Yasal Lastik Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı?

6
50318
Yasal Lastik Diş Derinliği

Yasal lastik diş derinliği ne kadar? Lastik aşınmasında yasal sınır nedir? Lastik diş derinliği kaç mm olmalı? Oto lastik diş derinliği nasıl ölçülüyor?

Yasal oto lastik diş derinliği kaç mm olmalı ve diğer detaylar…

Lastik diş derinliği konusu, sürüş güvenliği açısından çok önemlidir. Pek çok sürücü bu konuda yeterince dikkatli olmadığı için özellikle kış aylarında oldukça feci sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle yasalarla belirlenen bir yiv derinliği söz konusudur. Tüm araç sahiplerinin oto lastiklerini kontrol ettirerek ya da kendileri lastik diş derinliği ölçümü yaparak yola çıkmaları önerilir. Peki, lastik diş derinliği kaç mm olmalı?


Lastik Diş Derinliği Kaç mm Olmalı?

Yasal Lastik Diş Derinliği

Yasal aşınma sınırı T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik” ile belirtilmektedir. Bu yönetmeliğe göre lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır.

Yasalarla belirlenen ölçüler şöyledir:

Yaz lastiklerinde yasal derinlik 3mm/ kış lastiklerinde yasal derinlik 4mm


Oto Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülüyor?

Diş derinliği ya da yiv derinliği ölçümü bazı aletlerle yapılır. Genelde boylamasına kanalların tabanına 1,6 mm kalınlığında bir sırt bloğu yerleştirilir. Lastik sırtı derinliği bu değere düştüğünde lastik yasal kullanım sınırına gelmiş demektir ve değiştirilmesi gerekir. Bu değerin aşılması durumunda otomobil kullanıcısı kanunu ihlal etmiş olur.

Lastik sırtı üzerindeki aşınma göstergesinin yerini bulmak için lastik yanağı üzerinde aşağıdaki işaretlerden biri aranır:

  • TWI (tread wear indicator – lastik sırtı aşınma göstergesi) Kısaltması
  • Marka Logosu
  • Bir Üçgen

1 TL Testi Nedir?

1 TL ve 50 kuruşun kalınlığı yasal lastik diş derinliği ile uyumludur. 1 TL üzerindeki Atatürk büstünün olduğu iç halka görünür durumda ise 3mm sınırına dayanmışsınız demektir. Burada oto lastik değişimi zamanın geldiğini anlayabilirsiniz.

Yasal Lastik Diş Derinliği


Aşınmış Lastikle Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne?

Diş derinliği 1,6mm altında ise 77TL para cezası kesilir. 3mm altında da muayeneden geçemez.


Oto Lastik Sırtı Neden Aşınır?

Tekerleklerin sırtlarının aşınmasının bazı nedenleri vardır. Zorlu arazi koşulları, aşırı hızlı araç kullanmak, lastiklerin doğru oranda şişmemiş olması hızlı ve orantısız aşınmaya neden olur. Oto lastik basıncının çok az ya da çok yüksek olması da sırtın hızlı aşınmasına neden olabilir. Bir de aşırı yükleme de bu maddeler arasına eklenmeli.


arabam Garaj

6 YORUMLAR

    • Muayeneden geçmeme sınırı 1.6 olsa idi, muayeneden ucu ucuna geçen bir araç kısa sürede tehlike sınırına girerdi. O nedenle bir miktar yüksek tutulduğunu sanıyorum.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here