Araba Yıkarken Yapılan 7 Hata

2
3636

Araba yıkamak birçok araç kullanıcısı için bir hafta sonu aktivitesine dönüşmüş durumda. Stres atmak için bir araç olarak görüldüğü gibi bazen arkadaşlar ile bir araya gelinen bir bahane de olabiliyor. Son yıllarda oto yıkama ve oto kuaför işletmeleri sayısı oldukça artsa da arabasını hala kendi yıkayan birçok kullanıcı mevcut. Aracınızla baş başa geçirdiğiniz bu keyifli anlarda size rehber olması için araba yıkarken en çok yapılan hataları sizler için derledik.

1. Tazyikli Suyu Boyaya Yakın Tutmak

Otomobil boyaları her ne kadar çok dayanıklı malzemeler olsalar da yüksek basınca uzun süre maruz kaldığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Su basıncının şiddetine ve aracın boyasının yaşına/dayanıklılığına göre su yakından tutulduğunda deformasyonlar gözlemlenebiliyor. Özellikle küçük taş izlerinin veya boya kalkmasının olduğu alanlarda çok dikkatli olmak gerek. Araba yıkarken bazen inatçı bir lekeyi çıkarmak için yakından devamlı bir şekilde su tutulsa da bu faydadan çok zarar getiriyor. Tazyikli suyun tutulması gereken ideal mesafe 30-50 cm arasında olmalı. Lastikler için de aynı şekilde mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor.

2. Jantları Sadece Yıkama Esnasında Temizlemek

Tekerlekler aracın en alt kısmında yol ve kir ile en çok muhatap olan alan. Eğer havalı jantlarınız da varsa onları sadece yıkamada köpük ve su ile temizlemek yerine özel jant temizleyicileri kullanın. Zira araç yüzeyinde olduğu gibi köpükler her zaman jant yüzeyinde başarılı olamayabiliyor, bu da zamanla jantlarınız üzerinde sertleşen bir kir tabakası oluşmasına neden olabilir. Hele ki aracınızı çok sık yıkamıyorsanız havalı jantlarınız gösterişli görüntüsünden zamanla ödün verebilir.

3. Oto Temizleyiciler Yerine Başka Temizleyiciler Kullanmak

Bulaşık deterjanı, bulaşık süngeri, yüzey temizleyiciler… Arabınızı seviyorsanız araba yıkarken otomobiller için üretilen oto şampuanlar ve oto süngerler kullanmalısınız. Otomobiller için üretilen temizleyiciler yüzeydeki vernik için de oto boyası için de koruyucu özellikte üretilirler. Evde kullandığınız bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyici gibi kimyasallar aracınızın verniğine zarar verebilir, temizliği ucuza mal etmeye çalışırken daha maliyetli sonuçlara neden olabilirsiniz.

4. Oto Cilası Kullanmamak

Aracınızı düzenli cilalamak aslında normal yıkama kadar önemli. Cila aracınızın daha parlak görünmesini sağlamanın yanında ekstra bir yüzey oluşturarak aracınızın boyasını kire, toza ve böcek sinek ölülerine karşı da korur. Cila işlemini profesyonel oto kuaförlere yaptırabildiğiniz gibi kendiniz de kolayca yapabilirsiniz. Yılda en az iki kez yapılması tavsiye edilir.

5. Kuş Pisliği, Böcek Kalıntıları ve Bitki Reçinelerini Hemen Temizlememek

Kuş pisliği, ölü sinek ve böcek kalıntıları ve ağaç reçineleri araç sahiplerini en çok sinirlendiren lekeler. Özellikle aracınızı gölgesinden faydalanmak için devamlı ağaç altına park ediyorsanız bu uyarı size. Bu tarz lekeleri boya üzerinde çok bekletmeyin. Boyanız üzerinde beklediği sürece bulunduğu yüzeye zarar veren bu kalıntılar, güneş altında ısındıkça daha da kalıcı izler bırakabilir.

6. Güneş Altında Araba Yıkamak

Özellikle yaz günlerinde şiddetli sıcakların olduğu günlerde güneş altında araba yıkamak pek verimli bir temizlik olmayacaktır. Otomobilin metal yüzeyi aşırı ısınacağı için su çabuk buharlaşacak ve ardında lekeler bırakacaktır. O nedenle arabanızı yıkamak için gölge alanları seçmek daha doğru olacaktır.

7. Kirli Araç-Gereç ile Temizlik Yapmak

Aracınızı temizlemek için kullandığnız süngerler, fırçalar ve bezler düzenli olarak yıkanmalı ve temiz tutulmalıdır. Aksi takdirde bu araçlar üzerindeki kirler aracınız yüzeyinde izler bırakacaktır. Ortak alanlarda araç yıkarken kullanılan fırçalara da ekstra dikkat etmenizi öneririz. Kılları arasına taş sıkışan fırçalar istenmeyen çiziklere yol açabilir.

 

Kaynak

  • https://www.autobild.de/artikel/fehler-beim-autowaschen-17071375.html

2 YORUMLAR

  1. her haftasonu arabamı yıkarım… ayrı bir keyif arabayı temizledikten sonra şöyle bir sağına soluna bakmak tamda dedikleriniz gibi temiz tutmaya çalışıyorum arabamı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here