Araç Çalışırken Yağ Kapağı Açılır Mı?

0
405
Motor Yağı Kontrol Çubuğu

Otomobiliniz çalışırken yağ kapağınızı açarsanız ne olur? Birçok otomobil sahibi aracın motor kısmıyla vakit geçirmekten oldukça keyif alıyor. Zaman zaman boş vakitlerimizde otomobilimizin motoruyla ilgilenirken yağ kontrolü, radyatör suyunun kontrolü vb. işlemler yaparız. Peki çalışan araçta yağ kapağı açılır mı? bugün bu sorunun cevabını yanıtlayacağız.

Yağ Kapağını Açmak Zararlı Mıdır?

İlginç gözükse de araç çalışırken yağ kapağını açmak zaman zaman işimize yaramaktadır. Özellikle yıpranmış araç motorlarında “üfleme” denen problemi çözmek adına bu yöntem kullanılır.

Motorun Üflediği Nasıl Anlaşılır?

Otomobillerin motorunun üfleyip üflemediğini anlamanın birçok yolu vardır. Motor tiplerine göre de bu yollar değişmektedir. Sırasıyla bu yolları anlatalım:

Kapak açılır üstten eksantrikli araçlarda bu yöntem pek tercih edilmez. Çünkü külbürütör kapağı içerisinde çalışan eksantrik mili, kapaktan dışarı yağ gelmesine sebep olacaktır. Ancak diğer araçlarda yağ kapağı açılarak üfleme olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.

Yağ çubuğu çekilir, araç çalışır vaziyetteyken yağ çubuğu çıkarılarak; motorun üfleyip üflemediği anlaşılabilmektedir. Ancak yeni model araçların bazılarında yağ çubuğu bulunmamaktadır.

Yağ çubuğu bulunmayan araçlarda ise farklı yöntemlere başvurulur. Havalandırma hortumu çıkarılır üfleyip üflemediği anlaşılır: Motorun üfleyip üflemediğini anlamanın neredeyse en garanti yolu havalandırma hortumunu çıkarıp üfleyip üflemediğini anlamaktır. Havalandırma hortumu, genelde külbürütör kapağına bağlı olan bir hortumdur. Hortumun diğer ucu da hava filtre kazanına bağlıdır.

Motor çalışır vaziyette iken peçete veya bez yardımıyla motor kapağının ağzı kapatılır. Eğer peçete de veya bezde küçük damlacıklar varsa motorda herhangi bir sorun yok demektir. Ancak sıçramalar değil de büyük damlalar varsa aracınızın motorunda sorun olması muhtemeldir. Servise veya ustanıza götürmeniz iyi olacaktır.

Eğer araca yağ ekleme işlemi yapacaksak aracımızın motorunun mutlaka kapalı olması gerekir. Motorunuz soğukken yağ ekleme işlemini yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

motor açıkken yağ kapağı açılır mı?

Yağ ekleme işlemini yaptıktan sonra kaputu kapatmadan önce mutlaka yağ kapağını kapattığınıza emin olun. Eğer kapağı kapatmayı unutursanız ve yola çıkarsanız. Yağ taşacaktır ve motorun her yerinin yağ olmasına sebebiyet verecektir. Aynı zamanda aracın yağ seviyesi azalacaktır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here