tır yolculuğu şoför hakları

Uzun yol şoförlüğü zor ve sabır isteyen bir meslektir. Üstelik şoförlerin aldıkları sorumluluklar oldukça fazladır. Yük ve yolcu taşımacılığı için birçok farklı kural vardır. Bu yüzden uzun yolda araç süren kişiler, belirli kurallara ve denetimlere göre ilerlemektedir. Ayrıca uzun yola çıkan şoförlerin, belirli bir saat araç kullanma hakları ve mecburi dinlenme süreleri bulunmaktadır. İşte “Tır şoförleri kaç saat araç kullanabilir?”, “Uzun yol şoförleri kaç saat araç kullanabilir?” , “Takograf nedir ve nasıl denetlenir?” , “Uzun yol şoförlerinin dinlenme saatleri, aralıkları.” gibi soruların cevapları…

Uzun Yol Şoförleri Kaç Saat Araç Kullanabilir?

Öncelikle uzun yol şoförleri belirli bir yasaya ve kurala göre hareket etmektedir. Bu yasalar ve kurallar, “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması” ile belirlenmiştir. Bu anlaşmanın amacı, uzun yol şoförlerinin hayatını korumak ve trafikte oluşabilecek kazaların en aza indirmektir. Uzman araştırmacılar tarafından belirlenen çalışma ve araç sürebilme aralığı, Avrupa standartlarına göre belirlenmiştir.

Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır. Bir tır şoförü çalıştığı süre boyunca kesintisiz olarak 4.5 saat araç kullanma hakkında sahiptir. 4.5 saati geçen uzun yol şoförlerinin 45 dakika boyunca dinlenmeleri mecburidir. Toplamda 9 saat çalışan sürücünün 11 saat boyunca aracını hareket ettirmemesi ve dinlenmesi gerekmektedir.

Uzun Yol Şoförleri Nasıl Denetlenir? Takograf Neden Önemlidir? Uzun Yol Şoförleri Kaç Saat Araç Kullanabilir?

Uzun yol şoförlerinin kullanması gereken ve “Takograf” denilen cihaz oldukça önemlidir. Bu cihaz, sürat veya katedilen mesafe gibi bilgileri kaydetmek üzere başta otobüsler ve kamyonlar olmak üzere bazı taşıtlara monte edilen cihaza verilen isimdir. Bu cihaz, özellikle nakliye ve uzun yol şoförlerinin yasalarca müsaade edilen sürüş sürelerini ve süratleri geçmemesini sağlayarak trafikte can ve mal güvenliğini artırmasının yanı sıra şirketlerin şoförlerinin faaliyetlerini daha rahat izlemesine yardımcı olur. Takograf cihazı, Araç kullanım sürelerini, araçların hızını, kanunun belirttiği sınırlar içinde aracın kullanımını denetlemektedir. Ayrıca bu cihaz sayesinde denetim daha fazla kolaylaşır, sürücüler ve şirketler arasındaki rekabet ve istismar azaltılır, yol güvenliği artar ve uzun yol şoförlerinin çalışma hakları güvence altına alınmaktadır.

Takograf hakkında bilinmesi gereken en önemli bilgiye gelecek olursak uzun yol şoförleri, analog takograf verilerini 5 yıl boyunca, dijital takograf verilerini de 1 yıl boyunca saklamak zorundadır. Olası bir incelemede veri saklandığında veya teslim edilmediğinde şirket sahibine ve sürücüye maddi ceza yaptırımı uygulanmaktadır.

Tırlar En Fazla Kaç Ton Yük Taşıyabilir? Uzun Yol Şoförleri Kaç Saat Araç Kullanabilir? araç fotoğrafı

Ağır tonajlı araçlar için tonaj sınırları bulunmaktadır. Ayrıca tırlar, denetim bölgelerinde kantara çıkmak zorundadır. Tır, kamyon ve kamyonet gibi araçların taşıyabileceği toplam yük miktarı her ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Ancak tonaj ağırlığı, uluslararası alanda da denetlenmektedir. Türkiye’deki ağır tonajlı araçlar 24 ton ile 27 ton arasında yük taşıyabilirler. Özellikle taşınması gereken yük 40 tondan ağırsa, Karayollarına dilekçe yazılarak özel taşıma izni alınmalıdır.

Tırlarda ve Otobüslerde Neden Çift Şoför Olur?

Bir taşımacılıkta iki şoför kullanımı, şirket için hem hızlı hem de daha verimli olmaktadır. Bir seyahatte iki şoför en fazla 30 saat çalışabilmektedir. Süresi dolan şoför 8 saat boyunca dinlenmek zorundadır. Ayrıca 24 saatte en fazla 18 saat yolculuk yapabilirler.

Uluslararası Tır Şoförü Olmak 

İkinci El Çekici, Tır İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here