Araba denilince aklımıza mükemmel uyum içinde çalışan bir makine gelir. Bu makinen yapıtaşı olarak düşünebileceğimiz bazı parçalar bulunmakta. Önem sırasına göre olmazsa olmaz dediğimiz çoğu parçanın önünde yer alan AKS, aracın yolda gitmesini sağlayan parçalardan biridir. Ayrıntılar için okumaya devam edin.

AKS Nedir?

Motordan çıkan milin dönme hareketlerini önden çekişli araçlarda ön tekerleklere, arkadan çekişli araçlarda ise arka tekerleklere eşit oranda ileten ve aracın hareket etmesini sağlayan aktarma organlarının bir parçasıdır.

Türleri Nelerdir?

3 tane Aks çeşidi bulunur. Bunlar ;

1)Yarım Serbest

Genelde arazi araçları ve beygir gücü yüksek araçlarda kullanılır. Bu modellerde araç yükünü rulman yatakları çeker. Maliyeti az olan bir modeldir.

2)Tam Serbest Yüzücü

Bu modeller ağır vasıta olan ve yük taşımacılığı yapan araçlarda kullanılır. Araç yükünü tekerlek göbeği taşır.

3)Üç Çeyrek Serbest

Uç kısmı konik olan bu modeller tekerleklere cıvatalıdır. Araç yükünü aks muhafazası üstlenir

Ne İşe Yarar?

Araç tekerleklerinin hareket etmesini sağlayan motordan gelen hareketi anlık olarak tekerleklere ileten bir aktarma organıdır. Üzerindeki yükü taşıma görevi tümüyle AKS’a aittir. Araçtaki yükü üstlendiği için, arıza durumlarında tehlikeli sonuçlara yol açabilir. kırılması sonucu araç sürücüsü gaza bastığı esnada araba yürümeyecektir ve araç sağa sola çekecektir. Eğer araba çok hızlıysa kontrol kaybı sonucu takla atma durumu olabilir.

AKS Arızası Nasıl Anlaşılır?

Arızası kendini hemen belli eden ve çok az dikkat etseniz dahi, farkına varabileceğiniz bir arıza çeşididir.  Araç yolda giderken düz yolda da kendisini belli eder ancak virajları döndüğünüz esnada artan tıkırtı sesleri AKS mil’i arızasını işaret edebilir.

Araçtaki titremeler yolculuk esnasında varlığını hissettiriyor ve giderek artıyorsa arıza olabilir.

Arabanın çekiş tekerleklerine göre değişkenlik gösteren, jantlarda ve arabanın aks körüklerinin bağlı olduğu iç kısımlarda gres yağı bulgularına rastlarsanız bu da yine aynı şekilde arıza habercisi olarak karışınıza çıkar.

AKS Neden Kırılır?

Arabanın tüm yükünü taşığı için çok sağlam bir parçadır. Arazi ve yük taşıyan araçlarda binek araçlara göre çok daha sağlam yapılmıştır. Ancak her parçanın olduğu gibi bu parçanın da bir dayama gücü var.

Bu parça, hareketli bir parçadır ve içindeki bilyeler çeşitli nedenlerden dolayı dağıldığı zaman aks kırılması, sanayi dilinde ise aks kesilmesi meydana gelir.

AKS’ın kırılmasına neden olacak bazı nedenler vardır;

Sert Darbe

Yolda giderken aracınızın ön tarafı sert parçalara maruz kaldıysa hasar alabilir ve aracın sürekli hareket halinde olması durumunda kırılma yaşanabilir.

Kırık AKS

Taşıma Kapasitesi

Araçların yük taşıma kapasiteleri gereğinden fazla zorlandıysa aks ağırlığa dayanamayıp kopabilir. Bu gibi durumlarda araç hareket etmez ve alt takım komle çöker. Kırıldığı esnada çıkan sesin büyüklüğü zaten size bir arıza olduğunu haber verecektir.

Körükler 

Körükler deforme olduysa yağ sızıntısı dolayısıyla fren sistemini devre dışı bırakır ve büyük sorunlara yol açabilir.

AKS Değişim Fiyatları Nedir?

Arızaları hasar durumuna göre değişiklik gösterebilir. Şunu hatırlatmakta fayda var. Bozulan veya kırılan parça mukakkak değişecektir. Burda maliyet hangi parçanın kırıldığı veya hasar gördüğüne göre değişkenlik gösteriyor. Parçaların yan sanayisi ortalama 150-350 iken orijinaller de ise fiyat biraz daha yüksek çıkabiliyor. Otomatik vites araçlarda vites kutusu değişim esnasında yağ boşalttığı için birde ek olarak yağ parası verebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here