Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Rehber

2
4327

Arabasıyla uzun yol yapmayı sevenlerin en büyük hayalidir yurt dışında araç kullanmak. Uçakla yolculuk etmek elbette en pratik yöntem ancak gezmeyi seviyorsanız arabayla yurt dışına çıkmak tam size göre. Özellikle Avrupada Türkiye plakasıyla gezmek isteyen okurlarımız için bir rehber hazırladık. Arabayla yurt dışına çıkmak için gerekli prosedürleri sizler için derledik.

1. Ehliyet

Yurt dışında geçerli bir ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Çipli ehliyetler bu koşulu yerine getiriyor. Eğer çipli ehliyet sahibi değilseniz Turing Firması tarafından verilen Uluslararası Ehliyeti almanız gerekiyor.

2. Sigorta

Aracınıza, yurt dışında meydana gelebilecek olası maddi hasarlı kazalar için sigorta yaptırmanız gerekiyor. Yeşil kart da denen bu uluslararası sigorta poliçesi Türkiye’de Turing firması tarafından verilebiliyor. Sigorta poliçelerinin fiyatları ise şu şekilde:

GEÇERLİLİK SÜRESİ FİYATI
OTOMOBİL MOTOSİKLET
     15 Gün 47,25€ 37,80€
     1 Ay 59,06€ 47,25€
     2 Ay 82,69€ 66,15€
     3 Ay 106,31€ 85,05€
     4 Ay 129,94€ 103,95€
     5 Ay 153,56€ 122,85€
     6 Ay 177,19€ 141,75€
     1 Yıl 236,25€ 189,00€

3. Araç Sahibi

Arabanın ruhsat sahibi iseniz problem yok. Ancak ruhsat sahibi değilseniz araç ruhsat sahibinin sizinle seyahat ediyor olması veya daha önceden size noterden vekalet vermiş olması gerekiyor. Kiralık araç ile yurt dışına çıkacaksanız araç kiraladığınız firmadan da bilgi alabilirsiniz.

4. Sağlık Sigortası

Bazı ülkeler bireysel sağlık sigortasını da talep edebiliyor. Sınır kapısında problem yaşamamak adına yurt dışında olacağınız süre boyunca bireysel sağlık sigortası yaptırmakta fayda var.

5. Pasaport ve Vize

Arabayla gidin veya gitmeyin, bireysel olarak yurt dışına çıkmak için mutlaka pasaporta ve vizeye ihtiyaç duyacaksınız. Geçerli bir pasaportunuzun ve vizenizin olduğundan emin olun.

Arabayla yurt dışına çıkmak için arabanın ruhsatı ile beraber bu belgeleri temin ederek yurt dışına çıkabilirsiniz. Ayrıca yurt dışı çıkış harç pulu almanız gerektiğini de hatırlatalım. Arabayla seyahat etmek sınır kapılarında bir miktar zaman kaybına yol açsa da size sunduğu özgürlük hissi ile bu zorlukları unutturacaktır.

Kaynak: onuracar.com/turk-plakasiyla-yurtdisina-cikmak/

Arabayla Yurt Dışına Çıkmanın Avantajları ve Dezavantajları

Araba ile yurt dışına çıkmak size müthiş bir hareket imkanı tanır. İstediğiniz yerde mola verebilir, istediğiniz köyü, kasabayı, şehri gezmek için durabilirsiniz. Kendi aracınızın koltuğunda, sevdiğiniz müzikleri açarak eşyalarınızla güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Türkiye plakasıyla yabancı bir ülkede gezmenin hazzı da cabası.

Dezavantajlarına gelecek olursak, sınır kapılarında problemler yaşayabilirsiniz. Aracınızı detaylı aramak isteyen görevliler ile karşılaşabilirsiniz. O nedenle yola çıktığınızda aceleci olmayın. Gittiğiniz ülkenin trafik kurallarına ve kültürüne saygı duyun. Aracınızı güvenli bölgelere park edin. Gitmeden önce bölge ile alakalı araştırmalar yapın, kaybolma ihtimaline karşı mutlaka telefonunuzu yurt dışı kullanımına açtırın.

 Yurtdışından Araba Getirmek

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here