Araba Sürerken Yapılan En Tehlikeli 20 Hata

0
2729
trafik kazalarının sebepleri

Araba Sürerken Yapılan Ölümle Sonuçlanabilecek Hatalar

Araba kullanırken yapılan en küçük bir hatanın bile ölümle sonuçlanabilme ihtimali var. Bu yüzden her zaman çok dikkatli olmakta fayda var. Bizde sizler için sürücülerin araba kullanırken yapılan hatalar yazısı hazırladık. Trafik kazalarının sebepleri

Trafik Kazalarının Sebepleri / Araba kullanırken Yapılan Hatalar

Araba kullanırken Yapılan Hatalar

1. Emniyet Kemeri Takmamak

Emniyet kemerinin önemini herkes biliyor. Trafik kazalarının sebepleri olarak ilk sırada yer alıyor. Bu kemer sayesinde takla atmış hatta perti çıkmış bir araçtan yara almadan çıkabilirsiniz. Ancak eğer takmazsanız araç içerisinden fırlama gibi durumlar söz konusu olabilir. Hatta o sırada alacağınız bir darbe sebebi ile ciddi yaralanmalar yaşayabilirsiniz.

2. Yol Harici Şeyler İle İlgilenmek

Araba kullanmak büyük dikkat isteyen bir eylemdir. Saniyelik bir dikkatsizlik bile çok ciddi tehlikelere yol açabilir. Anlık olarak telefona ya da yanınızda ki kişiye bakmanız kazaya sebep doğurabilir.

Araba kullanırken Yapılan Hatalar

3. Kararsız Kalmak

Trafikte dikkatli olmanın önemli olduğu kadar kararlı olmak da önemlidir. Kararsız kalacağınız durumlara girmemeye özen göstermelisiniz. Yolunuz uzasa bile ya da hızınız azalacak olsa bile daha az riskli kararlar vermelisiniz. Örneğin döneceğiniz sapağı kaçırdınız. Aniden sapağa yönelmeyin. Bir başka örnek olarak önünüzdeki aracı sollayıp geçmek istiyorsunuz ancak kararsız kaldınız. Bu durumda şerit değişikliği sırasında fikir değişikliği yapıp eski şeridinize tekrar girmeyin.

4. Makas Atmak Ve Emniyet Şeridine Girmek

Makas atmak araba kullanırken yapılan hatalardan en ciddi olanlardan biridir. Sağ şeritteki araçtan dolayı emniyet şeridindeki aracı göremez ve duvara çarpar gibi çarpabilirsiniz.

hatalı sollama

5. Hatalı Sollama

Kazalara sebep olan faktörlerden en yüksek orana sahip olan hatalı sollamadır. Gidiş gelişli olan yollarda karşı yolu görmeden sollama yapmak, tırın sağından sollama yapmak, emniyet şeridini kullanmak sureti ile sollama yapmak ciddi kazalara davetiye çıkarmaktadır.

6. Virajlara Yüksek Hızla Girmek

Virajlar, yolların en tehlikeli kısımlarıdır. Eğer virajlara yüksek hızla girerseniz, aracı toparlayamayıp şarampole yuvarlanmanız gibi bir sonuç ortaya çıkabilir.

trafik kazalarının sebepleri

7. Yağmur Başlangıcında Hız Kesmemek

Eskilerin bir sözü vardır. Çiseli havalarda yerler yağ gibi kaygan olur derler. Yani çiseleyen yağmur kadar tehlikeli çok az şey vardır. Yağmurlu havalarda hızlı gitmek buzda kaymışsınız gibi bir etki yaratır.

8. Öndeki Araçla Takip Mesafesi Bırakmamak

Günümüzdeki yoğun trafik yüzünden takip mesafesi bırakmak oldukça zor olsada önünüzdeki araç ile aranızda hızınızın yarısı kadar mesafe bırakmalısınız. Farklı bir alternatif olarak farklı şeride geçebilirsiniz. Bu size zaman sağlar.

trafik kazalarının sebepleri

9. Tırı Hatalı Sollamak

Tır gibi uzun araçların kör noktası olduğunu hemen hemen hepimiz biliyoruz. Tırı, sağından sollamaya çalışmak intihar gibi bir şeydir diyebiliriz. Çünkü belirttiğimiz gibi sizi fark edemez.

10. En Az 10 Araba Önünüzü Görmeden Yüksek Hızla gitmek / Yada Sonraki Virajı Görmeden Viraja Hızlı Girmek

Özellikle şehir dışında manevralı yollarda bir sonraki dönemeci görmeden hızla girmeniz aracınızla takla atmanıza sebep olabilir. Üstelik heyelan, çalışma yada duran arabayı bir anda virajın sonunda görmeniz de henüz virajdayken refleks olarak frene basmanıza ve sonrasında da aracınızın savrulmasına sebep olur.

trafik kazalarının sebepleri

11. Aracı Tanımamak

Araba kullanırken yapılan hatalar yazımızdaki bir örnek de aracı tanımamaktır. Yeni kullanmaya başladığınız arabayı henüz tanımıyor olmanız kazaya sebebiyet verebilir. Kullandığınız arabanın; fren mesafesini, manevra kabiliyetlerini, kazaya karşı dayanıklılığını, motor gücünü (aracı kontrolden çıktıktan sonra toparlayacak torku üretip üretmediğini) bilmeden giriştiğiniz her riskli manevra bir kaza sebebi olacaktır.

12. Kendinize Ya Da Arabanıza Güvenmeniz

Araç kullanan kimse ben kendime güveniyorum ya da ben arabama güveniyorum demez. Ancak her riskli manevra bunun göstergesidir. Sizler her ne kadar iyi bir şoför olsanız da ya da arabanız ne kadar iyi olsa da dış etkenler devreye girdiği anda ikisinin de bir önemi kalmaz. İyi bir şoför olmanız hızlı girdiğiniz bir virajda sizi belki 10 takladan kurtarabilir. Yada aracınız sizi daha az zararla kazadan çıkarabilir. Ancak ikisi de kaza yapmanızı %100 engelleyemez.

13. Karşıdaki Şoföre Güvenmek

Sizler araba kullanırken bütün kurallara uyuyor olabilirsiniz. Ve karşınızdaki şoföründe sizin gibi olduğunu düşünüp ona güvenebilirsiniz. Ancak bu yanlıştır. Örnek verecek olursak; karşı şeride geçerek sollama yaptığınız takdirde karşıdan gelen aracın yavaşlamasını düşünerek hareket ettiniz. Fakat bu yanlıştır. Hiç bir zaman karşınızdaki şoföre güvenmemelisiniz.

viraj

14. Virajlarda Şerit İhlali Yapmak

Gidiş gelişli olan yollarda viraja hızlı giren çoğu araç ters şeride giriyor. Ancak karşıdan gelen araçlar sizi görmediği için bunu yapmak kazaya sebep olabilir.

15. Tali Yoldan Ana Yola Kontrolsüz Girmek

Yani yan yoldan ana yola kontrolsüz girmek. Eğer yan yoldan ana yola geçecekseniz ana yol girişinde durup, herhangi bir aracın gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz.

16. Göbekte Araç Üstünlüğünü Unutmak

Araba kullanırken yapılan hatalar yazımızın bir diğer örneği de göbekte geçiş üstünlüğünü unutmaktır. Her ne kadar ülkemizde çok fazla ciddiye alınmasa da göbekteki aracın her zaman geçiş üstünlüğü vardır. Haliyle göbekteki aracın geçiş üstünlüğünü görmezden gelenler nedeniyle göbeklerde trafik oluyor.

17. Ana Yolda Sapağı Kaçırdıktan Sonra Emniyet Şeridine Girip Geri Geri Sapağa Gitmek

Yukarıda böyle bir duruma örnek vermiştik. Bunu yapmak emniyet şeridi ihlali ve kaza sebebidir. Ne olursa olsun yolunuzu 30-40 km uzatacak olsa bile kaçırdığınız sapağa geri geri gitmeyin.

araba kullanırken yapılan hatalar

18. Doblo Tarzı Araçlarla Yüksek Hıza Çıkıp Makas Atmak

Doblo tarzı araçlar yük taşımak için güçlü motorlara sahip olabiliyor. Ancak bu hız arabası oldukları anlamına gelmiyor. Bu araçlar aerodinamik yapıları nedeniyle virajlara hızlı girdiğinizde sizi savurur. Bu sebeple o motorun hız yapmak için değil yük taşımak için konulduğunu aklınızdan çıkarmayın.

19. Islak Yolda Fren Yapmak

Kuru bir havada seyrederken gittiğiniz yol üzerinde anlamsız ıslaklık gördüğünüzü varsayalım. Bu durumda ya önceden yavaşlayın ya da tehlikeli olmayacak şekilde yanından geçmeye çalışın. Sakın üzerindeyken fren yapmayın. Fren yapmak aracınızı kaydırıp sizi savurabilir. Hatta takla atmanıza bile sebep olabilir. Yani sizden önce aracın birinden yağ dökülmüş olabilir.

ıslak yol

20. Köy Yollarında İkaz Tabelalarına Uymamak

Köy yollarından geçerken hız ikaz tabelalarına uymalısınız. Aksi halde viraj dönüşünde bir anda kendinizi bir inek sürüsünün içinde bulabilirsiniz. Hatta oynayan şakalaşan çocuklar önünüze atlayabilir ve kötü kazalar oluşabilir.

Sıfır km araba fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here