Araç Aküsünü Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

0
9253

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibi gereği bir enerji kaynağına ihtiyaçları vardır. Bu enerji kaynağı akü olarak adlandırılır. Akünün görevi, motora ilk hareketin verilmesini sağlamaktır. Zamanla akünün enerjisi azalsa da otomobil motorlarında bulunan şarj dinamosu, aküyü şarj ederek; bitmesini önler. Kimi zaman otomobillerde açık unutulan bir lamba bile aküyü bitirebilir. Bu durumda araç çalışmayacaktır. Yapılması gereken işlem ise araca takviye yaparak çalıştırmak olacaktır. Sonrasında ise akünün şarj etmesi için bir süre beklemek veya sürüş yapmak gerekir. Bu yazımızda sizlere “Araç Aküsünü Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?” Sorusunu cevabını vereceğiz.

Bir Aracın Şarj Sistemi Nasıl Çalışır?

aküsünü

Otomobiller kullanıldığında akünün enerjisini yenilemek için alternatör, motorun krank miline bağlı V kayışı adı verilen hareketli bir kayışa bağlıdır. Bu kayış, elektrik üretmek için alternatörde bir kasnak döndürür. Bu güç aynı zamanda, klima, radyo ve farlar gibi aksesuarları kullanırken ve kullanırken araca güç sağlamak için de kullanılır.

Çok fazla elektrik araca ve aküye zarar verebileceğinden, voltaj regülatörü akımın voltajını kontrol eder ve araç çalışırken akünün tamamen dolu kalmasını sağlar.

SÜRÜŞ SIRASINDA Otomobil Aküsünü Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

aküsünü

Alternatör, araç çalışırken aküyü şarj eder, böylece araç çalıştırılabildiği sürece şarj cihazına erişiminiz yoksa akü, şarj dinamosu tarafından şarj edilebilir. Şarj süresinin uzunluğu birkaç şeye bağlıdır, ancak genellikle 15 ila 60 dakika arasındadır.

Aküyü şarj etmek için sürüş sırasında, alternatör tarafından üretilen gücün doğrudan bataryaya gidebilmesi için radyo gibi elektriği doğrudan kullanan cihazların kapalı konumda olması, şarş süresini kısaltacaktır.

Akü Ömrü Nasıl Uzatılır?

aküsünü

Otomobil akülerinin ortalama ömrü 4 yıldır. Bu süre aracın kullanımına göre değişiklik gösterir. Özellikle sürekli uzun yolda kullanılmış araçların akülerinin ömrü daha fazladır. Peki Akü Ömrü Nasıl Uzatılır?

Aracınızı Düzenli Olarak Kullanın

En az haftada bir kez daha uzun yolculuklar (tek seferde en az 30 dakika) pilin tam olarak şarj olması için önemlidir. Bu, sülfatlaşmanın neden olduğu pil hasarını önler.

Pil Bakımı

Çoğu akünün bakıma ihtiyacı yoktur. Optimum işlev için pili temiz ve kuru tutun. Bazı pillerin elektrolit solüsyonlarının yeniden doldurulması gerekebilir, bu nedenle bunu kontrol edin.

Akünün Bitmesine İzin Verme

Akünün tamamen bitmesi, akü ömrünü ciddi anlamda azaltır. Bu sebeple aracınızı düzenli olarak kullanmanız önerilir.

Düşük Amper Şarjı Seçin

Pilin şarj edilmesi gerekiyorsa, pil için daha iyi olduğundan, mümkün olduğunda daha düşük bir amperaj seçin. Çok aşamalı şarj cihazları pillere karşı hassastır.

Doluyken Şarj Etmeyi Durdurun

Aşırı şarj etmek pile zarar verebilir, bu nedenle akıllı bir şarj cihazı kullandığınızdan emin olun veya şarj ederken çok dikkatli olun.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here