Xenon Far Nedir? Neden Kullanılmalı?

5
5702
xenon far

Farlar hakkında araştırma yaparken karşımıza birçok far modeli çıkmakta. Halojen, Xenon, HID bunlardan bazıları. Eğer aklınızda farlarınızı değiştirmek varsa ve daha yüksek performanslı, daha uzun ömürlü bir far arayışı içerisindeyseniz Xenon farlar tercihiniz olabilir. Bu tipteki far kullanımı 1992 yılında BMW 7 serisindeki bir modele dayanmakta.

Peki Xenon far nedir?

Xenon bir gazdır. Bu gaz HID ışıklarda kullanılır. Bu farlar geleneksel halojen ampullerden çok farklıdır ve standart bir far soketinde çalışmaz. Piyasada, bu farların ürettiği ışığın rengini taklit etmeye çalışan ampuller bulabilirsiniz, ancak bunlar gerçek olmayabilir.

HID lambalar, halojen ampullere göre% 90’a kadar daha iyi ışık emisyonu sunarak önünüzdeki yolu daha iyi görmenizi sağlar. Ancak, çoğu sürücünün arabalarıyla alışkın olduğundan çok farklıdırlar. Böyle bir ampulü aydınlatmanın üç aşaması vardır. İlk aşama, ateşleme, xenon’un gerçekten devreye girdiği yerdir. Balasttan ampule büyük bir elektrik yükü gönderilir (halojen ampullerle bulunmayan başka bir bileşen). Bu gazı aşırı doldurur ve sıcaklığı önemli ölçüde artırır. Daha sonra, ampuldeki metalik tuzlar buharlaşarak iki elektrotun ampule bağlanmasına yardımcı olur. Son olarak, balast elektrotlar arasında sabit bir ark oluşturmak için sabit voltaj sağlamaya başlar.

xenon-far-2

Neden Kullanılmalı?

Bu ledleri kullanmanın birkaç avantajı vardır. Daha iyi ışık emisyonuna değindik, ancak genel olarak çalışmak için daha az güç gerektirdiklerini görebilirsiniz yani enerjiden tasarruf sağlamaktadırlar. Ayrıca halojen ampullerden daha uzun ömürlüdür, yani ampullerinizi daha az sıklıkta değiştirirsiniz. Bunların yanında normal farlara göre daha güvenlidir ve sürüş esnasında sürücünün gözünü yormaz. Gece karanlığında yolunuzu gündüz gibi aydınlatabilir. Bu özellikleriyle xenon farlar araç sahiplerine büyük kolaylıklar getirmektedir.

Tabii ki bu artı yönlerinin yanında bazı eksi yönler de mevcut. Halen halojen ampulleriniz varsa, xenon ledler kullanmak için tam bir Xenon far konvertör kiti satın almanız gerekir. diğer sürücüleri tam anlamıyla kör edebilir, bu nedenle ışıkları doğru bir şekilde açmanız gerekir.

LED mi Halojen mi Xenon mu?

3 lamba arasında sıkışıp kalırsanız ve bir seçim yapmanız gerekirse, aşağıdaki tabloda, ihtiyaçlarınızı karşılayan doğru lambayı seçmenize yardımcı olacak bilgileri sıraladık.

Halojen Xenon LED
Renk sıcaklığı 3200-5000K 4000K-6000K 4000K-6000K
Parlaklık 1.000 – 1.500 Lümen 3.000 lümen 2.000 lümenden

fazla

Ömür 200-1000 saat 2.000 – 5.000 saat 5.000 saatten

fazla

Maliyet Düşük maliyetli Pahalı Pahalı
Kurulum Kolay Uzmanlık gerektirir Uzmanlık gerektirir
Enerji verimliliği Daha az verimli Çok verimli En verimli
Isı emisyonu Yüksek Yüksek Düşük

 

Bütçede ciddi olanlar için, Halojen ampuller kesinlikle cevap ama uzun vadede diğer farlardan daha fazla değişime ihtiyaç duyacaklarını unutmayın.

5 YORUMLAR

  1. orjinali xenon far olan araçlar değilde, sonradan takılanlar gece sürüşünde öndeki sürücüyü gerçekten kör ediyor. kesinlikle bir standardı olması lazım bu farların

  2. düz farlara led yada çakma kit ile xenon ampül takılmamalı, KTK 32 maddesi kapsamına alınmalıdır. mercekli farlara teknik şartlar sağlanarak uygulanabilir.

  3. 200 liraya çin malı xenon taktırıp gezmeyin, insanın gözünü oyuyor. O geçtikten sonra bir daha tam görüş sağlanamıyor bir süre. Abidik kubidik şeylere takılmasın Tuvtürk, eşek yükuyle para ödüyoruz araçlara, vergilere, sigortalara, cezalara, muayenelere.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here