Anlaşmasız Brexit Kararı Araba Fiyatlarını Artıracak

0
738
Brexit

Avrupa Birliği ve İngiltere (Birleşik Krallık) son birkaç yıldır izolasyon müzakereleri yürütüyor. İngiltere artık Avrupa Birliği’nden kesin olarak ayrıldı. Şimdi iki güç arasındaki ekonomik ilişkinin nasıl düzenleneceğini belirlemeye çalışıyor. Yeni Britanya ve Japonya bir serbest ticaret anlaşması oluşturdu. Nissan için çok önemli olan bu anlaşma ile Qashqai’nin üretimi Sutherland’da devam edecek. Öte yandan, Avrupa otomotiv endüstrisi İngiltere ile bağlantısının giderek daha fazla koptuğunu düşünüyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği, anlaşmasız Brexit kaybının 110 milyar Euro’ya ulaşacağını belirten bir açıklama yaptı.

Brexit

Anlaşmasız Brexit, yani Birleşik Krallık’ın bir serbest ticaret anlaşması olmadan Avrupa Birliği’nden çekilmesi, sadece AB otomobil üreticilerini endişelendirmiyor. 23 Avrupa otomotiv sanayi kuruluşu ortak bir bildiri yayınladı. Pazartesi günkü açıklamasında, birleştiler ve “AB ve İngiltere’nin iddialı bir serbest ticaret anlaşmasını gecikmeden güvence altına almaları için” harekete geçme çağrısında bulundular.

Anlaşmasız Brexit durumunda 2025 yılına kadar 110 milyar euro kayıp oluşabilir.

Avrupalı ​​otomobil üreticileri, Brexit sonrası ticaret anlaşması (FTA) müzakerelerinin başarısız olduğunu söyledi. 2025 yılına kadar bunun 110 milyar Euro’luk bir ticaret kaybına neden olacağı konusunda uyardı. Ayrıca İngiltere ile AB arasında serbest ticaret anlaşması (FTA) olmamasının otomobil fiyatlarını artıracağı vurgulandı. Bugünün tahminlerine göre, bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanmaması, talebin azalmasıyla sonuçlanacak ve bu da önümüzdeki beş yıl içinde 3 milyon aracın kaybedilmesine neden olabilir. 23 Avrupa Birliği, AB fabrikalarının maliyetinin 57,7 milyar Euro’ya, İngiltere’deki fabrikaların maliyetinin 52,8 milyar Euro’ya ulaşacağına işaret etti. Brexit’in tartışmasız kaybı, koronavirüs salgınının neden olduğu 100 milyar euro üretim kaybını aşmış gibi görünüyor.

Londra ve Brüksel arasında yüksek gerilim

Dernekler bu açıklamayı, Londra ile Brüksel arasında bir hafta süren yoğun gerginliğin ardından yaptı. Brexit geçişi için son tarih 31 Aralık olarak belirlendi ve sadece on beş hafta kaldı.

Ortaya çıkan kayıp, istihdamı da etkileyecektir. Dernekler, İngiltere ve AB otomotiv endüstrisinde 14,6 milyon kişinin çalıştığını söylüyor; bunun bölgedeki 15 işten birine karşılık geldiğini belirtiyorlar. Anlaşmasız Brexit, istihdam için de bir tehdit oluşturuyor. Açıklama, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa Avrupa Tedarikçileri Derneği (CLEPA) ve İngiliz İmalatçılar Derneği (SMMT), Fransız İmalatçılar Komitesi dahil olmak üzere 23 ulusal kuruluş tarafından imzalandı. Destekleyenler arasında Fransız Otomobil Üreticileri Derneği (CCFA), Otomotiv Platformu (PFA) ve Alman Otomobil Endüstrisi Federasyonu (VDA) bulunmaktadır.

Brexit
Nissan Qashqai

Anlaşma olmazsa vergiler ve araba fiyatları artacak

İki güç arasında STA imzalanmazsa, otomobiller için yüzde 10, ticari araçlar için yüzde 22 oranında ek gümrük vergisi olacak. İki gücün Dünya Ticaret Örgütü (DTO) kurallarına göre ticaret yapması gerekecek. Avrupalı ​​otomobil üreticileri, bu maliyet artışlarının tüketicileri etkileyeceğini, araçları daha pahalı hale getireceğini ve dolayısıyla talebi etkileyeceğini belirtiyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Kaynak: ACEA, AFP, CCFA

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here