ICE, HEV, PHEV, BEV Nedir? Kaputun Altında Ne Var?

0
3986
Driving a car in sunny day - first person view

Elektrikli araçların, hibritlerin ve alternatif yakıtların artmasıyla birlikte, yollarda çok daha çeşitli yakıt türleri ve sonuç olarak kaputun altında bir dizi farklı motor var. Bu yazıda, yolda gördüğünüz veya göreceğiniz araç türlerinden birkaçını ve bunları tanımlamak için kullanılan bazen kafa karıştırıcı kısaltmaları inceleyeceğiz. Bunlar ICE, HEV, PHEV ve BEV kısaltmalarıdır.

ICE – İçten Yanmalı Motorlar

ICE - İçten Yanmalı Motorlar

Benzin, dizel, biyoyakıt ve hatta doğal gazla çalışan geleneksel motorlarınız. Bunlar yoldaki araçların çoğunu oluşturuyor ve muhtemelen hepimiz onlara aşinayız. Bugünün ICE ‘leri on yıllar öncesine göre önemli ölçüde daha verimli ve daha düşük emisyonlara sahipken, temel teknoloji aynı kalıyor. Araçta güç yaratmak ve hareket için yakıt yakmak gereklidir.

 

 

HEV – Hibrit elektrikli araçlar

HEV - ICE ve bir elektrik motorunun (hibrit araç aktarma organı)

Bugünlerde yollarda gördüğümüz alternatif yakıtlı araçların en yaygın olanı Toyota Prius, bir ICE ve bir elektrik motorunun (hibrit araç aktarma organı) kombinasyonundan güç alıyor. Bir HEV’nin aktarma organının tam işlevi değişebilirken, temelde hepsi hibrit bir araç aktarma organına ve bir elektrikli bataryaya sahip olmakla aynı özellikleri paylaşır. HEV’de ICE ve elektrik motorlarından biri veya her ikisi de aktarma organına güç sağlar. Piller, ICE çalışırken bir elektrik jeneratörü döndürülerek veya bazı durumlarda rejeneratif frenler gibi sistemler aracılığıyla aracın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek birkaç şekilde şarj edilebilir.

 

PHEV – Plug-in hibrit elektrikli araçlar

PHEV - Plug-in hibrit elektrikli araçlar

Bu motorlar, hibrit araç aktarma organlarına sahip olmaları ve hem bir ICE hem de elektrik gücü kullanmaları bakımından HEV’ye birçok yönden çok benzer. Bu araçlardan en büyük farkı, şarj edilebilir pillerinin bir güç kaynağına takılarak şarj edilebilmesidir. Batarya boşaldığında, plug-in hibrid normal bir hibrit gibi davranmaya başlar ve yanmalı motor birincil güç kaynağı rolünü üstlenir. Bu araç tipinin en yaygın örneği Chevrolet Volt’tur.

 

 

BEV – Akülü elektrikli araçlar

BEV - Akülü elektrikli araçlar

Bu listedeki diğer üç araç türünden farklı olarak, BEV hiçbir içten yanmalı motora veya yakıt deposuna sahip değildir. BEV araçlar şarj edilebilir pillerle çalışan tamamen elektrikli bir aktarma organında çalışır. Bu araçların şarj olması için bir güç kaynağına bağlanması gerekir ve araca bağlı olarak değişen şarj süreleri ve sürüş mesafeleri vardır. Bu araçların en yaygın iki örnek Nissan Leaf veya Tesla Model S vardır

 

 

İkinci El Toyota İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here