bir tekerlek poyrasınnın mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesi tavsiye edilir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here