Son yıllarda oldukça yaygınlaşan abart egzoz modelleri otomobilin, fabrika çıkışı egzoz desibelinden çok daha fazla yüksek ses çıkartmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de abart egzozun cezai yaptırımı bulunmaktadır. Birçok sürücünün de cezaların son durumunu hakkında merakları söz konusu. Peki 2022 yılında abartılı egzoz cezası ne kadar? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Abartı Egzoz Tespit Edildiğinde Ne Olur?

abart-egzoz-cezasi

Abart egzoz taktırdığı tespit edilen sürücülere idari para cezası kesilmektedir. Ayrıca bu durum tespit edilen araçlar trafikten men edilmektedir. Sürücülere aracı mevzuata uygun hale getirmesi adına 7 iş günü kadar süre verilir.

Abartı Egzoz Cezası Ne Kadar?

Araç egzozundan yüksek ses çıkmasını sağlayan abartı egzoz cezası Türkiye Cumhuriyeti 2912 karayolları kanunu gereği toplumda, oluşan sesten ötürü ortaya çıkan ses gürültüsünün ilgili düzenlemesi gereği ceza miktarı 2022 yılında 1823 TL olarak belirlenmiştir. Sürücüler cezaların kesildiği günü takip eden 15 günlük süreç içerisinde ödemelerini yaptıkları takdirde cezalarını %25 indirimli şekilde öderler. Cezanın indirimli hali ise 1367,25 TL olarak belirlenmiştir.

Abart Egzoz Vizeden Geçer Mi?

Abart egzoz taktıran araçlar muayeneden yani vizeden geçemezler. TÜVTÜRK tarafından açıklanan yönetmelikte abart egzoz taktığı tespit edilen araçlar ağır kusurlu sayılmaktadır. Bu nedenle hem idari para cezası olması hem de vizeden geçememesi sebebi ile abart egzoz taktırmamanızı öneririz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here