Tamirci değilseniz, araç bakımı zor olabilir. Bazen profesyonel yardım gerektiren ciddi mekanik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Arabanızın egzozunu size aracınızın durumu hakkında biraz bilgi verebileceğini biliyor muydunuz? Garip kokular, duman ve egzoz rengi fark ederseniz, arabanızın tamire ihtiyacı olabilir. Bu makalede, egzozun genel renk değişimini ve sorunlarını gözden geçirecek ve her türün mekanik nedenlerini anlamanıza yardımcı olacağız. Okumaya devam edin ve arabanızı mükemmel durumda tutun!

Beyaz dumanlar

Pek çok insan, arabaları epeyce beyaz duman çıkarmaya başlarsa paniğe kapılır – ancak bu her zaman mekanik bir arıza belirtisi değildir. Egzozunuz genellikle beyaz renkte olmalıdır. Arabanız normalden daha fazla egzoz üretiyor gibi görünüyorsa, egzoz sisteminizde biraz normal yoğuşma olabilir. Durum böyleyse, duman oldukça hızlı bir şekilde dağılacaktır. Bununla birlikte, kalın ve yoğun beyaz duman, arabanızda ciddi hasarın bir göstergesi olabilir. Bu, soğutma sıvısı sızıntılarının, motorunuzun aşırı ısınmasının, şişmiş bir kafa contasının ve hatta çatlamış bir motor bloğunun göstergesi olabilir. Yoğun ve sürekli beyaz duman hemen incelenmelidir.

Conta Sorunu Belirtileri

Mavi duman neredeyse her zaman petrol temelli bir sorunla ilgilidir. Hatalı bir conta veya başka bir sorun nedeniyle yağ kaçtığında, içten yanma odasına gidebilir – bu genellikle egzozdan kalın, mavimsi bir dumanın çıkmasına neden olur. Yanan yağ arabanız için çok kötü. Kontrol edilmediğinde tüm yağınız yanabilir ve bu, motor bloğunuzda ve yanma odalarınızda geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. Aracınızı en kısa sürede profesyonelce muayene ettirin.

Gri Dumanlar

Gri dumanın teşhisi biraz zor olabilir. Mavi dumanlar gibi gri duman da bir sızıntı nedeniyle yağın yanmasının bir işareti olabilir. Bununla birlikte, özellikle yüksek seviyelerde turboşarj “vızıltısı” yaşıyorsanız, arızalı bir turboşarjın göstergesi de olabilir. Gri duman aynı zamanda şanzıman sıvınızın arızalı bir şanzıman vakum modülatörü tarafından motorunuza emildiğini ve motor tarafından yakıldığını da gösterebilir. Son olarak, gri duman sıkışmış bir PCV (Pozitif Karter Havalandırması) sisteminden kaynaklanabilir. Bu sistem, yanma odasına geri dönüştürerek emisyonları azaltır. Başarısız olursa, aşırı gri egzoz yaygın bir göstergedir.

Siyah dumanlar

Siyah dumana neredeyse her zaman bir yakıt sorunu neden olur. Siyah duman, bir nedenden ötürü arabanızın çok fazla yakıt yaktığının bir işaretidir. Siyah dumanın olası nedenleri ciddi şekilde tıkanmış bir hava filtresi, hatalı yakıt sensörleri veya arızalı doğrudan yakıt enjektörleri ve yakıt basıncı regülatörleri ve hatta düşük kaliteli yakıt hatları olabilir. Neyse ki, siyah duman sorunlarını çözmek genellikle oldukça kolaydır. Ancak, siyah egzoz dumanı yaşarken arabanızı bir dükkana götürmezseniz, yakıt ekonominiz zarar görür ve aracınızın dahili bileşenlerine ciddi zararlar verebilirsiniz.

2.EL ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here