Elektrikli otomobiller git gide daha popüler hale geliyor. Hatta 2030 yılından sonra bir çok Avrupalı otomotiv markalarının geleneksel motorlu araç üretmeyecek. Elektrikli araç almak isteyen müşterilerin ise şarj problemi konusu oldukça merak ediliyor. Elektrikli araçlar için Alternatif akım (AC) ve Doğru Akim (DC) adında iki farklı şarj ünitesi vardır. Şebekeden gelen akım her zaman AC’dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar. Peki AC ve DC şarj istasyonu farkları nelerdir?

Elektrikli Araçlar için AC Şarj Ünitesi

AC şarj istasyonu 

Standart olarak ev prizlerinin içinde AC şebekeleri elektrikli araçları şarj etmenin en uzun süren yöntemidir. Alternatif Akım’da şebekeden gelen akım ünite sayesinde Doğrusal Akım’a çevrilerek elektrikli araç motoruna iletilir. Ek olarak bu şarj istasyonlarında maksimum 22 kW kapasite enerji çıkışı sağlanabiliyor. Fakat şebekelerinin çıkış gücü ve dönüştürücü kapasitesine göre değişiklik gösterir.

Elektrikli Araçlar için DC Şarj Ünitesi

DC şarj istasyonu

Yüksek hızlı şarj olarak bilinen DC şarj istasyonlarında elektrik motorlu aracın kW kapasitesine göre değişse de, yaklaşık 1 ile 4 saat arasında değişir. AC ve DC şarj istasyonlarının maliyetleri de farklıdır. Örneğin DC şarj istasyonu kurmak oldukça maliyetliyken, AC şarj istasyonlarını kurmak ve kullanmak daha bütçe dostudur. Yani şebekeden gelen güç her zaman Alternatif Akım (AC)’dır. Fakat DC ile aralarındaki fark ise elektrik akımının dönüştürüldüğü yerdir. Doğru Akım şarj cihazlarının içinde gücü dönüştürmek için bir dönüştürücü bulunur. Ayrıca DC şarj istasyonları daha büyükken, AC’ler daha kompakttır.

AC ve DC Şarj İstasyonları Nerede Bulunur?

ac dc

Türkiye’de bulunan bir çok şarj cihazı noktasında AC şarj istasyonu bulunmaktadır. Alternatif Akım şarj istasyonlarında aracın gücüne göre değişmekle birlikte ortalama 22 kW’a kadar güç kullanır. Bu sebeple daha uzun zaman alırken genellikle otopark, bahçe gibi yerlere kurulur. Fakat DC şarj cihazları tam dolumu 1 saat gibi kısa bir sürede yapabildiğinden, halka açık alanlarda genellikle bu şarj cihazları kullanılır.

Alternatif Akım Doğru Akım
Şarj süresi uzun sürüyor. Hızlı şarj olarak kullanılıyor.
Dönüştürücü bulunmuyor. Dönüştürücü kendi donanımında bulunuyor.
Kurulumu daha uygun. Kurulumu daha maliyetli.
AC akımına sahip istasyonlar bir çok yerde mevcut. Daha az yerde ve genellikle şehirlerarası rotalarda bulunuyor.

 

Elektrikli Araç Şarj Soket Çeşitleri Nelerdir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here