Akü Bitmesi Nasıl Gerçekleşir? Bittiğini Nasıl Anlarız?

3
3652
Akü Bitmesi

Akü Bitmesi olayını hemen hemen her otomobil kullanıcısı en az bir defa yaşamıştır. Otomobilin aksanlarının çalışmaması ve marj basmama gibi durumlar çoğu kullanıcıyı çok korkutmuş olsa da aslında basit bir çözümü mevcut durumda. Her detayına ineceğimiz akü durumunu başına gelen kullanıcıların yapması gerekenleri sıralayacağımız bir liste hazırladık. Hangi durumlarda akü bitmiş olur? Akünün bittiğini nasıl anlayabiliriz?

Akü Bitmesi

Akü Bitmesi Nasıl Anlaşılır?

Akü Bitmesi durumu aslında çok basit bir şekilde anlaşılabilir. Tecrübeli kullanıcılar için bu durum süpriz değil, aksine her an beklenilen bir durumdur.

  1. Otomobili elektronik aksanı çalışmama durumu: Otomobilin içerisine bindiğinizde elektronik aksana ait mekanizmalar, örneğin; Multimedya sistemi, ışıklandırma sistemleri, far sersörleri vb. niteliğindeki sistemler. Çalışmama veya performans düşüklüğü gibi etmenler gösterirse bu işaretler akünüzün enerjisini tükettiği anlamına gelir.
  2. Marj basmama durumu: Otomobilin içerisini bindiğinizde, kontağı açıp, çalıştırma sensörünü tetikleyip, aracın çalışmayıp göstergesinin manuel olarak yerine geldiğini görürseniz akü enerjisini kaybetmiş olduğunu anlamanız gerekir.
  3. Tüm elektronik aksamın çalışması ama marj basmaması durumu: Otomobilin içerisine bindiğinizde tüm aksamların normal vaziyette çalışır gördüğünüzde, ama aracın motorunu çalıştıramadığınızı da fark ettiğiniz o anda da akü durumunda sıkıntı olmuş olabilir. Bu durumun nedeni akünün elektronik aksanlara verecek enerjisinin olduğunu ama marj basacak kadar enerji kalmadığını gösterir.
Akü Arızaları

Akü Bittiğinde Ne Yapmam Gerek?

Akünüzün bittiğinin farkına vardığınızda ilk olarak yapılabilecek şey yol yardım seçeneği var ise servise ulaşmak olacaktır. Eğer olayı bu kadar büyütmek istemiyor ve çok masrafa girmeyeyim diyorsanız aşağıdaki yol haritasını takip edebilirsiniz.

  1. Kablo ile aküye güç aktarım durumu: Otomobilinizin aküsünün bittiğini anladığınız an da yapabileceğiniz en seri olay bir başka otomobilin aküsünden, güç aktarımı yapmak olacaktır. Komşunuzun veyahut yoldan geçen bir otomobilin sahibinden rica ederek güç aktarımı yapabilir ve otomobilinizi çalıştırabilirsiniz. Bu olayı yapmak için ise güç aktarım kablosuna ihtiyacınız olacaktır. Çoğu araçta bulunan bu güç kablosu sizin otomobilinizde yoksa hemen temin etmelisiniz. Akünün 2 kutup başına doğrusal orantılı yani artılar artılara, eksi kutuplar eksilere gelecek şekilde monte ederek aracınızı çalıştırabilirsiniz. Otomobil çalıştıktan sonra ise bir Akü istasyonuna gidip şarj ettirebilir veyahut komple değiştirerek bu sorundan uzun bir dönem boyunca kurtulmuş olursunuz.

3 YORUMLAR

  1. Aracımda müzik ses sistemi vardı teyip açık kaldığı için bitmiş ve elektrikçi çağırdım bir başka aküden takviye yaptı çalıştı. Ve yaklaşık 10 dakika calismasini söyledi sebebi ise kendiliğinden akü şarj edip doluyormus.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here