Araba satın alırken değerlendirme kriterleri arasında yer alan araba rengi , en az aracın teknik özelliği, iç aksesuarları ve tasarımı kadar önemlidir.

Renk seçerken genel olarak kendi özel zevklerimize ve karakterimizi yansıtma özelliklerine dikkat ederiz. Ancak Renk seçmek sadece o rengin sizi yansıtmasıyla sınırlandırılmamalıdır. Bir araba renginin etki ettiği bazı noktalar bulunuyor. Araba satın alırken dikkat etmek isteyeceğiniz bu noktalara yazımızda yer verdik. Okumaya devam edin.

Kişisel Tercih

Her ne kadar araba için doğru araba rengi seçme konulu bir yazı da yazsak bu sizin zevklerinizin önüne geçmeli diye bir zorunluluk tabi ki tutamayız. Zevkler sizin zevkiniz olduğu için istediğiniz araba rengi seçmek konusunda tamamen özgürsünüz. Ama tabi istediğiniz rengin arabaya olan etkisini inceleyerek seçmeniz belki de sizin diğer renklere daha sıcak bakmanızı sağlayabilir.

Satış Değeri

Araba renkleri konusunda özel zevklerin dışında popüler olmuş ve sürekli tercih edilen renklerin bulunduğunu da unutmamak lazım. Örneğin koyu renkli bir araba sahibiyseniz bu sizin satış konusunda zorlanmanıza neden olabilir. Çünkü insanların araba satın alırken dikkat ettiği önemli noktalardan biri de boyanın araç yüzeyindeki görsel bütünlüğüdür.

Görsel bütünlüğünü güneş yanığı nedeniyle kaybetmiş koyu tonda ki araç boyaları, tercih edilme istatistiklerinde geri planda kalmıştır. Unutulmaması gereken noktalardan biri de bu konuda normal standartlarda tercih edilme durumu yüksek olan siyah rengin ikinci el piyasasında rengin korunmuş olması durumuna göre tekrar tercih edilme ihtimalin olduğudur. Yani kısaca renge gereken önemi vermiş, güneş yanığından uzak tutmuşsanız satış konusunda zorluk yaşamama ihtimaliniz olabilir.

Yolda Fark Edilme Durumu

Trafikte yaygın olarak kullanılan gri, füme ve siyah renk üçlemesi bu üç araba rengi, yolu bu renklerin olduğu bir karışım haline getiriyor. Yani kaza durumlarında gözümüze çarpacak ekstra farklı bir renk olmadığı için dikkat seviyemiz düşebiliyor. Bu duruma yardımcı olur nitelikte bir diğer özellikte asfalt renginin de gri tonlarda olmasıdır.

Yapılan araştırmalara göre fark edilirlik açısından günün hangi saatte olduğuna bakılmaksızın beyaz arabaların kaza yapma oranı siyah arabalara göre %12 daha azdır.

Kaza yapma oranının az olması bakımından beyazın arkasında yer alan diğer renkler ise Krem, Bej ve sarıdır.

Siyahın yanı sıra en tehlikeli renkler arasında bulunan diğer renklerin kaza yapma oranı beyaza göre şöyledir;
Gri %11 daha yüksek, gümüş % 10 daha yüksek, Mavi %7 daha yüksek, Kırmızı %7 daha yüksek olarak sıralanmıştır.

Sonuç olarak yolda fark edilmek için Beyaz, krem, ve sarı gibi daha açık ve belirgin renkler seçmek fark edilir olma konusunda yardımcı olabilir.

Araç Bakımı

Koyu araç boyalarının, toz tutma konusunda açık renklere göre daha başarılı olması hem görsel açıdan kötü bir görüntü ile baş başa kalmanıza, hem de arabanızı sık sık yıkatmak zorunda kalmanıza neden olur.

Sık Sık tazyikli su ile araba yıkamanın, arabaya verdiği zararın kılcal çizikler olduğuna yazımızda bahsetmiştik. Koyu arabalarda boyanın altındaki astar da açık renkte olduğu için kılcal çiziklerin belirgin gözükmesi açık renkli arabalara göre daha fazla olacaktır.

Koyu renklerde dezavantaj olarak sayılabilecek bir başka konu ise aracı güneş ışınlarını çok fazla kendisine çekmesidir. Böylece boyanın aşınmasına neden olacaktır. Maddi olarak bizi çıkmaza sokan bu durum arabamızın boya koruma bakımlarını aksatmamız konusunda büyük baskı yapıyor. Aksi takdirde satış söz konusu olduğunda araç değerini düşürebilir.

Renk seçiminde bakım kolaylığı olan bir renk seçerek hem cebinizi koruyup hem de aracın satış değerini korumasını sağlayabilirsiniz.

Kuş Dışkıları

Kulağa komik gelse de kuşların dışkı yapacağı araba rengi seçme konulu bir kararsızlık yaşadığını söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalara göre kuşlar Kırmızı ve Mavi renkte olan araçlarda kendi yansımasını büyük çoğunlukta gördüğü için dışkı yapma eğiliminde bulunuyorlar. Gerçekçi olursak kuşların dışkı yapmak için bu kadar ayrıntılı düşünmedikleri kanısına varabiliriz ama yine de bu bilginin aklınızın bir köşesinde bulunması iyi olur diye düşündük.

Yakıt Tüketimi

Ne alakası var dediğinizi duyar gibiyiz. Ama renklerin arabanın yakıt tüketiminde etkili olduğunu söylemeliyiz.

Beyaz bir arabayla koyu renkte siyah bir arabanın güneş altında kaldıkları süre boyunca sahip oldukları sıcaklık farkı 5-15C arasında değişebiliyor. 0 ile 1 arasına bir yansıtma değerine sahip olan renkler 1’e ne kadar yakınsa güneş ışınlarını daha iyi yansıtarak aracın ısınmasını önler.

Yansıtma değeri 0,05 olan siyah yansıtma değeri 1’e daha yakın olan beyazın 0,80 değerine oranla ışığı daha az yansıtarak güneş sıcaklığını araba da depolar.

Araba da muhafaza edilen yoğun sıcağı dışarı atmak isteyen klimanın çalışma hızını artırması dolayısıyla motor gücüne bağlı olarak yakıt tüketimini artırışı bir sorun ortaya çıkabilir. Bu oran %1 ile % 4 arasında değişebilir.

Konfor Etkisi

Arabanın konfor skalası sadece koltuk, süspansiyon, sürüş aerodinamiği gibi etkenlerden ibaret değildir. Aracın içindeki ferah ortamda bir konfor özelliği olarak değerlendirilebilir.

Konfor alanımızı etkileyen önemli faktörlerden biri de sıcaklıktır. Özellikle koyu renkli arabalarımızda maruz kaldığımız yoğun ısı etkisi araba da zor anlar yaşamamıza neden olabilir. Klimanın aracı soğutma süresi sıcaklık derecesine göre değişkenlik gösterebilir. 10-15 dk gibi uzun bir süre de aralığında soğuk bir ortam elde etmemiz etkili sıcakların konfor alanımıza ne kadar büyük bir etki ettiğini gösteriyor.

Dünya da Araba İçin Hangi Renkler Tercih Ediliyor?

  • Beyaz – %37
  • Siyah – %17
  • Gri – %12
  • Gümüş – %11
  • Kırmızı – %8.5
  • Mavi – %6.5
  • Kahve – %4
  • Yeşil – %1
  • Diğer Renkler – %3

Araba Renkleri Neyi Yansıtıyor?

Araba rengi sizin için farklı duyguları çağrıştırabilir. Ancak Dünya genelinde renklerin insanlarda neyi yansıttıklarına dahil bir algı var. Bu algının ne olduğunu renkler üzerinden ne olduğuna bir bakalım.

Siyah – Bu renk her ne kadar başımıza birtakım dertler açsa da yine de çok fazla tercih edilen bir araba rengi olduğunu söyleyelim. Bunun nedeni bu rengin insanlarda gizem uyandırmasıdır. Sofistike bir renk olan siyah her şeye rağmen tercih edilecek gibi duruyor.

Mavi – Mavi genellikle insanlar üzerinde kendinize olan güvenin bir yansıması olarak kabul ediliyor. Daha koyu bir mavi ise bütünlük ve kararlılık görünümü uyandırıyor.

Kırmızı – Kırmızı rengini boğaların en nefret ettiği renklerden biri olduğunu biliyoruz. Peki siz kırmızı renginin saldırganlık uyandırdığını biliyor muydunuz? Eğer gücüyle etrafa hakimiyet sağlayan bir araba kullanıyorsanız bu rengi tercih edebilirsiniz.

Beyaz – Beyaz masumiyeti simgeleyen bir renk olmasıyla biliniyor. Ancak beyaz kiri en çok gösteren renklerden biri olarak kabul edildiği için masumiyet anlamını taşımasıyla arasında küçük bir terslik olduğunu söylemek gerekir.

Sahibinden Satılık Araba İlanları

 

 

 

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here