Türkiye’de Üretilen Otomobiller

0
55167
Türkiyede üretilen otomobiller

Honda, Türkiye’de üretimi durdurma kararı alınca, Volkswagen de “Türkiye’de dev bir üretim tesisi kurabiliriz”, deyince acaba ülkemizde hangi otomotiv üreticilerinin bantları var diye merak ettik ve araştırdık. Türkiye’de üretilen otomobiller hangileri?

Türkiye’de Üretilen Otomobiller

Türkiye’nin uzun yıllardır en önemli ve en büyük sektörlerinden biri şüphesiz otomotiv sektörü. Geçmişi tekerleğin icadına dayanan otomotiv sektörü Türkiye’de ilk olarak 1954 yılında Tuzla’da Jeep fabrikası kurulmasıyla başladı. Şimdiyse Türkiye’de ‘Otomotivin Başkenti’ olarak Bursa gösteriliyor.

Ülkemizdeki en büyük 3 sektörden biri olan otomobil sektörü büyümeye de devam ediyor. Bu büyümeden kaynaklı olarak da dünya üzerinde sık tercih edilen araçların bazıları Türkiye’de üretiliyor. Sektörün lokomotifi elbette ki Fiat. Avrupa pazarına olan hakimiyeti dolayısıyla bazı modellerini ülkemizde üreten Fiat, Meksika pazarına hitap eden Fiat Dodge Neon’un üretimini de Türkiye’de yapıyor.

Fiat dışında Renault, Toyota ve Ford da ülkemizde üretim yapan markalar arasında başı çekiyor. Peugeot, Citroen, Hyundai, Honda, Isuzu ve Opel’in bazı modellerinin de Türkiye’de üretildiğini belirtelim. 

Hangi Otomobil Modelleri Türkiye’de Üretiliyor?

Bahsettiğimiz gibi Türkiye’de üretim yapan Fiat markasının,  Egea – Fiorino – Doblo ve Linea modelleri ülkemizden çıkıyor. Türk mühendisleri tasarlıyor, planlıyor ve Türk işçiler montajlıyor. Bu, gurur veriyor. Zira, Fiat bir Türk markası değil ama Türkiye’de üretim yapması demek, Türk mühendis ve teknisyenlerin bu alanda uzmanlaşması, Türkiye’nin otomotiv konusunda deneyimli personele sahip olması demek. Bu detay da yatırımcıyı çekmek için inanın, çok önemli.

1Fiat Egea, Fiat Doblo, Fiat Linea, Fiat Fiorino

Ülkemizde üretimi yapılan araçların başında Fiat geliyor. Marka; Egea, Doblo, Linea ve Fiorino gibi ünlü modelleri geliyor. Günlük hayatımızda sürekli karşılaştığımız ve çok uzun yıllardır ülkemizde üretime devam eden modeller, Bursa’da yer alan Tofaş fabrikasında üretiliyor ve pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

Sıfır Km Fiat Modelleri ve Fiyatları

2Renault Megane ve Renault Clio

Dünyaca ünlü Fransız otomobil markası Renault’nun en çok tercih edilen modellerinden olan Megane ve Clio da Türkiye’de üretilen araçlar arasında yer alıyor. Renault Clio ve Renault Megane, Bursa’da yer alan Oyak Renault fabrikasında üretilerek Türkiye ve dünyadaki milyonlarca sürücünün beğenilerine sunuluyor.

Oyak’ın anlamı: Ordu Yardımlaşma Kurumudur. Kuruluş amacı ise 1961 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının yardımlaşması için bir emeklilik fonudur.

Sıfır Km Renault Modelleri ve Fiyatları

3Türkiye’de Üretilen İlk Hibrit Otomobil: Toyota CH-R ve Toyota Corolla

Japonya merkezli otomobil üretici olan Toyota, Corolla ve CH-R modelleri ile oldukça seviliyor. Bu iki model dünyada da en çok satan otomobil modelleri arasında. Ünlü markanın Corolla ve çevre dostu diyebileceğimiz hibrit modeli CH-R, Türkiye’de üretiliyor. Üstelik Toyota Corolla, Türkiye’de üretilip 30 farklı ülkeye ihracatı gerçekleştiriliyor. Toyota CH-R’ın özelliği ise Türkiye’de üretilen ilk hibrit otomobil olması. Japon otomobil devi Toyota’nın Türkiye’deki üretim yeri Sakarya’da yer alan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye.

Sıfır Km Toyota Modelleri ve Fiyatları

4Hyundai i10 ve Hyundai i20

Güney Kore merkezli Hyundai, i10 ve i20 modelleri ile ülkemizde şehir içi kullanımda oldukça tercih ediliyor. Bu modellerin yüksek performanslı ve oldukça konforlu olması da tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda tercih edilmesinin diğer sebepleri de küçük boyutları, sağladıkları kullanım kolaylığı ve uygun fiyatları. Markanın sevilen modelleri i10 ve i20, İzmit’te yer alan Hyundai Assan fabrikasında üretiliyor. Üstelik İzmit’te üretilip Avrupa’daki pek çok ülkeye de ihraç ediliyor.

Sıfır Km Hyundai Modelleri ve Fiyatları

5Ford Otosan

Ünlü otomobil markası olan Ford’un Henry Ford tarafından kurulduğunu bilmeyenimiz yoktur. Marka’nın Türkiye’deki üretim yeri Gölcük’te yer alan Ford Otosan. Üstelik markanın Gölcük Ford Otosan fabrikasında üretilen Transit modeli de New York’ta taksi olarak kullanılmakta.

Sıfır Km Ford Modelleri ve Fiyatları

6Mercedes-Benz Türk

Alman otomobil devi Mercedes Benz, 1967 yılından beri bazı ticari modellerini Türkiye’de yer alan Mercedes Benz Türk fabrikasında üretiyor. Yüksek Alman teknolojisini ve mühendisliğini Türkiye’deki sürücüler ile buluşturan Mercedes Benz Türkiye fabrikasında uzun yıllardır Türk kullanıcılar markanın modelleri ile buluşuyor.

Sıfır Km Mercedes-Benz Modelleri ve Fiyatları

7TOGG

Çoğumuzun bildiği gibi Türkiye’nin ‘yerli otomobil’ macerası ‘Devrim’ ve ‘Anadol’ modelleri ile başlamıştı. Şimdi ise TOGG modeli ile bu macera devam ediyor. TOGG, 2018 yılında Gebze’de kuruldu. Sonrasında ise 27 Aralık 2019 tarihinde Gebze’de gerçekleştirilen bir etkinlik ile tanıtıldı. Tanıtıldığı günden bu yana heyecanla beklenen TOGG’un sedan ve SUV model otomobillerini bu yıl piyasaya sürmesi planlanıyor.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here