Belirli Standartlarda Kaliteli Üretim!

Otomobil üreticileri ürettikleri modellerin testlerini sadece kendi içlerinde yapmıyorlar. Üretilen otomobillerin devletler tarafından da kontrolleri sağlanıyor. Özellikle Avrupa Birliği, Avrupa’da trafiğe çıkan her aracı belirli normları dikkate alarak test ediyor. Bunun testlerin sebebi ise çoğunlukla güvenlik ve çevre konuları oluyor. WLTP de hem insan hayatını hem de çevreyi göz önünde bulunduran bir çalışma olarak ortaya çıkıyor.

wltp

WLTP Nedir?

WLTP, “Hafif Taşıtlar için Dünya Genelinde Uyumlu Test Prosedürü” kısaltmasıdır. Araçların yakıt tüketim verilerini ve karbon salınım oranlarını daha gerçekçi bir şekilde sunmayı hedefleyen test sürecidir. WLTP Eylül 2018’den beri üretilen tüm araçlarda zorunlu olarak uygulanıyor. WLTP’nin gelecek dönemde Avrupa Yeni Sürüş Döngüsü (NEDC) test prosedürünün yerini alması bekleniyor. Avrupa Birliği sınırlarında uygulanması zorunlu olan WLTP testi, hafif taşıtları kapsar. Hafif taşıtların kapsamı ise binek otomobiller ve 3.5 tonun altında olan ticari araçlardan oluşuyor. Bu sınıftaki araçların yakıt tüketimini, karbondioksit ve kirleten madde emisyonları laboratuvar koşullarında ölçülerek test ediliyor. Değerleri standartlar içerisinde çıkan araçlara onay veriliyor.

wltp vs nedc

NEDC ve WLT PArasındaki Farklar Nelerdir? 

WLTP’nin, öncesinde kullanılan NEDC testi ile birçok farkı bulunuyor. Daha kapsamlı ve daha gerçekçi sonuçların alınmasını hedefleyen AB, yeni testiyle bunu sağlamaya çalışıyor. WLTP ile gelen 5 yeni gelişme ise şöyle;

  • Bireysel araçlara özel emisyon düzenlemeleri
  • Sürüş döngüsü testi esnasındaki mevcut mesafenin uzatılması
  • Gerçekleştirilen testlerin daha yüksek hızda gerçekleştirilmesi
  • Gerçekçi sürüşler
  • Daha uzun mesafeli sürüş döngüsü
NEDC WLTP
Test modeli Tekil ve sade test modeli Gerçek sürüş deneyimini yansıtan dinamik test modeli
Test süresi 20 Dakika 30 Dakika
Mesafe 11 Kilometre 23.25 Kilometre
Test Sürüş Süreçleri 2 aşama: %66 Şehir içi, %34 Şehir dışı. 4 dinamik aşama daha: %52 Şehir içi, %48 Şehir dışı.
Ortalama Hız 34 km/s 46.5 km/s
Maksimum Hız 120 km/s 131 km/s
Opsiyonel ekipmanların etkisi NDC kapsamında CO2 ve Yakıt Performansının Etkisi Dikkate Alınmıyor. Ek Özellikler (Araçtan Araca Fark Edebiliyor) Devreye Giriyor.
Vites Donanımı Araçların Önceden Belirlenmiş Vites Değişim Noktaları Var. Her Araç Birbirinden Farklı Vites Değilim Noktalarına Sahip.
Test Koşulları 20-30°C 23°C, CO2 değeri 14°C’ye sabitleniyor.

 

İkinci el satılık Arazi, SUV, Pick-up ilanları

Euro NCAP Yerli Üretim Otomobillerin Sonuçları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here