Arabanızın tüm elektrik aksamına ve aksesuarlarına güç veren elektrik alternatör, küçük ama önemli bileşendir. Çalışmayı durdurursa, elektrikli aksesuarlar arızalanmaya başlayabilir ve hatta araç tamamen devre dışı kalabilir. Alternatör, aracınızdan aküsüyle, alternatörden bitmiş bir akü gibi görünebilir.

Alternatör

1. Karartma Işıkları

Alternatöre, aracınızın elektrik güç sağlama görevi verildiği için, kötü olarak adlandırabileceğimiz işaretlerden biri, gösterge panelinde yönlendirirken titreyen, ve sönen ışıklardır. Örneğin, farlarınız rölantideyken kararır ve titreşir, ancak motor devri yükseldikçe daha parlak hale gelirse bu, alternatörünüzün düşük performans gösterdiğinin işaretidir.

Alternatör

Radyo veya klima kontrolleri gibi diğer aksesuarlar da düzgün çalışmayabilir. Arabanızdaki elektronik aksamla ilgili herhangi bir sorun, potansiyel olarak kötü bir alternatör sahibi olduğunuzu gösterir.

2. Öğütme Sesleri

Aracınızın alternatörünün içinde, sabit, alternatif bir elektrik akımı oluşturmak için dönen bir rotor vardır. Bu dönüş kolaylaştırılmıştır. Bir şekilde kırılırsa, yağlanmazsa veya başka yerde hasar görürse, bu alternatörün içinde artan sürtünmeye neden olabilir. Ve bu nedenle elektrik üretmek için çok daha fazla çalışması gerekecek. Dahası, kötü yüzey, sırasında duyabileceğiniz bir taşlama seslerine neden olabilir. Bu diğer belirtilerden herhangi birine kaputun altında yeni bir taşlama sesi de karşılık ederse, kötü alternatör yatakları sorun yaratabilir.

3. Kayan Kayış / Bozuk Kasnaklar

Alternatörün içinde dönen rotor, gücü motordan alır. Motor döndükçe, aynı zamanda kıvrımlı bir kayışı da çevirir. Başka bir modern otomobilin kaputunun içinde tek bir kayış, hidrolik direksiyon pompaları, klima ve tabii ki alternatör mevcuttur.

Bu kayış veya alternatör kasnağı ile ilgili sorunlar, alternatörün düşük performans göstermesine ve hatta çalışmayı durdurmasına neden olabilir. Örneğin, yağla kaplanmış kayan bir kayışın yeni bir kayışla değiştirilmesi gerekir. Ya da kayış kasnakları döndürmek için gerekli gerginliği elde edemiyorsa yine aynı şekilde yeni bir kayış kasnaklarına ihtiyacınız olabilir. Bunlar, aracınızın kıvrımlı kayış ve kasnaklarında karşılaşabileceğiniz sorunlardan sadece birkaçıdır. Bu gibi sorunlarda arabayı götürdüğünüz herhangi bir tamirhane kaputun içindeki tüm aksesuarların ihtiyaç duydukları gücü elde etmek için daha kapsamlı bir inceleme yapacaklardır.

4. Aracın Sürüş Sırasında Işıkları Söndürmesi

Arabanızdaki tüm ışıklar ve aksesuarlar kendi kendine sönmeye başlarsa ve siz sürerken araç yolda ölürse, bu kötü bir alternatöre bağlanabilecek ciddi bir elektrik sorunudur. Alternatör işini yapmıyorsa, sistemde elektrik kalmayıncaya kadar akü boşalacaktır. Ardından araç basit bir tabirle ölür. Tekrar çalışmaz, çünkü bataryada marş motoru için gerekli enerji yoktur. Bunun yerine hızlı bir şarj etme yöntemi bulmanız gerekecek.

Alternatör

5. Pil Uyarı Işığı Yanıyor

Aracınızın aküsünü şarj ederken bir sorun olduğunda aracınızın gösterge panelinde kırmızı bir pil uyarı ışığı yanacaktır. Bu genellikle araç tamamen çalışmadan hemen önce gerçekleşir. Uyaranın ışığın  doğası gereği araç akünüzde bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu bir alternatör sorunu olma sorunu ile aynı şeyi ifade eder.

Alternatör ve batarya doğrudan bağlantılıdır. Batarya elektriği depolar, böylece arabanızın anahtarı çevrilirken başlayacak elektrik deposu olur ve ayrıca radyo, Elektrikli koltuk ve sesli bilgisayar hafıza sistemlerini ve benzerleri kullanılabilir kılar. Alternatör, motorla aküyü şarjlı tutar. Arabanızın aküsüyle ilgili bir sorun, alternatördeki bir arızadan kaynaklanıyor olabilir.

Otomobil Parçaları ve Son Kullanma Tarihleri

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here