Araç alım satımı konusundan Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık piyasayı olumsuz etkileyen kişilere göz açtırmamaya kararlı.

Araç Alım Satımı Konusunda Bakanlığın Planı Ne

Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü araç sektörünü olumsuz etkileyenlere karşı harekete geçti.

Araç alım satımı konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı RADAR sistemi adını verdiği bir sistem üzerinden bu kişileri tespit etmiş.

Hazine ve Maliye Bakanlığı araç sektörünü olumsuz etkileyen 100 bin mükellef tespit ettiklerini duyurdu.

Bu konuyla alakalı olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati şu ifadeleri kullandı:

“Kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmekte son derece kararlıyız. RADAR sistemimiz sayesinde mali ve finansal verilerin; sistemsel ve detaylı analizlerini gerçekleştiriyoruz.  Çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. ”

Nureddin Nebati bu sözlerine ayrıca şunları da ekledi:

“Gayrimenkul sektöründe olduğu gibi araç sektöründe de suni fiyat artışı yaparak arz-talep dengesini bozanlara fırsat vermeyeceğiz. Bu kapsamda, mükellefiyet kaydı bulunmadan belli bir sayının üzerinde araç alım satımı yapan, ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı ekonomi oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellef Bakanlığımızın RADAR’ına takıldı.”

Peki RADAR Sistemi Nedir?

RADAR sistemi, Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma kelimesinin baş harflerinden oluşuyor. Bu sistem vergisel işlemlerin risk bazlı incelenmesi ve uzaktan kontrol edilebilmesi amacıyla kuruldu.

Bu sistem farklı veri kaynaklarını tarıyor. Bu veri kaynaklarından elde ettiği bilgileri RADAR sisteminde topluyor. Ardından bu verilerden hareketle risk senaryoları ve modellemeler yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı RADAR sistemi aracılığıyla finansal verileri detaylı ve sistemsel olarak analiz ediyor. Bu sistem gayrimenkul sektöründen araç alım satım işlemlerine kadar tüm süreçleri kontrol altına alıyor.

Nureddin Nebati bu konuyla ilgili olarak konuşmasında şunlara da yer verdi:

“Buna ek olarak sıfır ve ikinci el araç alım satımı yapan bayi, galerici ve kişiler hakkında da detaylı tespitler yaptık. Vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen, piyasada spekülasyona sebebiyet veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlemleri yapmaya başladık. Saha denetimleri de sürüyor. Ayrıca kayıt dışı mücadelede toplumun tüm kesimlerinin desteği büyük önem arz ediyor.”

TRINK SAT

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here