Aküye Saf Su Eklenirse Ne Olur?

0
1401
akü nedir
Close up of auto mechanic jumping battery car,check voltage level car battery.

Bir otomobilin en önemli unsurlarından biri şüphesiz ki aküdür.  Aküler sadece arabalarda değil, diğer araçlarla birlikte farklı makinelerde de öne çıkıyor. Peki, akü suyu nedir ve ne kadar olmalıdır? Aküye saf su eklemek. İşte tüm detaylar…

Akü Nedir ?

Akü; elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve gerektiğinde tekrar elektrik enerjisine çeviren bir cihazdır. Aynı zamanda akünün içinde çeşitli metal levhalar bulunmaktadır. Bu plakalar asidik suda bekler. Bu nedenle alternatörden gelen elektrik enerjisi asidik suda depolanır. Aküye su ekleme işlemi eski tip akülerde yapılmaktadır, yeni jenerasyon akü tiplerinde dışarıdan su yüklemesi yapılamaz. Tamir edilemez. Ancak yeni akü modelleri daha uzun ömürlü olduğundan, kolay kolay sıvı eksilmesi yaşatmazlar.

Akü Suyu Nedir ?

Genel olarak aküde bulunan asit, akü suyu olarak ifade edilir. Birçok araçta kullanım ile birlikte akü suyu da zamanla azalır. Bu durumda saflaştırılmış su ile karıştırılarak su ilave edilmelidir. Ancak asidik özelliğinden dolayı bu işlem yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Asit tehlikeli bir madde olduğu için su eklerken eldiven takmak oldukça önemlidir. Elbette güvenlik açısından yetkili bir servisten yardım almak en önemli şeydir.

akuye saf su eklemek

Akü Suyu Ne Kadar Olmalıdır ? Aküye Saf Su Eklemek

Aracın sağlıklı ve normal bir şekilde çalışabilmesi için düzenli olarak akü suyu ilave edilmesi gerekmektedir. Eğer elektrolit plakaların yaklaşık 1 cm altında kalırsa, plakaları kaplayacak kadar aküye yeterli miktarda akü suyu eklenmelidir. Bu gidişle araç tekrar sağlıklı bir şekilde çalışıyor. Yani bu konuda belli bir seviye yok diyebiliriz. Plaka üzerinde sadece elektrolit bulunmalıdır. Bu, geniş olarak 1 cm düzeyi olarak ifade edilebilir. Tabi bu aracın yetkili servis aralığına göre daha üst noktalara çıkarılabilir.

akuye saf su eklemek

Akü Suyu Asit Mi Baz Mı ?

En merak uyandıran sorulardan biri de, pil suyunun asidik mi yoksa alkalin mi olduğudur. Akü suyu asidik bir yapıya sahiptir. Daha doğrusu aküde bulunan aside, akü suyu da denmektedir. Bu nedenle aküye akü suyu eklerken çok dikkatli olunmalıdır.

Ancak piller insan sağlığı açısından çok tehlikeli ve çok tehlikeli bir maddedir. Bu nedenle aküye safra eklerken eldiven kullanılması en önemli hususlardan biridir. Bu doğrultuda doğal bir huni yardımıyla bu işlemi gerçekleştirmek, bunu daha güvenli ve kolay bir şekilde yapma imkanı sunar. Kişi bu konuda tecrübesiz ise mutlaka uzman servislerden destek almalıdır.

  • Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez. Asitli su minimum değerin altına düştüğü zaman aküye saf su eklenir.

arabam.com Garaj

“Motor Suyu Eksilmesi” İçeriğini Okumak için Tıklayın.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here