Sabahın erken saatlerinde işe gitmek ve ya güne başlamak için arabanıza doğru yürüyorsunuz. Anahtarınızı kontağa sokup çeviriyorsunuz ve sonra; hiçbir şey çalışmıyor. Motorunuz çalışmalıydı ancak hiçbir şey çalışmadı. Anahtarınızı tekrar çevirirsiniz ve sadece bir dizi tıklama duyarsınız. Arabanızın aküsü bitmiş ve hiçbir yere gidemiyorsunuz. Ama bu nasıl oldu? Popüler inancın aksine, pilinizi tüketebilecek pek çok şey vardır. Bunların ne olabileceğini merak mı ediyorsunuz? Okumaya devam edin ve araç akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri hakkında bilgi edinin.

1. Kullanıcı Hatası

Bu, muhtemelen toplam pil boşalmasının en bilinen nedenidir. Arabanızın farlarını kapatmayı unutursanız, bagajınızı tamamen kapatmayı başaramazsanız veya hatta tepeden sürüş lambasını kapatmayı bile ihmal ederseniz, piliniz, enerjisi tamamen bitene kadar arabanıza güç göndermeye devam edecektir ve modern araç uyarı sistemine ve otomatik kapanma ışıklarına rağmen, bu unutulma hala oldukça yaygındır. Bir kapıyı biraz aralık bırakmak bile dahili ışıkların yanması için yeterli olabilir ve farlarınızı yeterince uzun süre açık bırakırsanız, arabanızın aküsü boşalır. Pilinizi bu şekilde birkaç kez tüketirseniz, ömrünü ciddi şekilde kısaltabilir veya tamamen arızalanmasına neden olabilirsiniz.

2. Akü sağlığı için kapatın

Anahtar tamamen çıkarıldıktan sonra bile, araç bileşenleri aracınızın 12v sisteminden güç çekmeye devam ettiğinde parazitik tahliye meydana gelir. Küçük bir parazitik drenaj seviyesi normaldir. 12v piliniz, radyo ön ayarlarınızı kaydetmek, saatin çalışmaya devam etmesini sağlamak ve güvenlik alarmınız, elektrikli kapılarınız ve elektrikli kilitleriniz gibi şeyleri çalıştırmak gibi şeyler yapmak için arabanıza güç sağlayacaktır. Bununla birlikte, elektrik sisteminiz arızalıysa, araç kapalıyken bile daha büyük sistemlerin çalışıp pillerin bitmesine yol açması mümkündür. Bu, özellikle aracınızda sensörler ve kameralar gibi üçüncü taraf aksesuarlara sahipseniz yaygındır. Bunlar genellikle otomatik olarak kapanmaz ve kullanıcının bunları manuel olarak kapatmasını gerektirir.

3. Arızalı Alternatör

Akü arızasının bir başka nedeni de aslında aküyle değil, alternatörle ilgilidir . Araba düzgün çalışırken, alternatör, motor gücünü elektriğe dönüştürerek birincil sistemlere elektrik gücü sağlayan şeydir. Bu güç aynı zamanda 12v bataryayı şarj etmek için de kullanılır ve arabayı çalıştırmak için yeterli güce sahip olmasını sağlar. Alternatörünüz arabanızın aküsünü şarj edemezse, arabanızı çalıştırdığınızda defalarca boşalır ve sonunda arızalanır ve aracınızı yeniden çalıştırmanızı gerektirir. Bataryanız bitmeye devam ederse ve titreyen ışıklar veya garip, anormal sesler gibi diğer elektrik sorunlarını fark ediyorsanız, alternatörünüzü profesyonel bir servis tarafından kontrol ettirmelisiniz.

4. Eski, Yıpranmış Pil

Piller sonsuza kadar dayanmaz. Aslında çoğu araba aküsü yalnızca yaklaşık 5 yıl dayanır. Eski bir araba aküsüne sahipseniz, son dönemlerinde olabilir ve arabanızın motorunu çalıştırmak için gereken gücü sağlayamayabilir. Uzun süreli, düzenli kullanımda, piliniz oldukça kötüye gidiyor. Plaka korozyonu, su kaybı ve kurşun asitli plakaların bükülmesi yaygındır ve pilin şarj tutma yeteneği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Yani eski akülü bir araba kullanıyorsanız, muhtemelen onu değiştirmeniz gerekecektir. Ancak iyi haber şu ki, sorunun bu olduğundan emin olmak çok kolay; sadece pili çıkarın ve bir otomobil yedek parça mağazasına götürün, onlar sizin için test edebilirler!

2.EL ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here