2.El Otomobil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
1543

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Son zamanlarda artan otomobil fiyatları birçok kişiyi 2.el otomobillere yönlendirmiştir. 2. el otomobil alırken dikkatli olmak gerekir. Sonuç olarak bir başkasının kullanmış olduğu otomobili satın alma işlemi olup bakımlarının zamanında yapılıp yapılmadığı, aracın hangi koşullarda kullanıldığı tam olarak bilinememektedir. Ayrıca 2. el olarak satın alacağınız araç ta oldukça önemlidir. 2. el piyasa fiyatlarını, aracı almadan önce bilmeniz gerekir. Bu yazımızda sizlere 2. el otomobil satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

2.El Otomobil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç Seçimi

Araç seçimi oldukça önemli bir noktadır. Bu noktada kullanım amacınız ve bütçeniz büyük bir önem taşır. Kompakt sınıf küçük bir otomobil işinizi görür mü? Yoksa geniş bir aile aracı almanız mı gerekir? Ayrıca bütçenize uygun bir araç marka modeli bulup ilanlara göz atmanız gerekir. Dilerseniz Arabam.com’dan size araç önermesini isteyebilirsiniz. Bana Araç Öner, bölümünden ihtiyaç ve bütçenizi girerek size uygun araç modellerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca alacağınız otomobilin piyasadaki durumunu da öğrenmelisiniz. Bu sayede aracı satmak istediğinizde büyük bir sürprizle karşılaşmayacaksınız.

Araç Piyasa Fiyatları

Alacağınız aracın marka modelini belirlediğinizde ilanları inceleyerek araçları görebilirsiniz. Bütçenizi de dikkate alarak alınabilecek olarak gördüğünüz otomobilleri favori ilanlarınıza ekleyebilirsiniz. Ancak alacağınız otomobilin piyasa fiyatlarına göre durumu da oldukça önemlidir. Aracın piyasa fiyatından fazlasını vermek pek de mantıklı bir hareket değildir. Alacak olduğunuz otomobilin bilgilerini arabam kaç para bölümüne girerek aracın anlık değerini görebilir ve bu sayede aracı değerinde satın alabilirsiniz.

2.El Otomobil

Yedek Parça Fiyatları

Alacağınız otomobilin herhangi bir arıza veya kusuru olmayabilir. Ancak ilerleyen zamanlarda yedek parça ihtiyacınız olacak. Alacağınız aracın yedek parçası kolayca bulunabiliyor mu? Sonuç olarak araç arıza yaptığında çöpe atılmaz. Onarılarak kullanıma devam edilir. Ayrıca yedek parça fiyatları diğer araçlara kıyasla nasıl ? Ucuz arabanın yedek parçası da ucuzdur düşüncesi birçok kişiyi yanıltmaktadır. Bir örnek verecek olursak; 60 bin ₺ bütçe ile günümüz şartlarında Fiat Albea satın alınabildiği gibi W140 kasa kodlu S serisi Mercedes’te satın alınabilir. Ancak Fiat Albea’nın 4 adet stop lambasını 250 ₺ gibi bir fiyata satın alabilirken W140 kasa kodlu aracın stop lambasının 1 tanesini bu fiyatın yaklaşık 2-3 katına alabiliyorsunuz. Bu sebeple 2.el otomobil almadan önce alacağınız otomobilin yedek parça fiyatlarını da araştırmanız gerekir.

Aracı Görüp İnceleyin

Araç ile ilgili yukarıdaki aşamaları geçtikten sonra yapmanız gereken işlem aracı incelemektir. Aracın yanına gitmeden önce araç sahibinden aracı yıkatmasını isteyin bu sayede araçtaki hatalar göze çarpacaktır. Otomobillerden pek anlayan biri değilseniz kozmetik olarak hoşunuza gidip gitmediğine bakın. Araca ısınamadıysanız bırakıp başka bir araç arayışına girebilirsiniz. Otomobillerden anlıyorsanız; aracın şaselerini, kapı fitil altlarını kaporta bağlantı parçalarını kontrol edebilirsiniz. Bu bir ön expertizdir. Araç hoşunuza gittiyse bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Aksi halde araçtan vazgeçip farklı bir araç arayışına girebilirsiniz. Bu noktada arabam.com ikinci el otomobil ilanlarından faydalanabilirsiniz.

2.El Otomobil

Araca Detaylı Expertiz Yaptırın

Araca ilk expertizi kendiniz yaptınız veya araç içinize sindi. Araca güvenilir bir expertiz firmasından detaylı bir expertiz yaptırın. Yapılan expertiz sonucunda aracın kazası var mı? Onarımı iyi yapılmış mı? Gibi soruların cevabını alabilirsiniz. Ayrıca aracın ön takım, motor gibi bölümlerinde masraf var mı? Aracın iç kondisyonu nasıl? Koltuklarında kılıf var ise koltukları nasıl? Bu soruların cevabını öğrenmelisiniz.

Pazarlık Aşaması

Expertiz sonrasında aracın genel kondisyonu ortaya çıktı. Araca ne gibi masraflar gerekir. Araç sahibinin söylemediği durumlar var ise onlar belli oldu. Expertiz sonrasında araç hoşunuza gittiyse bu durumu araç sahibi ile görüşüp pazarlık aşamasına geçebilirsiniz. Araç sahibinin belirtmediği ve araçta çıkan durumlar pazarlık aşamasında size yardımcı olacaktır. Aracı satın almadan önce son olarak aracın yağı ve filtresini değiştirin. Araca katkı işlemi yapıldıysa yağ yakması önlenmiş olabilir. Zaten aracı satın aldıktan sonra yağ bakımı yapmanız gerekir. Satın almadan önce yapmanız olası dolandırılma durumunuzun önüne geçer.

2.El Otomobil

Satın alma esnasında noterde aracın satış engeli olup olmadığını öğrenmeden önce para transferi yapmayın. Noterde size ödeme yapmanız söylenecektir. Mümkünse nakit olarak satın almayın. EFT veya havale yöntemini kullanıp açıklama bölümüne ise aracın plakasını yazmanız gerekir. Hayırlı olsun.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here