Kaplumbağa 80 Yaşında!

1
12739

Volkswagen Beetle kaç yaşında? İlk Beetle ne zaman üretildi? VW Beetle’in tarihçesine bakalım mı? Minik efsanenin yaşamında önemli ve çok keyifli detaylar bulduk.

Kaplumbağa 80 Yaşında!

Volkswagen markası, 1930’lu yıllarda yani dünyayı savaşlar kasıp kavuruyorken hele de Almanya’da kızgın savaş çanları çalıyor, her yere ölüm saçıyorken dünyaya geldi. Hani bir film vardı; The Age of Adaline. Bizde “Ölümsüz Aşk” olarak çevirisi yapılmıştı. Genç, güzel bir kadın, hiç yaşlanmıyor ve savaşlar geçiyor, yaşamlar geçiyor, dünya değişiyor o hep aynı kalıyor. Sadece makyajı, tarzı değişiyor ya işte VW Beetle tam da onun gibi bir sembol. 1938’de doğdu ve hep genç kaldı. Yaşamlar geçti, gençler yaşlandı ama Beetle yaşlanmayan bir bilge oldu sanki.

Beetle Yaşlanmıyor!

Dünyada binlerce Volkswagen Beetle hayranı bulabilirsiniz. Bu yaşlı otomobilin aksine çoğu da genç insanlardır. Sevimli tasarımı ile hem ikinci el Volkswagen Beetle fiyatları hem de sıfır km Volkswagen Beetle fiyatları hala en popüler aramalar arasında.

Peki, Beetle’ın doğuşu nasıl oldu? İlk VW Beetle nasıl ortaya çıktı? VW Beetle modelleri nasıl şekillendi?

1. VW Beetle Tarihçesi

Savaşçı bir zihniyetin bu kadar da barış canlısı bir araç üretmesi ve onun nesiller boyu yaşaması inanılmaz bir ironi değil mi? Beetle’ın tarihçesi çok etkileyici gerçeklerle dolu.

2. Hükümet Emriyle Tasarlandı!

1938 Alman Hükümeti, Alman ailelerinin kolayca satın alabileceği uygun fiyatlı bir otomobil üretilmesini emretti. Aracın 17 derece eğim tırmanması ve 100km/s hızlanma yapabilmesi istendi.

3. O, Aslında Bir Porsche!

Ferdinand Porsche yani bugünün en havalı Alman otomobillerinin marka adı olan kişi, bu otomobili tasarlamakla görevlendirildi. 1937 yılında Ferdinand Porsche ilk Beetle modelini tasarladı ve üretime izin aldı. Ancak aracın adı hemen Beetle konmadı!

4. Halk Arabası Doğdu!

Volkswagen olarak belirlendi. Çünkü Almanca’da “Volk” yani “halk” kelimesi ile “araba” anlamında “wagen” kelimeleri birleştirilerek “halk arabası” anlamına gelen bir marka yaratıldı. İlk Beetle’ın adı ise Model1 oldu.

5. Savaş Savaş…

1939’da savaş başlayınca üretim durdu. Ferdinand Porsche, savaş sırasında bu aracı suda ve karda gidecek şekilde yeniden tasarladı. 1945 yılında savaş sona erince üstü açık olarak yeniden üretildi. 1951 yılında üretimin çoğu ihraç edilen Volkswagen Beetle, tasarım ve donanım açısından da değişmişti.

6. En Çok Amerikan Aileleri Sevdi!

VW Beetle, 1955’te ABD’de en çok satan ithal otomobil oldu. 1967’de otomatik şanzıman da eklenince ABD pazarında araç büyük ilgi gördü. 1970’lerde ABD’li otomobil markaları da benzer minik sevimli otomobiller üretmeye başladı ve Beetle’ın ABD pazarı zayıfladı.

7. Almanya’da Üretim Yok!

1974’te Almanya’daki fabrikalarda Beetle üretimi durdu. Artık Meksika’da üretim yapılacaktı.

8. New Beetle

1994’te yepyeni bir tasarımın tanıtımı yapıldı: New Beetle.

9. 2011 Volkswagen Beetle

2011’de de bugün hala piyasadaki son versiyon olan Beetle tanıtıldı. Elektrikli Beetle söylentileri ise henüz marka tarafından doğrulanmadı.

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here