Yağ Soğutucu Nedir? Motor Yağı Soğutucusu Değişimi

2
3922

Arabanızın motoru sıcak çalışır ve motor yağı, soğutma işlevinin yüzde 40’ına kadarını gerçekleştirir. Motorunuzun yağlayıcısını soğutmanın önemli bir bileşeni, motor yağı soğutucusudur. Radyatörün yaptığı işlevi motor yağı için yapar. Motor yağı soğutucu normal koşullarda arızalanmaz, ancak zaman zaman korozyon veya bir kaya veya yabancı cismin çarpması nedeniyle sızabilir ve değiştirilmesi gerekir. Çoğu yağ soğutucu, arabanızın geri kalanı kadar dayanır ve kesinlikle en az 100.000 ila 150.000 kilometre dayanmalıdır. Motor yağı soğutucunuz, motor bölmesinin ön tarafına aşağıya monte edilmişse, çarpma nedeniyle hasar görme olasılığı daha yüksektir.

Yağ Soğutucu Nedir?

Yağ soğutucu, motor yağınızın aşırı ısınmasını önlemede çok önemli bir bileşendir. Hava kanatçıklarıyla çevrili, içinden geçen küçük kanallara sahip bir radyatör şeklindeki kompakt bir cihazdır. Sürüş sırasında hava, yağ soğutucusundan geçer ve içeride dolaşan sıcak yağdaki ısıyı giderir.

Yağ soğutucusu en çok alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılırken, bazılarında plastik yan tanklar da olabilir. Hafif kanatçıklar, daha ağır yapı malzemelerine göre optimum ısı dağılımına izin verir. Yağ soğutucunun herhangi bir noktasından, boru sisteminde, bağlantılarda veya tanklarda bir sızıntı meydana gelirse değiştirilmesi gerekecektir.

yağ soğutucu

Yağ Soğutucusunun Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Arabanızın önünden yere motor yağı sızıyorsa.

-Motor sıcaklığı göstergesi çok sıcak gösteriyorsa.

-Motor yağı seviyesi olması gerekenden daha düşükse.

Yağ Soğutucu Değişimi Nasıl Yapılır?

Araç kaldırılır ve erişim için motorun alt kapakları çıkarılır. Motor yağı boşaltılır. Motor yağı soğutucusunun besleme ve dönüş hatlarıyla bağlantısı kesilir ve çıkarılır. Yeni bir yağ soğutucusu takılır ve hatlar eklenir. Motor yağı doldurulur, motor kapakları yeniden takılır ve araç indirilir. Sızıntının tamir edildiğini doğrulamak için motor ısınana kadar çalıştırılır.

Hatırlanması Gereken İpuçları

-Yağ soğutucusunun değiştirilmesi sırasında, bakım için motor yağını ve filtreyi değiştirmenin tam zamanıdır.

-Bakım eksikliği, yağ soğutucunun çamurla tıkanmasına ve ayrıca temizlik veya değiştirme gerektirmesine neden olabilir.

Yağ Soğutucusunun Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Yağ soğutucunuzu bir sızıntı meydana geldiğinde değiştirmek, arabanızı normal şekilde sürmeye devam etmenin güvenli olduğu konusunda size gönül rahatlığı sağlayacaktır. Yağ soğutucusunun değiştirilmesi gerektiğinde arabanızı sürmek can sıkıcı bir arızaya neden olabilir ve ayrıca motor yağlama eksikliğinden dolayı pahalı motor onarımlarına yol açabilir.

2. El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here