Yağ Pompası Nedir? Arıza Çeşitleri Nelerdir?

0
1876

Yağ pompası, yağın sirkülasyonundan ve motorun soğutulmasına yardımcı olmaktan sorumludur. Bu, yataklar, pistonlar ve eksantrik mili gibi son derece önemli bileşenlere yağ tedarikini içerir. Arızalı bir yağ pompası, sisteme düzgün bir şekilde yağ pompalayamayacak ve bu diğer parçaların serbestçe hareket etmesine neden olacaktır.

Yağ, ısıyı ve sürtünmeyi azaltır ve parçaların birbiriyle temas etmesini engeller. Yağ basıncı düştüğünde ve yağ motora düzgün şekilde pompalanmadığında, bileşenler yeterince yağlanmayacak ve ısı ile sürtünme artarak olası motor hasarına yol açacaktır.

Yağ pompasının arızalandığının yaygın bir işareti, hidrolik kaldırıcıların ve valf dizisinin gürültülü hale gelmesidir. Ayrıca motor sıcaklığının arttığını da fark edebilirsiniz. Yağ basıncındaki bir düşüş, kontrol motorunun ışığına veya yağ ışığının yanmasına neden olabilir. Bunlar, bir sorunun en büyük uyarı işaretleridir ve sizi mümkün olan en kısa sürede sistemi incelemeye yönlendirmelidir.

Yağ Pompası Nedir?

Yağ pompası genellikle krank mili tarafından çalıştırılan mekanik bir pompadır. Tipik olarak, krank milinin önünde, motorun alt kısmında bulunur. Kısa bir toplama borusu ve yağın çekildiği haznenin tabanına oturan ağ süzgeci olacaktır. Yağ pompaları dökme demir veya alüminyumdan yapılabilir. Oynadıkları önemli rol nedeniyle güvenilir ve uzun ömürlü olmaları gerekir ve sadece birkaç parçadan oluşurlar.

Farklı tipte yağ pompaları vardır, ancak daha yaygın olanlar, yağı itmek için dişliler veya rotorlar kullanacaktır. Bu dişliler veya rotorlar, pompadan geçerken yağ basıncını artıracak şekilde yağın yolculuğunu kısıtlamak için tasarlanmıştır. Yağın motor içinde gerekli tüm temas noktalarına gitmesi için ideal yağ basıncı gereklidir.

yağ pompası

Bir Yağ Pompasının Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Yağ basıncında düşüş
  • İlk çalışmada zorluk
  • Gösterge panelindeki yağ ışığı yanıyorsa
  • Motor arıza ışığı yanıyorsa
  • Motordan olağandışı sesler geliyorsa
  • Artan motor sıcaklığı varsa

Yağ Pompası Nasıl Değiştirilir?

Motorun altında yağ karteri bulunur. Motordan yağ boşaltılır. Yağ karteri tavası çıkarılır. Yağ pompası bulunur ve çıkarılır. Yeni yağ pompası takıldı. Yağ karteri tavası yeniden takılır (bu, gerekirse karter contasını değiştirmek için iyi bir zaman olabilir).

Karter tapası cıvatası sıkılır.  Motor, yağ çubuğu üzerindeki tam çizgiye kadar yağ ile doldurulur. Araç test edilir ve yerleştikten sonra yağ seviyesi yeniden kontrol edilir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Araç için doğru yağın kullanılması ve üreticinin önerdiği servis aralığı süreleri içinde değiştirilmesi, yağ pompasının ömrünün uzatılmasına yardımcı olacaktır. Yağ sızıntısı riskini azaltmak için yağ pompası değiştirilirken aynı zamanda yağ karteri contasının da değiştirilmesi önerilir.

Yağ Pompasını Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Bir motorun ömrü, yağ pompasının verimli çalışmasına bağlıdır. Yağ basıncı düşükse ve yağ, motoru düzgün şekilde yağlamıyorsa, motor aşırı ısınabilir ve kalıcı hasar meydana gelebilir. Bir sorun tespit edilir edilmez yağ pompasının değiştirilmesi şiddetle tavsiye edilir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here