Alfieri Maserati Bir Efsanenin Doğuşu.

0
1259
Maserati

Alfieri Maserati, çocuk yaşlarından itibaren otomobile ve yarışa olan tutkusu onu dünya devi bir otomobil markası yapmaya itebileceğini öngöre bilir miydi? O yaşlarda belki bunun hayalini bile kuramazdı. Ama o yılmak nedir bilmedi ve hayalindeki otomobili üretti, üretmekle kalmadı onu efsaneleştirdi. Kardeşler olarak bu büyük şirketi görkemli bir dev olması için elinden geleni yapan bir adamın hikayesi.

Alfieri Maserati

1914 yılında Bolonya’nın kalbinde Alfieri, Ettore, Ernesto ve Bindo ismindeki Maserati kardeşler, Societe Anonima Officine Alfieri’yi kuruyorlar. Otomobillere ve motorlara karşı amansız tutkularıyla bilinen bu dört kardeş, ustalıkları ve vizyonlarıyla, hayatın tam kendisi gibi inişler ve çıkışlarla dolu 104 yıllık markanın tarihini birlikte başlatıyorlar. Bu efsanevi öykü, o dönemin her büyük spor otomobil markası gibi İtalya’da başladı ve bir efsaneye dönüştü.

Maserati Fabrikası

Alfieri Maserati, Global Devin Kurulması.

Alfieri Maserati 1. Dünya savaşı yıllarında gençliğini yaşamış bir mühendis ve de aynı zamanda yarışçıdır. İtalya’nın metal sanayisinin savaş nedeniyle parladığı bir dönemde küçük çaplı otomobil üretimine başlamıştır. Kendisinden yaşça küçük 4 erkek kardeşi daha bulunan Alfieri’nin üretim yerini açış tarihi 1914’dür. Ancak ilk zamanlar spor otomobillerden ziyade buji, balata, lastik gibi küçük parçaları üreten tamirhane daha sonradan savaş için gerekli askeri araçları üretmiştir. Bu vesile ile kazanılan para sayesinde lüx spor otomobil üretimine geçmiştir.

20. yüzyılın başlarında otomobil üretimi butik sayılabilecek yüzlerce marka tarafından gerçekleştiriliyordu. Bunlardan biri de Diatto idi. Alfieri, Bindo ve Ernesto Maserati kardeşler Diatto için 2.0 litrelik bir yarış aracı ile ilk otomobillerini ürettiler. 1926 yılında Diatto, motor sporlarından çekilme kararı alınca Maserati yoluna kendi devam etme kararı aldı ve marka gerçek anlamda bu tarihte kuruldu.

Maseratiler

1926 yılında üretilen ilk gerçek Maserati, efsanevi yarış parkuru, Sicilya Adası’nın muhteşem manzaralı ve bir o kadar da zorlu virajları barındıran Targa Florio’yu Alfieri pilotajında kazanınca emeklerin karşılığı alındı ve bu tarihten sonra artık geri dönüş yoktu. Maserati bundan böyle, 4, 6, 8 ve 16 silindirli yarış otomobillerini bir bir geliştirmeye başladı. Maserati’ye bu büyük atılımı sağlayan Alfieri, 1932 yılında hayata gözlerini yumsa da geride kalan üç kardeş otomobiller üretmeye ve yarışlar kazanmaya devam ettiler.

Maserati İflas Etti!

İlk dönemlerde Maserati ailesine ait olan firma, bir zamanlar Ferrari ile ortaklık kurmuştur, ardından çoğu lüks otomobil üreticisinin akıtbetini yaşayarak iflas etmiştir. Ancak 1968-1975 yılları arasında Citroen markasının Maserati’yi satın almasıyla yeniden hayata dönmüştür. Son olarak Ferrari’yi de satın almış olan Fiat tarafından 1993’de satın alınmıştır.

2.El Maserati İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here