yağ karteri

Otomobil ve Yağ Karteri

Otomobiller içlerinde birçok parça bulundururlar. Bu parçalar otomobilin motoru ile ilgili olabileceği gibi yürüyen aksamı ile ilgili de olabilir. Motor parçalarından biri olan yağ karteri ne nedir? Ne işe yarar? İnceleyelim.

karter yağ

Yağ Karteri Nedir?

Elbette otomobillerin her parçası önemlidir. Bazı parçalar ise otomobiller için hayati önem taşır. Yağ karteri de bu parçalardan biridir. Aracın çalışması esnasında gerekli olan yağ sistemi, bu parça sayesinde çalışma gösterir. Yağlama sisteminin çalışması için ilk olarak yağ karterine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda motor yağını muhafaza etmeyle görevli olan bu parça zaman zaman çeşitli arızalar da verebilmektedir. İçten yanmalı motorların alt kısmına konumlandırılan bu parçanın görevi motor yağını depolamaktır. Bu karter, motor yağını depoladığı gibi yağın soğutulmasında da görev oynar. Aynı zamanda yağ karteri sayesinde krank mili ve yatakları kapatılarak korunur.

yağ karteri görsel

Yağ Karteri Ne İşe Yarar?

Bu parça sayesinde depolanan yağ, motorun yağ ihtiyacı bulunan bölümlerine pompa ve basınç yoluyla gönderilir. Yağ karterinin ilk görevi depolama ve soğutma olsa da krank mili, subap mekanizması, silindir ve piston gibi parçalar da bu parçanın içerisinde bulunur. Parçanın ana görevi ise motorun çalışması esnasında ihtiyacı olan yağı depolama görevidir.

yağ karteri

Yağ Karterinin Arızası Nasıl Gerçekleşir?

Bu parçanın arızası genellikle dış etkenler sebebiyle gerçekleşmektedir. Araç ile geçilen bozuk yollarda çeşitli nesneler (taş, çakıl vb.) karterin delinmesine sebep olabilir. Aynı zamanda araç ile sert girilen tümsekler ve çukurlar da karterin darbe alarak çatlamasına veya delinmesine sebep olabilir. Delinen karterde yağ sızıntısı meydana gelir. Bu durumda aracınızın servis ihtiyacı doğmuş demektir. Bu durumlarda aracın çalışması tehlikelidir. Karterdeki depolanmış yağın eksilmesi hem sürücü ve yolcular için hem de araç için güvenlik tehdidi oluşturacaktır.

İkinci el sahibinden satılık otomobil ilanları

Araba Motorunun Yağsız Kalması Neye Yol Açar?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here