Tiptronik Vites Nedir?

İlk otomobilin piyasaya sürülmesinden bu yana vites kutusu büyük ölçülerde değişti. İlk otomobiller, sorunsuz bir vites değişimi sağlamak için karmaşık sistemler ​​içermeyen çok basit dişli kutularına sahipti. Manumatik, manuel ve otomatik kelimelerinin bir karışımı olan, bir otomotiv şanzıman sınıfına atıfta bulunan bir terimdir. Manumatik, vites seçiminin uygun sürücü kontrolüne izin veren bir tork konvertörü otomatik şanzımanıdır. Farklı otomobil üreticileri, manumatik şanzımanları için ‘Tiptronic’, ‘Geartronic’, ‘Touchshift’, ‘Sportronic’ ve diğerleri gibi çeşitli etiketler kullanır. Manumatik, diğer adıyla Tiptronik vites direksiyon simidine monteli kanatlı vites değiştiriciler veya değiştirilmiş bir vites kolu sağlayarak, sürücünün “manuel moda” girmesine ve genellikle sıralı bir “vites büyütme / küçültme” şeklinde mevcut herhangi bir vitesi seçmesine izin veren bir şanzıman türüdür.

tiptronik vites

 

Tiptronik Nasıl Çalışır?

Tiptronik şanzıman, hem tam otomatik hem de debriyajsız manuel vites değiştirmeye izin veren bir şanzımandır. Tiptronik şanzıman, genel otomatik şanzıman türü gibi çalışabilir, ancak aynı zamanda sürücünün vites kolunu iki yaylı konuma sahip ikinci vites geçidine hareket ettirerek otomatik modu geçersiz kılmasına olanak tanır. Tiptronik seçilirse, sürücü  değiştirme kararlarının çoğunu devralır, aksi takdirde bu iş şanzımanın bilgisayarı tarafından gerçekleştirilir. Tiptronik bir şanzımana sahip bazı motorlu araçlarda, vites büyütme ve küçültme işlemleri, direksiyon simidine takılı butonlar veya vites değiştiriciler ile kumanda edilebilir ve gösterge panelinde mevcut vites seçimini gösteren isteğe bağlı bir ekran bulunur. Tiptronik şanzımanlar akıcıdır ve hareketleri hızlıdır. Vites değiştirme, vites kutusu bilgisayarı tarafından gerçekleştirildiğinden, zorlayıcı anların yaşanmasına gerek kalmaz.

 

Tiptronik Nasıl Seçenekler Sunar?

Bazı manumatik ve otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar, sürücünün vites seçiminde tam kontrole sahip olmasına izin verir. Ancak çoğu, motorun normal çalışma aralığının alt ucunda ve / veya yüksek ucunda otomatik olarak vites değiştirerek motorun durmasını ve yeniden çizilmesini önlemek için müdahale eder. Tiptronik şanzıman, şanzımanın bilgisayarının vites değişikliklerini seçmesine izin vererek, geleneksel bir otomatik şanzımanla aynı şekilde çalışma seçeneği de sunar. Birkaç tiptronik ayrıca, vites seçiminin hala tam otomatik olduğu, ancak şanzımanın vites büyütme yoluyla daha yüksek motor hızlarını üretmeyi tercih ettiği “spor” modu olarak adlandırılan alternatif bir otomatik moda da izin verir.

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here