Arabalarla İlgili Bilmediğiniz İlginç Bilgiler!

0
418
Arabalarla İlgili İlginç Bilgiler

Otomobiller artık günlük yaşantımızın olmazsa olmaz parçası haline geldiler. Bizler sürücü olmasak bile gün içerisinde trafikte birçok otomobil ile karşılaşıyoruz. Peki otomobiller hakkında hiç duymadığınız ilginç bilgiler olduğunu söylesek? İşte arabalarla ilgili bilmediğiniz ilginç bilgiler…

Arabalarla İlgili İlginç Bilgiler

1Arabalarda yer alan ve bizlere yaptığımız hızı gösteren hız göstergeleri ilk olarak 1922 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

2Lüks otomobil üreticileri arasında yer alan Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Audi ve Ducati markaları aslında Volkswagen’e aittir.

3Her arabada ortalama 30.000 farklı parça bulunmaktadır.

4Birçok ülkede satışı yapılan Toyota, her gün 13.000 adet araba üretmektedir. Oysa bu sayı Ferrari’de günde 14 adet arabadır. Üstelik her saniyede 1 adet Toyota Corolla satışı yapılmaktadır.

5Hayat kurtaran hava yastıklarının patlama süresi 40 milisaniyedir. Üstelik tam olarak 320 kilometre (200 mil) hıza sahiptirler.

6Bir otomobilde ortalama olarak 916 metre elektrik kablosu yer almaktadır.

7Araçların işi bittikten sonra parçaları boşa gitmiyor! Parçaların %80’i geri dönüştürülüp tekrar farklı amaçlar ile kullanılabiliyor. Üstelik ABD’de her yıl 15-20 milyon araç geri dönüştürülüyor.

8Üretilen ilk araçlarda direksiyon yerine iki tane kol bulunuyordu. Bu kollardan sağdakini çekince sağ tarafa soldakini çekince sol tarafa gidiliyordu. Aynı zamanda arabanın motorunu çalıştırmak için bir çalıştırma demiri gerekiyordu.

9Arabalarda bulunan ilk radyo 1929 yılında üretilip Chevrolet tarafından kullanıldı. Ancak sürücünün dikkatini dağıtabileceği düşünüldüğü için hükümet ilk başta onaylamamıştır.

10Yağmurlu havalarda olmazsa olmaz olan cam silecekler Mary Anderson tarafından üretilip 1903 yılında patenti alındı. Üstelik cam silecekleri kullanıp araba üreten ilk marka ise Cadillac.

11Ortalamaya baktığımızda tüm hayatımızın 2 haftasını trafik ışıklarında harcıyoruz.

12Dünya genelinde bir aracın kullanım ömrünün %95’lik bir oranı park halindeyken geçiyor.

13İlk elektrikli araç üretimini Thomas Parker 1884 yılında gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda ABD ve Avrupa’da yasalara göre yayaları meydana gelebilecek araç kazalarından korumak için elektrikli araçların yapay ses çıkarması zorunludur.

14Volkswagen tüm otomobil isimlerine Almanca rüzgâr çeşitlerinden isim vermiştir.

  • Polo: Kutup rüzgarları
  • Jetta: Jet rüzgarları
  • Passat: Alize rüzgarları

Türkiye’de Otomotiv Sektörü Nasıl Gelişti?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here