Adblue’nun Bitmesi Durumunda Ne Olur?

0
2698

Deişen hayat standarları ile birlikte Adblue kullanımı, günümüzde Euro 6 standartlarını sağlamak için zorunlu hale geldi. Bir diğer yandan Adblue, araçlarda deposu ısıtmalı iekilde sunuluyor. Bunun sebebi ise -11 derecenin altında donması. Peki Adblue bitince ne olur ? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım. Ancak ilk olarak Adblue’nun ne olduğunu açıklayarak başlayalım…

Adblue Nedir?

Adblue, dizel motorlu otobüs, midibüs ve kamyon gibi vasıtalarda kullanılan ve egzoz emisyonunda önemli bir yardımcı sıvıdır. Bu sıvı madde ile birlikte kimyasal ayrıştırma sırasında azotoksikler, su buharına ve azot gazına dönüştürülerek egzozdan dışarı atılır. Bu sayede de hava kirliliği minimum düzeye indirilmiş olur. Adblue, dizel yakıtlı ve ağır hizmet taşıtlarının oluşturduğu NOx emisyonunu kimyasal olarak azaltmakta kullanılan bir sıvıdır. Üstelik toksik değildir ve su berraklığında, ürenin de iyonize su içerisinde %32,5 oranındaki çözeltisidir. Araçların egzoz sistemlerinde, bu maddeyle yapılan kimyasal katalitik ayrıştırma esnasında azotoksitler (NOx), azot gazına (N2) ve su buharına (H2O) dönüştürülür. Sıvı bir madde olan Adblue, çevreye zararlı maddeler arasında değildir. Hatta taşınabilir sıvılar arasında minimum risk kategorisinde yer almaktadır. Peki Adblue bitince ne olur ? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.

adblue

Adblue Bitince Ne Olur?

Aracınızdaki Adblue tankı dolarsa, aracınız ile birlikte 10 bin ile 15 bin km arasında yolculuk yapmanız mümkündür. Bu kilometre değerleri ortalama olup her marka için farklılık gösterebilir. Eğer aracınızdaki Adblue tankı boşalırsa, aracınızın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır. Daha sonra ise aracınız çekişten düşer. Adblue bitince ne olur sorusuna izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur diyebiliriz. Bu aşılma ile birlikte katalizör kısa sürede hasar görür. Filtrelerden de sıvı geçişi sağlanamadığı için filtreler kurur. Ve büzüşür. Bu da aracınız için maliyetli bir durum olacaktır.
Aracınızdaki Adblue tamamen bittiğinde ise aracınız sisteme zarar vermemek için stop eder. Ve çalışmaz. Eğer bu esnada Adblue bulabileceğiniz bir yerde değilseniz çekici çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Yani aracınızdaki Adblue sıvısı bittiğinde otomobili çalıştırmak hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır. Bu yüzden de sürücünün yalnızca uygun şartlarda dolum işlemini yapması gerekir. Burada belirtmemiz gereken ise dolum işlemi yaparken otomobilin mutlaka kapalı konuma getirilmesi gerektiğidir. Aracınızdaki Adblue sıvısı sürüş anında biterse de, emisyonlarını sınırlamak için motor gücü ve performansı düşecektir. Ve ne yazık ki durduktan sonra tank tamamen boşalmışsa aracınızı yeniden çalıştıramayabilirsiniz.

adblue bitince ne olur

Adblue Arızası

Günümüzde teknoloji gelişmeye devam etmektedir. Ancak her ne kadar gelişse de araçlarda halen Adblue arızası meydana gelebilmektedir. Üstelik aracınız sıfır olsa bile bu olası bir durumdur. Araçlar, her 1000 kilometrelik sürüş için yaklaşık 1 litre Adblue sıvısına ihtiyaç duyar. Ancak burada belirtmemiz gereken bir şey var. Adblue bir yakıt değildir ve yakıt tüketimine de bir fayda sağlamaz. Yani Adblue sıvısını kendi tankına doldurmanız oldukça önemlidir. Adblue’nun deposu aracınızın depo kapağında, bagajında veya motor bölümünde bulunur. Eğer yanlışlıkla yakıt tankına doldurursanız aracınız arıza yapabilir. Böyle bir durumda aracı kesinlikle çalıştırmamanız gerekmektedir. Aynı durum tersi için de geçerlidir. Eğer Adblue tankına yakıt doldurursanız aracınız yine arıza yapabilir. Yine böyle bir durumda araç çalıştırılmamalıdır.

Bunlara ek olarak aracınız için seçeceğiniz Adblue sıvısı kaliteli olmalıdır. Genel olarak sorunlar Adblue pompasında olmaktadır. Yani Adblue pompası oldukça önemlidir. Çünkü bu pompa sayesinde egzoza düzenli olarak sıvı gönderilir. Ve pompanın bozulması durumunda da arızalar ortaya çıkar. Sıvı egzoza ulaşamadığı için filtre kurur. Sonuç olarak da sistem tamamen bozulmuş olur. Adblue pompasının arıza işlemleri maliyetlidir. Bu yüzden dikkat edilmesi gerekir.

-11 derecede donmaya başlayan Adblue sıvısının ideal saklama derecesi -6 ile 25 derece. Aynı zamanda doğru koşullarda saklandığında 1 yıl boyunca güvenle kullanılabiliyor. Ek olarak  Adblue sıvısının, temiz ve kapalı bir kapta, direkt güneş ışığına maruz kalmadan saklanması gerekiyor.

Sıfır km otomobil fiyatları için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here