Yağ Pompası Arızası Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
4019
yağ pompası

Otomobiller için hayati derecede önem taşıyan bazı parçalar vardır. Bu parçalarda oluşabilecek sorunlar aracınızın yolda kalmasına neden olabilir. Bu yazımızda adeta motorun kalbi olan, motor parçalarına yağ basan yağ pompası arızası sonucunda motora gelebilecek zararlardan bahsedeceğiz. Motorun triger sistemi ile çalışarak motor devrine göre birbiri ile çalışan parçalar arasına yağ gönderen parçaya yağ pompası denir.

yağ pompası

Yağ Pompasının Görevi Nedir?

Yağ pompası krank milinde aldığı tahrik ile karterde bulunan yağı motora pompalar.

Yağ Pompası ne işe yarar?

  • Metallerin arasında olan sürtünme kuvvetini en aza indirmek.
  • Sürtünme kuvvetini azalttığı için metallerin fazla ısınmasını engellemek
  • Yağlama devam ettiği için motor içerisi korozyana uğramaz
  • Yağlamanın stabilizasyonu motordaki gürültüyle ilişkilidir.
  • Yağlama motorda bulunan iticilerin düzgün çalışmasını sağlar.

Yağ Pompası Arıza Yaparsa Ne olur?

Yağ pompası bir arabanın kalbi gibidir. Motora krank devriyle orantılı olarak yağ basar. Yağ pompası arıza yaptığında motor yağ devri yapamaz hale gelir. Aracın yağ lambası yanar. Bunu fark etmeyen sürücüler araçlarını durdurmaz ve yollarına devam ederler. Pistonların krank miline bağlı olduğu kısımda krank milinin hareketini sağlayan yataklar vardır. Yataklara yağ gitmez ve araç yatak sarar. Motorunuzun sesi değişir. Motor bu şekilde çalışmaya devam ederse piston kolu krank milinden çıkıp bloğu delecektir. Yatak sarması sonucunda motorunuz revizyon ile onarılabilirken, kol çıkarırsa yani blok delinirse motor değişimi gerekecektir. Her ne kadar blok tamirim yapılabilse de çok uzun ömürlü olmamaktadır. Bu sebeple araç kullanırken gösterge panelinde yağ lambasının yandığı görüldüğünde hemen kenara çekilip aracın yağ seviyesine bakılmalı. Aracınızın yağı eksikse tamamlanmalı ancak yağı tam ise yağ pompasının arızasıdır. Kesinlikle araç çalıştırılmamalıdır. Çekici çağrılmalıdır.

Yağ Pompası Neden Bozulur?

Metal yorgunluğu ve Yıpranma

Motordaki her parça gibi bu parça  da zamanla metal yorgunluğunun da etkisiyle aşınabilir ve özelliğini kaybedebilir.

Periyodik Bakımların Zamanında Yapılmaması

Otomobillerin belirli periyotlarla yağ bakımına girmesi gerekir. Bu bakımın geciktirilmesi sonucu motor içerisinde bulunan yağın özelliği bozulabilir. Biriken tortu veya çapaklar yağ pompasının süzgecini tıkayabilir

yağ pompasıKalitesiz ve Yanlış Değerde Yağ Kullanmak

Her aracın kullanması gereken yağ viskozite değerleri vardır. Yağ değişiminde uygun değerlerde yağ almak gerekir. uygun olmayan değerlere sahip yağ kullanmak pompa arızasına yol açabilir. Yağın kalitesi de çok önemlidir.

Yağ Pompası tıkanırsa ne olur?

Yağ pompası, geciktirilen periyodik bakım sebebiyle tıkanabilir. Yağ pompası tıkandığında oluşması gereken yağ basıncı oluşamayacak ve yağlama tam anlamıyla gerçekleştirilemeyecektir. Bu durumda aşınma artar. Aşınma sonucu oluşan toz parçacıkları yağ pompasını daha çok tıkayarak motorun ömrünün kısalmasına neden olur.

Yağ Pompası değişmeli mi? 

Yağ pompası, sıklıkla değiştirilen bir parça değildir. Yağ pompasının daha uzun süre iyi bir şekilde çalışabilmesi için aracın bakım zamanlarının kaçırılmaması gerekir. Ayrıca yağ pompası arızalandığında aracın yağ lambası yanacaktır. Aracı direkt stop edip en yakın tamir servisine götürmek gerekir. Aracın yağ pompası değişerek çalışması sağlanır. Aksi halde yağsız çalışan motorun işi biter.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here