Triger Kayışı Neden Aşınır?

3
16836
triger kayışı görselleri

Triger kayışı nedir, triger kayışı neden aşınır, triger kayışı koparsa ne olur

Triger Kayışı Neden Aşınır?

Triger Kayışı Nedir?

Teknik olarak, krank milinden alınan hareketin eksantrik miline iletilmesi suretiyle subapların açılıp kapanmasını sağlayan parçadır. İki mil arasındaki bağlantı noktasıdır yani. Zamanlama kayışı ya da eksantirik mili kayışı gibi isimlerle de bilinir.

Triger Kayışı Neden Önemli?

Çünkü Triger kayışı, motorun performansına doğrudan etki eder. Motor soğutma sıvısının da etkili çalışmasını sağlayan parça olduğu için motor açısından en önemli parçalardan biridir aynı zamanda. Motor performansı ve güvenliği açısından düşünüldüğünde ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılabilir.

Peki, aracınızın motor performansı sizin için çok önemli ve triger kayışı değiştirme zamanı geldi mi merak ediyorsunuz? Triger kayışını ne zaman değiştirmelisiniz?

Triger Kayışı Hangi Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Marka model farkının yaşandığı durumlardan biri de triger kayışının değiştirilme süresiyle alakalıdır. Farklı markaların farklı modellerinde bile değişken dayanma süresine sahip olan triger kayışı için 2 farklı değiştirme sıklığı durumu bulunuyor. İlki süre ikincisi ise kilometre. Triger kayışının sağlıklı bir kullanıma sahip olması için 3 yılda bir ya da 90.000 kilometrede bir değiştirilmesi şart. Ama bu da koşullara göre değişiklik gösterebiliyor. Bizim söylediğimiz normal şartlar altında olan kısmı. Aracın kullanım alanına, yerine ve tipine bağlı olarak kayışın değiştirilme süresi de uzayıp kısalabiliyor.

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Zamanla ve belirli durumlarda triger kayışı aşınarak bozulur ve hatta kopabilir. Bu durum özellikle motorda ciddi sorunlara ve tamiratlara yol açabilir. Birlikte ve uyumlu çalışması gereken parçaları birleştiren triger kayışının kopması durumunda, krank mili, eksantrik mili ve subaplar çalışmayı durduracakları gibi büyük problemlere ve maddi hasarlara yol açabilirler. Hatta motorun çalışamaz duruma gelebileceğini de bilmelisiniz.

Triger kayışının kopmasıyla birlikte; subapların zamanlaması bozulur ve bu bozulmadan kaynaklı olarak subaplar kapalı kalması gerektiği halde açık kalırlar. Açık kalan subapların en büyük sorunu da pistonların subaplara çarpmasıdır. Bu çarpmanın sonucunda subaplar eğilir ve pistonlar da büyük zarar görürler. Bu sistemin, özellikle de piston ve subapların bağlantıda olduğu her parça doğal olarak zorlanır ve aracın motoru büyük bir gürültü çıkararak durur. Konuyu kısaca özetlersek, triger kayışı koptuğunda motor durur ve aracınız çalışmaz. Arada oluşan hasarlar da cabası.

Triger Kayışı Koptuğunda Ne Yapılmalıdır?

Triger kayışının koptuğunu anladığınız anda aracınız yavaşlatarak, sağa çekmeniz ve park etmeniz gerekiyor. Bu hem aracın sağlığı, hem maddi hasarlar hem de sürücü ve yolcuların güvenliği açısından oldukça önemli bir nokta. Park ettikten sonra da aracı çalıştırmayı aklınızdan bile geçirmeyin! Zira, az önce akıllılık ederek aracı kenara çektiğiniz ve durdurduğunuzda henüz bir hasar oluşmadıysa bile ikinci kez çalıştırmaya çalıştığınızda bahsettiğimiz hasarların tamamını araca sizin vereceğinizi unutmayın! Kaputu açıp, kayışı kontrol edin. Eğer kopan şey triger kayışıysa, kayışın uç kısımlarını ve kopan lastik parçalarını rahatlıkla görebilirsiniz.

3 YORUMLAR

  1. triger kayışı koparsa kopan parçalar görünmez.. görebileceğiniz kayış V kayışıdır.
    eskiden reno larda 6 yıl yada 60.000 km idi şimdilerde 6 yıl 90.000 den aşağı triger değiştiren araba yok.
    hatta türkiye de focus 3 de bu 9 yıl 135.000 km dir.. yurtdışında 10 yıl 160.000 km dir..
    1.0 ecoboost motorlarda yurtdışında 10 yıl 240.000 km dir..

  2. 1.0 ecoboost motor Ford aracımın 6 yıl/92.000 km’de trigeri içeride çürümüş ve parçaları yağ pompasını tıkamış. Yağlama olmayınca motor bozuldu. Durduk yere 12.000 TL masraf çıkardı. Ford’a güvenmeyin.

  3. Ben hollanda dan yaziyorum 2013 1.6 tdci c max im var 170000 in ilk kayiş değişti araç 5 yaşında iken ve şuan 210000 binde
    Türkiye şartlar mı farklı araçlar mı bilmiyorum

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here