turbo lag

Bir zamanlar turbo lag , turbonun doğal bir dezavantajı olarak görülüp, kaçınılmaz bir olay olarak kabul edildi. Günümüzde ise, turboya olan ilginin artmasıyla birlikte işler hızla değişmeye başladı

Bu yazımızda, turbo gecikmesine bir göz atıp ve ne olduğunu, neden olduğunu, birbirlerine sıkça karıştırılan “turbo lag” ile “boost threshold” arasındaki farkı ve üreticilerin yakın gelecekte düzeltmek için neler yapıldığını açıklayacağız.

Turbo Lag nedir?

Turbo lag nedir? sorusuna cevap vermeden önce, bir turbo’nun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek faydalı olacaktır.

Çok basit bir ifadeyle, bir turbo veya turbocharger, motora ekstra basınçlı hava (boost) uygulayarak motorun beygir gücünü ve verimliliğini artıran bir cihazdır.

“Turbo lag“, turbo gecikmesi, turbo boşluğu, turbo deliği gibi manalara gelen, bir turbonun belirli bir devir aralığına ulaşana kadar sahip olduğu güç eksikliğidir. Daha net bir ifadeyle, gaza basıp gaz kelebeğinin açılması ile motorun tepki vermesi (spool up) arasındaki, boost threshold sonrasındaki ek zaman gecikmesidir.

Turbo

Hangi RPM aralığında olursanız olun, gaz pedalına bastığınız zaman ile turbonun cevap verdiği zaman arasında anlık bir gecikme olacaktır.

Turbonun dönmeye başladığı (spin) bu turbo gecikme süresi boyunca, motorunuz esasen atmosferik bir motor gibi davranacaktır. Kısacası, tam güce sahip olmayacaksınız. Ancak bu çoğu modern motorda, özellikle de çok küçük bir turbolu motorlarda zar zor fark edilir. Genelde turbo gecikmesinin ne kadar sürdüğünü söylemek zor; arabadan arabaya çok değişir.

Turbo, boost oluşturabilmesi için doğası gereği çok hızlı dönmek (spool) zorundadır. Ne yazık ki, turbo her zaman seyir halindeyken destek oluşturmak için yeterince hızlı dönmeyecektir. Sadece gaz kelebeği açıldığında, yani gaz pedalına basıldığında toparlar. İşte turbo boşluğuna yol açan şey budur. Bu işlem, gaz pedalına her bastığınızda tekrarlanır.

Gazı tamamen bırakırsanız, pedala bastığınızda tekrar turbo lag meydana gelir, ve işlem tekrarlanır. Ancak, daha yüksek motor devirlerinde, gecikme süresi düşük motor devirlerinden daha azdır.

Turbolama sanatı rölantiden itibaren linear bir şekilde mümkün olan en büyük rpm aralığında ekstra basınç kullanmak ve turbo gecikmesini önlemek içindir.

2. El Satılık Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here