Yağ Basıncı Neden Düşer? Basıncı Düşüren 5 Yaygın Sebep

0
9459

İçten yanmalı motorlar komplike bir yapıya sahiptir ve ayrıca birçok parçadan oluşur. Bu parçalardan bazıları birbiri ile senkronize çalışırlar. Aralarında sürtünme oluşur. Tüm bu faaliyet devam ederken, motorun içinde aşırı miktarda ısı üretilir. Bu nedenle, motorun bu bileşenlerin soğutulmasını ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için bir yağlayıcıya ihtiyacı vardır.  Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmeyi minimuma indirir. Birincil yağlayıcı görevi görür ve bileşenlerin yüzeylerindeki kalıntıları da temizler. Bu nedenle, motorunuzdan her zaman doğru miktarda yağ basıncı olmalıdır. Bazı durumlarda motordaki yağ basıncı düşer. Yağ basıncının düşük olması motor için oldukça kötü sonuçlara neden olabilir.

yağ basıncı

Yağ pompası, yağı motorun parçalarına pompalar. Adeta kalp gibidir. Yağ, yataklara ulaşana kadar geçiş yollarından akar. Yağ basıncı yeterli kaldığı sürece, dönen şaft herhangi bir sürtünme oluşturmayacak veya herhangi bir sorun yaratmayacaktır. İhtiyaç duyulan basınç miktarı, motorun durumuna bağlıdır. Motor rölantideyse, yağ basıncı düşecektir. Aracın devri arttırıldığında otomatik olarak araçtaki yağ basıncı da artmalıdır.

Yağ Basıncı Neden Düşer?

Yanlış zamanda düşük yağ basıncına sahip olduğunuz bir durumla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, daha hızlı gitmek için gaz pedalına basarsanız ancak yeterli yağ basıncı üretilmezse, o zaman büyük bir sorununuz var demektir. Bu durumu oluşturabilecek bir çok sebep vardır. Neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı olmak için, aşağıda motorunuzda düşük yağ basıncına neden olabilecek en önemli 5 neden verilmiştir.

yağ basıncı

1) Yanlış Yağ – Her otomobilin üreticisi, motoru için kullanılacak en iyi yağı önermektedir. Temel olarak, yağın viskozitesi motorun ihtiyaçları için yeterli olmalıdır. Viskozite çok düşükse, motorunuz geçiş yollarının içinde daha düşük yağ basıncı yaşayacaktır. Pek çok insan, yağlarını farklı bir yağa yükseltmeye çalıştıklarında bu hatayı yapıyor. Bu hatayı yapmayın, aksi takdirde yolda sorunlara neden olabilir.

2) Düşük Yağ Seviyesi – Yağ seviyenizi sık sık kontrol etmeniz önemlidir. Motorunuzda düşük bir yağ seviyesi ile karşılaşırsanız, yağ pompasının tutarlı yağ basıncını muhafaza etmesi daha zor olacaktır. Yağ uzun süre değiştirilmezse, arabaların yağ seviyeleri düşük olma eğilimindedir. Bu, yeni araçlarda daha da yaygındır.

3) Aşınmış Yağ – Aynı yağı motorunuzda çok uzun süre bırakırsanız, çok ihtiyaç duyulan viskozitesini kaybetmeye başlayacaktır. Bu, yağın aşırı derecede inceleceği ve yağ basıncında sorunlara neden olacağı anlamına gelir. İşte yağınızı düzenli aralıklarla değiştirmenin önemli olmasının bir başka nedeni. Aracınızı her sürdüğünüzde yağ biraz aşınır. Ne kadar çok sürersen, yağ o kadar aşınır. Her yağ değişimi arasında kaç km gitmeniz gerektiğini görmek için kullanıcı el kitabınızı kontrol edin.

4) Aşınmış Yağ Pompası – Yağ basıncını oluşturan parça yağ pompasıdır. Yağ pompanız bozulmaya başlarsa veya yıpranırsa, motordaki yağ akışı için uygun basıncı oluşturamaz. Bu sorun oldukça nadir olsa da olabilir.

5) Tıkalı Yağ Filtresi – Yağın temizlenmesi için bir filtreden geçmesi gerekir. Zamanında değişmeyen yağ filtresi zamanla tıkanacaktır. Bu gerçekleştiğinde, yağ akışını önemli ölçüde kısıtlayacaktır. Bu durum yağ basıncının düşmesine neden olur.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here