wankel motor

Wankel motoru veya döner pistonlu motor bugün ki konuğumuz. Bu motorlarda diğer içten yanmalı motorlardan farklı olarak kenarları genişletilmiş dönen pistonlar kullanılmaktadır. Güç aktarımı doğrudan pistona bağlı mil ile gerçekleştirildiği için yapıları diğer motorlara göre daha basittir.

Nedir Bu Wankel Motor?

wankel motor

Wankel motoru 1954 yılında mühendis Felix Wankel tarafından ortaya çıkarılmış. Motor ilk olarak 1957’de Almanya Neckarsulm’da NSU’ya getirildi. İlk olarak 1963’te NSU Spider marka bir araca monte edildi.                                                                                         İlk wankel motorun verileri kulağa hiçte fena gelmiyor;

  • 80 2×497,5 cm3‘lük bir motor hacmine sahip ,
  • 5500 devirde 136 hp güç,
  • ve son olarak 103 kg gelmekteydi.

NSU’nun aksine, o yıllarda Japon Toyo Kogyo, güç üretmek için bu motoru kullanan bir araba da piyasaya sürdü. 1972’de Amerika Birleşik Devletleri’nden General Motors, 5 yıl içinde Wankel motorunu geliştirmek için 50 milyon ABD doları harcadı ve 185HP Wankel motorunu geliştirdi ve otomobillerde kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nden Ford, Wankel motorlarını kendi araçlarında kullanmak için bir kez daha çeşitli anlaşmalar yaptı. Ayrıca, Hollanda’da Datsun, İngiltere’de Rolls-Royce ve İtalya’da Alfa romeo, Wankel motorları geliştiriyor. Mazda artık RX7 ve RX8 modellerinde Wankel motorlarını kullanıyor.

Çalışma Prensibi

wankel motor

Wankel motorlarının iç yapısı bilinenin aksine sıradan motorlara göre çok daha kolaydır. Dönen pistonun tasarımına göre eliptik gövde içerisinde merkezden dönen rotor 2 ila 4 rotor olabilir ve eksantrik milidir. Eksantrik mili, dört zamanlı bir motorun krank milini oluşturur. 4 silindirli, 16 supaplı ve 2 eksantrik tekerli modern motorlar için hibrid hareketli parçalardan yoksundur.

Rotor bir iç V bir dış düz dişli yardımıyla motorun ana miline bağlı olmaktadır. Motor çalıştığı süre boyunca emme, sıkıştırma, iş ve egzoz zamanları motorun çevresinde oluşur. Motorun zorluğu da buradan kaynaklanır. Rotorun etrafının çabuk aşınmasından dolayı sıklıkla değiştirilmesi lazımdır. Genelde polimerik malzemeden yapılan rotor kenarları aşınması güç bir madde tarafından hala üretilememiştir. Wankel motoru bulunan otomobiller, SU Spider, NSU Ro-80, Mazda R-100, Mazda RX-7(ülkemizde nadir),Mazda RX-8.

Yarı Hibrit Motor Nedir? 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here