Araba kullanırken dikkatimizi tümüyle yola vermemiz sürüş güvenliği açısından çok önemlidir. Kendimizi dış etkenlere veya yapılması muhtemel sürüş hatalarına ne kadar az maruz bırakırsak o kadar güvende oluruz.

Bugünkü yazımızda araba kullanırken kolayımıza gelen veya yapmaktan hoşlansak da aslında tehlike arz eden durumların ne olduğunu inceleyeceğiz. Vakit kaybetmeden yazıya geçelim.

1) Kulaklıkla Müzik Dinlemek

sürüş güvenliği

Arabayla giderken müzik dinlememizde bir problem yok ancak bunu kulaklık vasıtasıyla yapıyorsak işte bu sürüş güvenliği açısından büyük bir sorun.

Radyomuz veya ses sistemimiz bozuk olabilir ve bu yüzden müzik dinlemek için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.

Ancak müziği doğrudan kulağınıza gelecek şekilde ayarlayan bir kulaklk kullanırsanız dış dünyayla olan bağlantınızı kesersiniz ve trafikte duymanız gereken korna, motor sesi gibi seslerden mahrum kalırsınız. Dolayıyla bu durum sürüş güvenliği konusunda sorun çıkarabilir.

2) Sarhoş Araba Kullanmak

Sürüş güvenliği ihlalinin babası olan alkolün, kazaların büyük çoğunluğunu meydana getirdiğini biliyor muydunuz? Caydırıcı trafik cezaları olsa bile hala bu yanlışa düşen insanlar direksiyon başına geçerek hem kendisinin hem de karşı tarafın canını tehlikeye atıyor. Alkollü araba kullanmak Arabada yapacağımız en tehlikeli şeyler listesine ilk sıralardan giriş yapıyor.

3) Yorgun Araba Kullanmak

sürüş güvenliği

Araştırmalara göre yorgun araba kullanmak sarhoş araba kullanmakla eş değer bir durum olarak değerlendiriliyor. Yorgun araba kullanmak gündüz zor olabiliyorken gece çok daha zordur. Yola odaklanmamız konusunda sürüş güvenliğini etkileyerek kaza yapmamıza neden olur.

4) Emniyet Kemeri Takmamak

sürüş güvenliği

Sürüş güvenliği denilince akla kelen Emniyet kemeri, sürücüler arasında değeri pek bilinmeyen ve takılması sürekli ertelenen bir güvenlik elemanıdır. Değerini bilmemek genel olarak kaza yapmamış ve emniyet kemerinin önemini kavrayamamış insanlar tarafından yapılan bir olaydır.

1997 yılında olan ve prenses dianın öldüğü kazayla ilgili yorum yapan İngiliz patolog Richard Shepherd arabada bulunan mısırlı yapımcı Dodi el-Fayed’in üç fil ağırlığında önündeki sürücü koltuğuna çarptığından bahsetti. Sonra şoförün direksiyona çarpıp anında öldüğünü ve Prenses Diananın’da emniyet kemeri takmadığı için aracın içersinde çok sert çekilde savrulduğunu ve hastane de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bu durumdan yola çıkarak emniyet kemeri takmanın hiç kimseye acımadığı gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Emniyet kemerimizi her koşulda kısa bir mesafeye gidiyor olsak bile takmayı ihmal etmeyelim. Prenses Dianna’nın ailesi tarafından yapılan açıklama da “O her zaman emniyet kemerini takardı, emniyet kemerini takmadan arabaya binmiş olamaz” deniliyordu. Ancak diana emniyet kemeri takmayı bir kez erteledi ve bu elim kaza meydana geldi. Sürüş güvenliği için tedbiri elden bırakmamak lazım.

5) Elektronik Sürüş Yardımcılarını Çok Fazla Kullanmak

Gelişen teknoloji ve yapay zekaYapay zeka kullanan lastiknın ulaştığı boyutun hata payını neredeyse sıfıra indirmesi bu teknolojilere güvenmemizi sağlıyor. Ancak küçük bir ihtimal olsa bile kaza riskini göz önünde bulundurup kontrollü olarak arabadan bağımsız hareket etmemeliyiz. Sonuç olarak bu teknolojiler hala gelişme aşamasında ve hala tam olarak otonom modda değil. Sürüş güvenliği açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Tesla araçlarını satarken bu konuda sürücülerle bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşma ve yapılan açıklama; otopilot sisteminin henüz halka açık beta aşamasında olduğunu ve sürücülerin bu teknolojiyi kullanım aşamasındayken ellerinin direksiyonla az da olsa temas etmesini gerektiğini içeriyor.

6) Diz İle Direksiyon Tutmak

sürüş güvenliği

Kollarımız yorulduğu esnada refleks olarak devreye giren dizimiz ile direksiyonu kontrol etmek eylemi nadir de olsa yapılan yanlışlar arasında. Düz bir doğrultuda giden arabanın direksiyonunu diziniz ile sabit tutmanız kısa sürede olsa mümkün olabilirken, ani manevra yapmanıza olanak tanımıyor. Kısa süreliğine bile olsa dizinizi direksiyondan uzak, ellerinizi ise yakın tutmayı ihmal etmeyin. Unutmayın direksiyon arabanın en önemli parçalarından biri ve sürüş güvenliği için  hayatta kalmanızı sağlayacak hayati öneme sahip.

7) Multimedya Sistemi İle Uğraşmak

sürüş güvenliği

Özellikle yeni aldığımız bir otomobilse ve aracı yolculuk öncesi henüz keşfetmediysek, bu keşfi kesinlikle yolda yapmamalıyız. Dikkatimizi, beynimizin çözümlemesi gerektiği bir alana vermemiz dalgınlık boyutunu da geçecektir ve düpedüz araba ile bağlantımızı kesecektir.

8) Takip Mesafesi

Seri araç kullanan sürücülerin sabırsızlığı ve bir an önce ilerlemek istemelerinden kaynaklanan takip mesafesi ihlali, öndeki aracın ani fren yapması durumunda kazaya neden olacaktır ve bu durum yaralanmanıza neden olabilir. Öndeki araç ile arabanız aranızdaki mesafeyi hızınıza göre belirleyebilirsiniz. Örneğin 100km/s hızla gidiyorsanız öndeki araç ile mesafeniz 50m olmalıdır. Sürüş güvenliği açısından çok önemli bir mevzu olduğunu hatırlatarak diğer maddeye geçelim.

9) Telefon İle İlgilenmek

Sürüş Güvenliği

Araba kullanırken yapılan sürüş güvenliği ihlalleri listesinde görmemizin normal karşılandığı bir eylem olan telefonla ilgilenmek, biriyle konuşmak ve en kötüsü mesaj yazmak kazayı çağıran etkenlerdir.

Bazı araştırmalara göre %41,3 oranla sürücüler araba kullanırken mesaj okuduğunu, %32,1 lik kesiminde mesaj yazdığı sonucuna ulaşıldı.

10) Evcil Hayvanı Arabada Serbest Bırakmak

sürüş güvenliği

Kulağa eğlenceli gelmese de yol arkadaşınız o yolda sürüş güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Güvenli bir sürüş için yapmanız gereken şey araçta onun için ayrılmış emniyet kemerli bir koltuk veya ticari bir araba kullanıyorsanız minik bir kafes satın alabilirsiniz. Ani hareketler ile dikkatinizi dağıtma ihtimali olan küçük dostlarımıza ve kendimize yapacağımız en güzel iyilik muhakkak budur.

İkinci El Otomobil İlanları

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here