Alkollü Kazalar Kadınlara Daha Riskli Sonuçlar Doğuruyor

4
1285
alkollü-kazalar
alkollü-kazalar

Alkollü kazalar üzerine İngiltere’de yapılan bir araştırma, kazaların sadece yüzde 20’sinde kadınlar direksiyon başında olmasına rağmen kayıpların yüzde 34’ü kadınlardan oluşuyor.

Son resmi rakamlarına göre, orantısız sayıda kadın alkollü araç kazalarında hayatını kaybetti ve yaralandı. Ulaştırma Bakanlığı’ndan (DfT) yeni yayınlanan veriler, rakamların mevcut olduğu en son yıl olan 2018’de kazalara karışan alkollü sürücülerin (motosikletliler dahil) yüzde 20’sinin kadın olduğunu gösteriyor. Ancak kayıpların yüzde 34’ünü kadınların oluşturduğu vurgulanıyor. Bu yüzde, alkollü şekilde kullanılan araçlarla çarpışmalarda kazazedeler adına sürücüler dahil olmak üzere tüm yaralıları hesaba katan bir rakam ortaya koyuyor.

Alkollü Kazalar Genelde Erkek Şoförlerle Yaşanıyor

alkollü-kazalar-erkekler
alkollü-kazalar-erkekler

Bu arada erkekler, alkollü araç kazalarının yüzde 80’inde sınırın üzerinde sürücü ya da yolcu olarak yer alıyor. Ancak, kazazedelerin ise yüzde 66’sını oluşturuyorlar. Bu yılın başlarında araştırmacılar, kadınların genellikle tüm araba kazalarında ölme veya yaralanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Örneğin, emniyet kemeri takan bir kadının kafa kafaya bir trafik kazasında ciddi şekilde yaralanma olasılığı bir erkeğe göre yüzde 73 daha fazla olduğu görülüyor.

Alkollü Kazalar Arttı Ancak Ölüm Oranları Düşüyor

alkollü-kazalar-sebepler
alkollü-kazalar-sebepler

DfT’nin verileri ayrıca 2018’de Birleşik Krallık yollarındaki alkollü araç kazalarının sayısında yüzde üç artış olduğunu ortaya çıkardı .Bir önceki yıl 5.700’ken bu yıl  5.890’a yükseldi. Buna rağmen, alkollü araç çarpışmalarında ölenlerin sayısı 2017’de 250’den 2018’de 240’a düşmüştü. Bu, alkollü araç kullanımıyla ölümlerin genel olarak 2010’dakilerle aynı seviyede olduğu anlamına geliyor.

AA’nın yol politikaları başkanı Jack Cousens, alkollü araç kazalarında ölen veya yaralanan kadınların çoğunun yolcu olduğuna dikkat çekti.  “AA, ebeveynleri kimlerin araba kullanacağına karşı dikkatli olmaları konusunda uzun süredir uyardı, kızları ya da oğulları yolcu olabiliyor.” Dedi.

Polis Kontrolleri Rekor Sayıda İçki Sürücüye Denk Geliyor

Alkollü kazalar yüzünden olan ölümlerinin sabit düzeyi şöyle değerlendirilmekte.  Kaydedilen alkollü araç kullanma olaylarındaki rekor artışların, hizmet veren polis memurlarının sayısındaki kesintilerle bağlantılı olduğunu gösteren analizden kaynaklanmaktadır. Ulaştırma Bakanlığından alınan veriler, 2017 yılında 250 ölümcül ve ciddi alkollü araç kullanma vakasının kaydedildiğini, 2010’dan bu yana en yüksek sayı olduğunu gösterdi. Ciddi alkollü araç kullanma vakalarının sayısı, on yılın başında kaydedilenden 1.380, yani 140 daha fazlaydı.

 

4 YORUMLAR

  1. Bir şey olmaz demeden tedbirli davranmak lazım. Söz konusu olan sadece kendi canı değil, trafikteki bütün insanların canı oluyor.

  2. Kadını erkeği yok. Herkes kendisinin veya bir başkasının hayatına böyle sorumsuzca son veremez. biraz daha bilinçlenelim toplumca daha da dikkatli olalım

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here