Sürüş Pozisyonu araba kullanırken en önemli konulardan biridir. Doğru sürüşün yararları gayet açıktır; Daha iyi bir duruş pozisyonu ile iyi bir görünüm, Daha konforlu bir sürüş ve araç kullanırken daha hızlı tepki sağlayabileceğimiz bir konumda olmak.

Neden İyi Bir Duruş Pozisyonuna Sahip Olmam Gerekir?

İyi bir sürüş pozisyonunda olmak sürücü açısından çok önemlidir. Örneğin sürekli araba kullanan taksi ve tır şoförlerinin duruş pozisyonları kötüyse ilerde çok daha ciddi vücut bozukluklarıyla karşı karşıya kalmasına neden olur.

Ayrıca arabanızda düzgün oturmak kaza esnasında pozisyon olarak sağlam ve dik bir duruşa sahip olduğunuz için kazadan daha iyi korunabilirsiniz.

Bir başka konu ise direksiyona yakın oturmak; Direksiyona yakın oturmak demek emniyet kemerinin görevini tam olarak yerine getirememesine neden olur. Direksiyonla araya biraz mesafe koymalısınız  çünkü çarpışma esnasında kısa mesafe direksiyona çarpmanıza neden olabilir.

Benzer şekilde hava yastıklarının da bir açılma mesafesi vardır. Örneğin duruş bozukluğu nedeniyle hava yastığı açılma menziline yakın oturmanız yüz yaralanmalarına neden olabilir.

Peki bir arabada en iyi sürüş pozisyonu nasıl olmalı? Bunu nasıl öğrenebiliriz?

İyi Bir Sürüş Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Sürüş kolaylığı açısından yeni nesil otomobiller insan vücuduna göre tasarlandığı için eski otomobillere nispeten daha oturaklı ve rahat koltuklardır.

Ancak yine de duruş bozukluğunu tam olarak engelleyemezler.

  • Arkanıza Yaslanın

Dil bir pozisyonda oturmak her zaman rahatsız edici olmuştur. Bu yüzden koltuğunuzu 100  – 110 derece arasını ayarlamalısınız. Bu derecei aşmamalısınız çünkü direksiyona uzak olmak boynunuzun gösterge paneline ve yola bakmasını zorlaştırabilir.

  • Koltuk Yüksekliğinizi İyi Ayarlayın

Göz seviyeniz direksiyonun üst kısmından yaklaşık 8 cm yukarıda olacak şekilde koltuğunuza kaldırıp göz seviyenizin gösterge panelini görebildiğinden emin olun

  • Direksiyona Çok Yakın Oturmayın

Direksiyonu 120 derecelik açıyla tutup maksimum 30 santim yakınında olmalıyız. Daha fazlası sürüş zorluğuna neden olur.

  • Pedallara Rahat Basabildiğinizden Emin Olun

Koltuğunuzu, ayaklarınızın pedala rahat bir şekilde basmasını sağlayacak şekilde ayarlayın ve dizlerinizin 20 – 30 derecelik bir açıyla büküldüğünden emin olun. Eğer koltuğa rağmen pedallara hala yetişemiyorsanız ek bir aparat yardımı ile bu sorunu çözebilirsiniz.

  • Diz Arkasında 2 Parmak Boşluk Bırakın

Dizlerimizin arka tarafının koltuğa sürekli temas etmesi kan dolaşımı açısından iyi değildir. En az 2 parmak kadar boşluk bırakmalısınız.

  • Aynalarınızı Pozisyonunuza Göre Ayarlayın

Aynalarınızı, aracı hareket ettirmeden önce uygun sürüş pozisyonunda olduğundan emin olun. Yola çıktığınız zaman aynaların sürüş pozisyonunuza göre ayarlanmamış olmasını fark ederseniz panik yaşayabilirsiniz.

  • Bel Desteğinizi Ayarlayın

Omuzlarınızdan kalçalarınıza eşit bir basınç hissedecek şekilde koltuğunuzun bel desteğini ayarlayın. Aracınızın bel desteği ile gelmiyorsa araç mağazalarından satın alabilirsiniz.

  • Koltuk Başlığınıza Dikkat Edin

Kafanızı bu başlığın tam ortasında duracak şekilde konumlandırın ve kafanızın ileride olmasına izin vermeyin. BU sürüş pozisyonu sizi boyun fıtığı konusunda tehlikeli bir sürece iter.

  • Araba Kullanırken Mola Verin

Yukarıda paylaştığımız sürüş pozisyonu adımlarını izlerseniz, direksiyon başında kendinizi daha rahat hissedersiniz.

Ancak sürüş pozisyonunu korumak yolculuk süresi uzadıkça zorlaşmaya başlayacak ve bir süre sonra doğru pozisyonda dursanız dahi vücut ağrılarına yenil düşeceksiniz. Böyle durumlarda aracınızla kısa molalar vererek sürüş pozisyonunuzu tazeleyebilirsiniz.

Kaynak – https://www.torque.com.sg/advice/eliminate-your-aches-and-pains-with-the-correct-driving-posture/

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here