Antifriz Nedir ? Yalnızca Kışın Mı Kullanılmalıdır?

1
3497
Refilling the windshield washer system antifreeze - car engine

Antifriz Kullanmanın Önemi

Antifriz donma noktasının düşük olması sebebiyle otomobil motorlarında kullanılıyor. Kışın 0 derecenin altına inen hava motor içerisindeki soğutma suyunu dondurursa motorunuz kırılabiliir. Aynı zamanda bu sıvının kullanımı korozyana ve paslanmaya karşı koruma sağlıyor.Bu yazımızda antifriz kullanımının öneminden bahsedeceğiz.

Antifriz Nedir ?

0 derece ve altında radyatör suyuna ilave edilerek suyun donmasını engelleyen kimyasal bir maddedir. Çoğunlukla otomobil motorlarında kullanılmaktadır. Bir alkol türevi olan etilen glikol (etandiol) iyi bir antifrizdir. Bu sıvı radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak için de kullanılır. Donma noktası bu sıvının türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donarak suyla karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı% 70’i geçerse donma% 30’un altına düşer ve ısı tehlikesi vardır. Isıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kulllanılır.

Türkiye’de maksimum koruma için iklim koşullarında% 33 ila% 50 arasında antifriz kullanılması tavsiye edilir. Karıştırırken sert sudan kaçınılmalıdır. Çünkü sert su, antifrizdeki koruyucu katkı maddelerinin etkisini azaltır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve damıtılmış su kullanılmalıdır. Antifriz ilavesine veya değiştirilmesine bir bomometre ile ölçüldükten sonra karar verilmelidir. Bomometre cihazı sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçer ve formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermez. Bu nedenle, bomometre ölçüm yapamaz. antifriz soğutma sisteminin koruma gücünü ölçememektedir.

Yılda Bir Kez Ölçülmelidir.

Tüm antifrizler aynı değildir çünkü piyasadaki ürünler arasında kalite açısından büyük fark vardır. İyi bir antifriz, suyun donma noktasını düşürmeli ve kaynama noktasını artırmalıdır. OAT (organik asit teknolojisi) ile üretilen antifrizler daha uzun ömürlüdür ve içeriğindeki katkı maddelerinin kimyasal özellikleri sayesinde aşınmaya karşı daha iyi koruma sağlar. Genel amaçlı antifrizler normalde yılda bir kez suyun donma noktasına kadar ölçülmelidir. Gelişmiş antifrizler ise daha uzun ömürlü oldukları için 3 yıla kadar kullanılabilir.

Antifriz kullanılmayan Motorlarda Ne olur ?

Pas ve korozyon oluşumunu engellediği bilgisini vermiştik. Eğer aracımızda antifriz yoksa, Aracın metal su boruları korozyona uğrar paslanır ve çürür. Çürüme sonrası su kaçıran araba hararet yapar ve Conta yakar. Bu sebeple yaz kış demeden aracımızda bu sıvının olmasına özen göstermeliyiz. Uzun süre antifriz kullanılmamış bir araca  eklenirse araç belirli bir süre kontrol altında tutulmalıdır. Su eksiltiyor mu ? Su kaçağı var mı ? gibisinden. Çünkü antifrizsiz kullanılan arabada paslanma oluştu ise bu sıvı eklendiğinde paslar söküleceği için bir delik oluşabilir.

Conta Yanması Nedir ?

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here